Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 6:16
Jana Chovancová

Slovenka Emmie sa živí ako sprievodkyňa psích záprahov: Bohatší Nóri sa radi hrabú v smetiakoch, lebo tak vedia ušetriť stovky eur

Slovenka Emmie sa živí ako sprievodkyňa psích záprahov: Bohatší Nóri sa radi hrabú v smetiakoch, lebo tak vedia ušetriť stovky eur
Zdroj: Unsplash/Mikita Karasiou/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH NÓRSKO SLOVÁCI ŽIVOT SLOVÁKOV V ZAHRANIČÍ
Uložiť Uložené

Emmie sa presťahovala do Nórska. Prezradí ti, prečo sa miestni radi hrabú v smetiakoch, ktoré jedlo najviac zbožňujú aj na čo ona sama míňa najviac peňazí.

Emília Dudášová nikdy veľa necestovala, maximálne s rodičmi na dovolenku do Chorvátska. Vždy však snívala o troch konkrétnych veciach. „Chcela som vidieť polárnu žiaru, cestovať karavanom a navštíviť sever našej zemegule. Okrem toho milujem turistiku a Nórsko je zo všetkých severských krajín najviac hornaté. Voľba teda bola jasná,“ opisuje svoje rozhodnutie presťahovať sa na sever.

Emmie, ako ju volajú priatelia, pochádza z Nitry a do Nórska prišla pred viac ako rokom po tom, čo pre pandémiu koronavírusu museli s mamou zatvoriť nechtový salón. Horšia finančná situácia, stres a ťažké obdobie jej pomohli zamyslieť sa nad tým, čo by mohla zlepšiť, aby žila taký život, po akom túži.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

V Nórsku nezaháľala a vďaka kontaktom sa jej podarilo nájsť prácu cez Instagram. Do dvoch týždňov si pobalila kufre a vydala sa za novým životom. Prácu našla na farme so psími záprahmi.

Emmie a jej psík Onyx žijú svoj sen v Nórsku.
Emmie a jej psík Onyx žijú svoj sen v Nórsku. Zdroj: Instagram/emmieeeh

Vysnívaná krajina a neobvyklá práca

Fakt, že prišla takmer bez peňazí, pre ňu nepredstavoval problém. V novej práci na husky farme jej totiž ubytovanie a stravu poskytli zadarmo. „Začínala som na malej rodinnej farme. Nemala som skúsenosti, no čo som mala, bolo šťastie. Naučili ma, ako pracovať so psími záprahmi, ako sa o psy starať a robiť to správne. Vyžaduje si to obrovskú zodpovednosť. Na farme sme mali 35 psíkov, na ktoré som bola sama,“ rozpráva o začiatkoch Emmie.

Odporúčané
Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) Vodca zakázal fajčenie a v hlavnom meste povolil len biele a čisté autá. Jozef rozpráva o cestách po Turkménsku (Rozhovor) 20. marca 2024, 14:30

Momentálne pracuje ako sprievodkyňa pri psích záprahoch na severe Nórska neďaleko mesta Tromsø, v kempe Tamok, kde aj býva. Majú tam až 120 psíkov a pracuje s nimi dokopy 12 ľudí. 

V lete majú psy „dovolenku“, a keď vonku prituhne a teplota klesne pod 10 stupňov, začínajú s tréningom. Psie záprahy sú v severských krajinách vraj bežné a odmieta obvinenia, že by psy týrali. Občas sa však pritrafí nepríjemný zážitok.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124605 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy v Nórsku uvidíš polárnu žiaru a ako vyzerá polárna noc.
  • Akí sú Nóri ľudia a v čom sa líšia od Slovákov.
  • Aké potraviny a jedlá majú obľúbené a prečo sa hrabú v smetiakoch.
  • Či pijú viac ako Slováci a kde v krajine kúpiš alkohol.
Späť
Zdieľať
Diskusia