Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
27. septembra 2022, 18:59
Čas čítania 1:16

Meta odhalila dezinformačnú sieť z Ruska. Mala viac ako 1600 falošných účtov a desiatky falošných spravodajských webov

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Šírili ruskú propagandu o vojne na Ukrajine.

Spoločnosť Meta odhalila rozsiahlu dezinformačnú sieť s pôvodom v Rusku. Využívala stovky falošných účtov na sociálnych sieťach a desiatky falošných spravodajských webov na šírenie propagandy. Šlo najmä o dezinformácie o vojne na Ukrajine.

Meta dala propagande stopku

Spoločnosť, pod ktorú patrí Facebook a Instagram, identifikovala a zastavila operáciu skôr ako sa dezinformátorom podarilo osloviť veľké publikum. Podľa tlačovej správy išlo o najväčšie a najkomplexnejšie úsilie o šírenie ruskej propagandy od začiatku vojny na Ukrajine.

Do operácie bolo zapojených viac ako 60 webstránok. Vytvorili ich tak, aby napodobňovali legitímne spravodajské weby vrátane britského denníka The Guardian a nemeckého týždenníka Der Spiegel. Ale namiesto skutočných správ boli weby zahltené odkazmi na ruskú propagandu o Ukrajine. Na šírenie propagandy medzi ľuďmi v Nemecku, Taliansku, vo Francúzsku, v Spojenom kráľovstve a na Ukrajine bolo použitých viac ako 1600 falošných účtov na Facebooku.

David Agranovich, riaditeľ oddelenia pre elimináciu hrozieb spoločnosti Meta, povedal, že v niekoľkých prípadoch tieto dezinformácie šírili oficiálne facebookové stránky ruských veľvyslanectiev v Európe a Ázii.

Odhalili ich novinári

Na aktivity dezinformačnej siete ako prví upozornili investigatívni reportéri v Nemecku. Prípad začala vyšetrovať samotná Meta, podľa jej zistení časť falošných účtov včas odstránili automatizované systémy Facebooku. Zodpovednosť za dezinformačnú sieť nemôže priamo pripísať ruskej vláde, podľa Agranovicha však ruskí diplomati pri nej zohrali svoju úlohu.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Od začiatku vojny na Ukrajine využíva Kremeľ dezinformácie a konšpiračné teórie v snahe oslabiť medzinárodnú podporu Ukrajine. Zistenia zatiaľ nekomentovali ruské veľvyslanectvá.

Výskumníci spoločnosti Meta odhalili aj oveľa menšiu sieť, ktorá vznikla v Číne a pokúšala sa šíriť rozdeľujúci politický obsah v Spojených štátoch.

Hoaxom, ktoré sa najmä na začiatku vojny šírili o Ukrajine aj na Slovensku, sme sa v Refresheri venovali v sérii článkov. Klikni sem pre tvrdenia o „neexistujúcej histórii“ Ukrajiny, tento článok sa venuje jadrovým zbraniam na Ukrajine a tu si prečítaš o dezinformáciách o mučení detí a zozname „nepohodlných ľudí“, ktorý má údajne Volodymyr Zelenskyj. Pre viac správ o hoaxoch klikni sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia