Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:37
Adrián Lukáč

Týchto 10 legendárnych hier má už 20 rokov. Vyrastal si na Mafii, Tony Hawkovi či Medal of Honor aj ty?

Týchto 10 legendárnych hier má už 20 rokov. Vyrastal si na Mafii, Tony Hawkovi či Medal of Honor aj ty?
Zdroj: 2K Games
TECH GRAND THEFT AUTO HRY MAFIA
Uložiť Uložené

Legendárne hry zostarli rýchlejšie, ako si to človek stihol všimnúť.

Herný priemysel sa za posledné roky posunul tak výrazne, že hry zo začiatku 21. storočia vyzerajú pre dnešnú mládež ako z múzea, no pre deti osemdesiatych a deväťdesiatych rokov je práve prelom tisícročí obdobím, keď sa hry menili najvýraznejšie. Každým rokom dosahovali značný progres ako z grafickej stránky, tak aj zo stránky možností, ktoré ponúkali.

Odporúčané
Slovenka Katarína hrá v najlepšom CS:GO tíme sveta popri štúdiu veteriny. Keď vyhráme, peniaze si delíme takmer rovným dielom Slovenka Katarína hrá v najlepšom CS:GO tíme sveta popri štúdiu veteriny. Keď vyhráme, peniaze si delíme takmer rovným dielom 6. augusta 2022, 12:30

V tomto období vzniklo niekoľko hier, ktoré odštartovali alebo spopularizovali skvelú sériu a sú dodnes legendami, ktoré poznajú všetci a s nostalgickým úsmevom na ne spomínajú. V dnešnom článku sme pre teba pripravili rebríček top 10 hier, ktoré tento rok oslavujú už dvadsať rokov od svojho vydania v roku 2002. Poďme na to.

10. NHL 2K3

NHL 2K3.
NHL 2K3. Zdroj: SEGA

Začneme možno trochu prekvapivo hrou zo série, ktorá už dávno skončila, no svojho času bola veľkým konkurentom pre sériu od EA. Hoci na stránke metacritic nájdeme aj lepšie hodnotené športové hry z roku 2002, ide primárne o hry pre americký trh, ktoré u nás pred dvadsiatimi rokmi neboli také populárne. Napríklad Madden NFL 2003, NFL 2K3 alebo Tiger Woods PGA Tour 2003.

V zlatej ére slovenského hokeja boli hry NHL u nás veľmi obľúbené a aj napriek väčšej popularite NHL 2003 od EA sme do rebríčka zvolili NHL 2K3 od spoločnosti Sega Sports. Ročník 2K3 bol prvým ročníkom vydaným na Playstation 2 a Xbox a zároveň prvou vážnou konkurenciou pre EA. 

NHL 2K3 bola začiatkom úžasnej série, ktorá v mnohých aspektoch prevyšovala sériu od EA a každým rokom rástla na popularite až do roku 2009, v ktorom vyšiel posledný diel NHL 2K10 na konzoly Playstation 3 a Xbox 360. NHL 2K11 vyšla už len na Nintendo Wii a iOS. O štyri roky neskôr vyšla ešte NHL 2K na iOS a Android, ktorou sa séria skončila.

9. Battlefield 1942

Battlefield 1942.
Battlefield 1942. Zdroj: EA Games

Battlefield 1942 je prvou hrou z úspešnej vojnovej série Battlefield vyvíjanou štúdiom DICE a vydávanou EA Games. Hra nás preniesla do obdobia druhej svetovej vojny na bojiská po celom svete. Okrem západného a východného frontu hráč bojuje aj v Taliansku, severnej Afrike a Tichomorí.

Hra vyniká najmä svojou rôznorodosťou. Vďaka nej sme si pred dvadsiatimi rokmi okrem strieľania z rôznych zbraní z druhej svetovej vojny vyskúšali aj boj na stíhacích lietadlách, bombardéroch, tankoch, vojnových lodiach a ponorkách. Battlefield 1942 získal ocenenie hra roka na 6. ročníku Interactive Achievement Awards.

8. Need for Speed: Hot Pursuit 2

Need for Speed: Hot Pursuit 2.
Need for Speed: Hot Pursuit 2. Zdroj: EA Games

Need for Speed: Hot Pursuit 2 je v poradí šiestym dielom jednej z najpopulárnejších pretekárskych herných sérií. Hoci od pripraveného NFS Unbound už asi nikto nečaká návrat stratenej slávy, svojho času bol každý diel Need for Speed hitom. Inak to nebolo ani v prípade dielu Hot Pursuit 2.

V diele Hot Pursuit 2 má hráč možnosť hrať nielen za pouličného pretekára v rôznych typoch pretekov, ale aj za policajta za volantom, ktorého úlohou je chytať pouličných pretekárov s možnosťou využitia rôznych pomôcok (pásy s hrotmi, policajná barikáda, posily alebo helikoptéra). Hra bola ocenená ako konzolová pretekárska hra roka na 6. ročníku Interactive Achievement Awards.

7. Age of Mythology

Age of Mythology.
Age of Mythology. Zdroj: Microsoft Game Studios

Ďalšou nezabudnuteľnou sériou herného sveta je Age of Empires, ktorá vznikla už v roku 1997. Po úspechu prvých dvoch dielov vyšiel v roku 2002 spin-off pomenovaný Age of Mythology. Hra je založená na koncepte Age of Empires s pridaním mytológie.

Kampaň je zameraná na hrdinu Arkanta z Atlantídy, ktorý sa pokúša nájsť ukradnutý Poseidonov trojzubec a zistiť, prečo je jeho ľud u Poseidona v nemilosti. Klasická hra „random map“ sa nesie v štýle Age of Empires s pridaním bohov. Na výber máme z troch rôznych kultúr – Egypťanov, Grékov a severanov, pričom každá kultúra má troch bohov, z ktorých si hráč na začiatku vyberie jedného. 

Napriek tomu, že išlo len o spin-off k hlavej sérii, Age of Mythology sa tešil veľkej popularite, o čom svedčí aj fakt, že v USA sa stal 10. najpredávanejšou PC hrou medzi januárom 2000 a augustom 2006.

6. Virtua Fighter 4

Virtua Fighter 4.
Virtua Fighter 4. Zdroj: SEGA

Zo začiatku 21. storočia si slovenskí hráči pamätajú najmä tri bojové herné série – Tekken, Mortal Kombat a Vritua Fighter. Celkovo najpopulárnejšia z nich bola pravdepodobne Tekken, ktorú si však veľkú časť publika získala až s príchodom konzoly PlayStation Portable (PSP) a generácie konzol Playstation 3 a Xbox 360. Preto do rebríčka najlepších hier z roku 2002 z tejto trojice sérií volíme hru Virtua Fighter 4. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123097 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré hry sa dostali do najlepšej päťky nášho rebríčka.
  • Koľko kusov hry Warcraft III sa predalo za jediný mesiac od vydania.
  • Ktorá hra zo série Mafia vyšla pred dvadsiatimi rokmi.
  • Ktorá hra skončila v našom rebríčku na prvom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia