Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Peter Vnuk
8. novembra 2022, 15:30
Čas čítania 2:18

Používatelia utekajú z Twitteru. Trenduje nová sociálna sieť Mastodon

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené
Používatelia utekajú z Twitteru. Trenduje nová sociálna sieť Mastodon
Zdroj: Getty Images/Mark Brake

Po tom, ako Elon Musk prevzal vedenie Twitteru, používatelia začali hromadne utekať. Profituje z toho nová sociálna sieť Mastodon. Má na to potenciál?

Sociálna sieť Mastodon sama seba prezentuje ako alternatívu k Twitteru, takže akékoľvek podobnosti medzi týmito dvoma rivalmi sú čisto zámerné. Elon Musk sám seba označuje za „absolutistu slobody slova“, mnohí však o tomto jeho tvrdení pochybujú a tvrdia, že následkom jeho absolutizmu dostávajú voľný priestor toxické osoby šíriace nenávisť a dezinformácie.

Pochybnosti sa ešte zosilnili po tom, ako dostala ban komička Kathy Griffin. Napodobňovala totiž identitu Muska a v jeho mene posmešne vyzývala ku konkrétnemu hlasovaniu vo voľbách v USA. Miliardár jej klepol po prstoch a oficiálny dôvod hovorí o tom, že každý, kto bude napodobňovať známe osobnosti, musí mať jasné označenie slovom „parody“. Možno by to znelo aj celkom spravodlivo, keby v jednom z odpovedí týkajúcich sa zablokovania Kathy netvítol Elon zjavne ukrivdenú poznámku o tom, že „nedostala ban zato, že sa tvárila, že je on, ale zato, že sa tvárila, že je komička. Ale ak chce svoj účet späť, môže ho mať. Za 8 dolárov“...

Po tom, ako Musk ohlásil zavedenie osemdolárového mesačného poplatku za overené celebritné účty, sa zdvihla vlna pochybností o tom, či budú tieto účty naozaj overené. Takýto systém totiž môže viesť k nárastu falošných účtov plných napodobniteľov osobností. Čiže sa môže stať presne to, čím Musk zdôvodňoval odstúpenie od kúpy Twitteru začiatkom roka. 

6. októbra 2022, 11:30 Čas čítania 3:08 Obchod za 44 miliárd dolárov sa nakoniec uskutoční. Musk chce pomocou Twitteru vytvoriť superaplikáciu Obchod za 44 miliárd dolárov sa nakoniec uskutoční. Musk chce pomocou Twitteru vytvoriť superaplikáciu

Aj keď miliardár tvrdí, že ruch na Twitteri je teraz nevídane vysoko a nenávistné prejavy nevídane nízko, faktom zostáva, že mnohí zadávatelia reklám prestali do siete investovať a vyčkávajú, ako bude Twitter pod rukou šéfa firiem ako Tesla či SpaceX vyzerať.

Hľadanie alternatívy

Či už pod vedením technologického vizionára na Twitteri, ktorý prepustil polovicu zamestnancov, sloboda slova vládne alebo nie, mnohí používatelia z nej utekajú a hľadajú alternatívy. Facebook, Twitter, Tiktok či Whatsapp nie sú rovnaké mikroblogerské platformy a šancu preto zacítil Mastodon.

Nová hviezda na nebi sociálnych sietí je decentralizovaná a typu open-source, to znamená, že jej zdrojový kód je verejne prístupný a môže ho ktokoľvek vidieť, upravovať a šíriť. Existuje už šesť rokov, no nárast počtu používateľov zaznamenala až v máji 2022. Podľa vedenia má Mastodon aktuálne 655-tisíc používateľov, z toho približne 230-tisíc prišlo, odkedy Musk prevzal Twitter.

Na Mastodone neposielaš tvíty, ale túty (v origináli „toots“), pričom fungujú v podstate rovnako ako na Twitteri. Aj na tvoje túty môžu ostatní reagovať. Základný rozdiel prichádza, keď sa rozhodneš vkročiť na servery prevádzkované inými používateľmi. Ktokoľvek na svete totiž môže vytvoriť vlastný server a používatelia môžu doň zadarmo vstúpiť. Aj keď niektorí prevádzkovatelia môžu žiadať dobrovoľné príspevky.

Sociálna sieť Mastodon.
Sociálna sieť Mastodon. Zdroj: Mastodon

Servery sa týkajú konkrétnych tém, takže môžeš vytvoriť či navštíviť server o slovenskej politickej scéne alebo krížikovom vyšívaní. Podľa toho, v ktorej oblasti očakávaš viac vzrušenia a káuz.

7. novembra 2022, 9:30 Čas čítania 5:51 Ako si vybrať smart hodinky? Kúpiť si vieš modely už od 50 eur, ale nemôžeš očakávať najvyššiu kvalitu Ako si vybrať smart hodinky? Kúpiť si vieš modely už od 50 eur, ale nemôžeš očakávať najvyššiu kvalitu

Každý server má tiež vlastnú moderáciu, to znamená, že sa môžu zásadne líšiť v pravidlách, slobode prejavu a podobne. Druhý rozdiel oproti Twitteru – decentralizácia – znamená, že servery nie sú prevádzkované na jednom mieste či na serveroch jednej firmy. Prevádzkujú si ich samotní zakladatelia, to znamená, že frekventovaný server Mastodon bežiaci na slabom počítači môže výrazne lagovať a ty tak zažiješ silné oneskorenie reakcií.

Práve tento spôsob, akým Mastodon funguje, z neho postupne môže vyrobiť riadneho mastodonta medzi sociálnymi sieťami. Či k tomu vôbec dôjde a či to bude mať na svedomí najmä Musk a Twitter, ukáže čas.

Domov
Zdieľať
Diskusia