Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2022, 8:30
Čas čítania 2:31
Martin Adam Pavlík

ŠtB: Prísne tajné ti ukáže nekalé praktiky komunistov, príde ti z nich zle. Dôležitý dokumentárny cyklus odvysiela RTVS

ŠtB: Prísne tajné ti ukáže nekalé praktiky komunistov, príde ti z nich zle. Dôležitý dokumentárny cyklus odvysiela RTVS
Zdroj: RTVS/B Production
FILMY A SERIÁLY ČESKO DOKUMENTÁRNE FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY KOMUNIZMUS RTVS SLOVENSKO ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ
Uložiť Uložené

Toto sú naše dojmy z prvých troch častí.

Vraždila, sledovala, odpočúvala, unášala, donášala a ničila ľuďom životy namiesto toho, aby chránila a nastolila spravodlivosť. Štátna bezpečnosť (ŠtB) narobila viac škody ako úžitku. Aj o tom je najnovší, až dvadsaťdielny dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné. Skúma mechanizmy fungovania Štátnej bezpečnosti od roku 1945, keď vznikla, až po jej koniec. Rozpustená bola 15. februára 1990.

Prvý diel s názvom Pád – legenda o Alojzovi Lorencovi v réžii Lukáša Dika (šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka) odvysiela RTVS v stredu 7. septembra o 22.05 hod. Jednotlivé diely sa budú vysielať v týždňových intervaloch, pričom v nadväznosti na televízny dokument uvedie Slovenský rozhlas v premiére aj jeho rozhlasovú podobu. 

Na dokucykle sa podieľalo až trinásť režisérov, pričom za zmienku určite stoja napríklad oceňovaní tvorcovia Jaroslav Vojtek, Marek Kuboš, Pavol Pekarčík, Vladislava Plančíková, Michal Fulier či Róbert Šveda. Projekt pre rozsiahlosť a snahu o čo najkomplexnejšie zmapovanie vybranej témy vznikal niekoľko rokov a bol pod dohľadom veľkej skupiny expertov. Vo výsledku uvidíš výpovede až 57 pamätníkov a priamych účastníkov. Medzi nimi bol aj sir Richard Dearlove, bývalý riaditeľ britskej MI6.

Slovenský dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné.
Slovenský dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné. Zdroj: RTVS/B Production

Jasný presah do súčasnosti

Cieľom tvorcov bolo čo najdôveryhodnejšie ukázať formovanie a metódy ŠtB na filmovo a historicky doposiaľ nespracovaných príbehoch. Cyklus však odhaľuje aj nové zistenia a súvislosti v známejších prípadoch, pričom z troch dielov, ktoré sme mali možnosť vidieť vopred na novinárskej projekcii, jasne vidno, že náročná téma má presah až do súčasnosti. 


Ak si sa doteraz pýtal, načo vzniká ďalší televízny projekt zameraný na dobu socializmu, tu je dôvod: pokým dôkladne nezmapujeme vlastné dejiny, nebudeme schopní rozlíšiť pravdu od hoaxov. Nebudeme schopní odhaliť klamárov a podvodníkov či ľahšie podľahneme sladkým rečiam a sľubom politikov, ktorí síce vodu kážu, ale keď sa nik nepozerá, pijú víno s úsmevom na tvári.

Ak zlyháme vo všetkých bodoch, môže sa stať, že sa niečo ako ŠtB vráti a budeme tu mať znova totalitu a hrozbu väzenia len za to, že povieme nahlas svoj názor. V električke, v krčme či v pohodlí domova. Koniec koncov, pohrobkov predchádzajúceho režimu tu máme stále kopec. Nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku. Minulosť jednoducho treba pripomínať, aj keď to otvára staré boľavé rany.

Slovenský dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné.
Slovenský dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné. Zdroj: RTVS/B Production

Prepracovaná animácia aj hrané prvky

Je až šokujúce, že v poslednej dekáde fungovania ŠtB pre ňu pracovalo viac než 17-tisíc príslušníkov. V roku 1989 evidovala viac než 25-tisíc tajných spolupracovníkov a v celom Československu mala k dispozícii 1 600 konšpiračných bytov. Pre verejnosť zostali archívy ŠtB dlho nedostupné a o ich sprístupnenie sa viedol politický boj.

Tajné operácie, množstvo spisov a zložiek, vznik dezinformačných kampaní, vykonštruované súdne procesy, únosy, vraždy, zneužívanie právomoci, prenasledovanie cirkvi a disentu, nástup rozviedky či agentov medzi športovcami... to všetko sa snaží dokuséria zmapovať. Tvorcovia sa snažia priblížiť aj tým najväčším skeptikom, aké zverstvá to prinieslo a koľko obetí zanechalo. 

Už prvý diel cyklu obdivuhodne a citlivo ukazuje obe strany barikády a dáva priestor aj samotnému šéfovi ŠtB Alojzovi Lorencovi. Režisér ho však správnymi otázkami skvele konfrontuje a nachytáva pri klamstvách či faktografických nezrovnalostiach. Navyše okrem pre dokumenty štandardných „hovoriacich hláv“ vidieť v detailoch či polodetailoch aj prepracovanú animáciu či hrané prvky, ktoré obohacujú formu.

Slovenský dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné.
Slovenský dokumentárny cyklus ŠtB: Prísne tajné. Zdroj: RTVS/B Production

Výpovede, z ktorých mrazí

V podobnom duchu sa nesú aj ďalšie dva diely – Mier na zemi a ŠtB na linke Viedeň – Bratislava. Z niektorých výpovedí behá mráz po chrbte. Silné je aj precitnutie, respektíve sklamanie niekoľkých respondentov, keď sa dozvedia od tvorcov na základe spisov a dôkazov skutočnú pravdu o ľuďoch, ktorých mali kedysi radi, uznávali ich a rešpektovali.

Už z tohto zlomku rozsiahleho celku vidno dôležitosť a naliehavosť, s ktorou dokumentárny seriál otvorene prehovára k divákovi a dáva mu priestor na zamyslenie a spravenie si vlastného úsudku. Preto by si mu mal dať rozhodne šancu. Dve časti dokucyklu budeš môcť vidieť aj na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch. Premietať sa budú v nedeľu 18. septembra o 15.00 hod.

Domov
Zdieľať
Diskusia