Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2022, 19:30
Čas čítania 3:20
Ivan Koribanič

Narodil sa v rovnaký deň ako Muhammad Ali, spí s plyšovou hračkou a Kyjev bráni so zbraňou v ruke. Toto je boxer Oleksandr Usyk

Narodil sa v rovnaký deň ako Muhammad Ali, spí s plyšovou hračkou a Kyjev bráni so zbraňou v ruke. Toto je boxer Oleksandr Usyk
Zdroj: Instagram/Oleksandr Usyk, TASR/AP
ŠPORT OLEKSANDR USYK UKRAJINA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V detstve hrával futbal, no chudobné pomery, z ktorých pochádzal, ho prinútili skončiť a začať s lacnejším športom – boxom.

Oleksandr Usyk sa narodil na Kryme. 17. januára – rovnako ako jeho vzor a jeden z najväčších športových ikon histórie Muhammad Ali. „Ako malé dieťa som si žil bezstarostný život,” priznal Usyk v rozhovore pre FM Boxing.

Keď mal 6 rokov, Sovietsky zväz sa rozpadol. Spolu s rodinou odišli do Černihivskej oblasti, do rodného domu jeho matky. „Postupom času, ako som rástol, som začal chápať, že nie všetko je jednoduché. Obzvlášť to platilo o peniazoch.“

Neskôr začal chodiť do školy. Otec ho viedol k čítaniu a vzdelaniu. Výsledok sa dostavil, pretože malý Oleksandr mal v škole dobré známky. Mama ho chcela učiť po anglicky. „Mami, ale načo mi to je? Veď budem pracovať na farme. S kým sa tam budem rozprávať po anglicky? S kravami?” zaspomínal si Oleksandr s úsmevom.

Vpravo malý Oleksandr Usyk.
Vpravo malý Oleksandr Usyk. Zdroj: childhoodbiography

Usyk mal už ako dieťa veľké sny. Svojej mame povedal, že raz bude slávny, bude mať helikoptéru a veľký dom, kde budú všetci spoločne žiť. „Raz sme sedeli v kuchyni a ja som povedal: ,Týmito rukami spravím všetko pre to, aby si už viac nemusela pracovať, moja drahá mama‘.“

Odporúčané
Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine Rusko verbuje do vojny mužov z Nepálu a Indie. Prídu o peniaze a skončia bojovať na Ukrajine 2. apríla 2024, 19:30

Oleksandr neskôr začal s futbalom, píše Childhoodbiography. Ten ho podľa vlastných slov veľmi bavil. Hrával v rodnom meste za tím SC Tavrija Simferopol. No v 15 rokoch musel s futbalom skončiť, bol totiž príliš drahý a jeho rodičia ho nevládali platiť.

„Jedného dňa sme s kamarátmi sedeli vonku. Odrazu sa naskytla možnosť pozrieť si boxerské zápasy. ,Tam sa môžeme naučiť, ako sa biť,‘” povedal vraj Oleksovi jeden z kamarátov. Box bol lacnejším športom, a preto si v roku 2002 Usyk prvýkrát navliekol rukavice.

Mladý boxer v tom čase začal pracovať, aby pomohol svojim rodičom s nízkymi príjmami. Oleksandr pracoval na farmách, kde pásol dobytok. Zbieral marhule a broskyne, tie potom predával na ulici.

S prechodom na box prišla aj ďalšia zmena. Usyk sa zapísal na ľvovskú štátnu univerzitu telesnej kultúry, ktorú úspešne vyštudoval. V boxe pokračoval aj ďalej. Popritom randil s Ukrajinkou Jekaterinou. V roku 2009 spolu uzavreli manželstvo a v rovnakom roku Jekaterina na svet priviedla prvé z celkovo troch detí.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Usyk. Cat. Aleksandr (@usykaa)

Usyk sa stal v roku 2013 ako 26-ročný profesionálnym boxerom. Hoci ho čakala k porážke Joshuu ešte dlhá cesta, napredoval veľkými krokmi. V nasledujúcich rokoch získal tituly WBO, WBC, WBA a IBF.

Odporúčané
Rus Dmitrij bojuje za Ukrajinu: Vagnerovci mali ukrajinské uniformy aj nášivky. Bol to chaos, nevedeli sme, proti komu bojovať Rus Dmitrij bojuje za Ukrajinu: Vagnerovci mali ukrajinské uniformy aj nášivky. Bol to chaos, nevedeli sme, proti komu bojovať 29. apríla 2023, 16:30

Stal sa prvým boxerom, ktorý zjednotil štyri veľké svetové tituly. Následne prešiel do ťažkej váhy. Usyk bol okrem iného v roku 2018 súčasťou animovaného filmu Ukradnutá princezná.

V septembri 2019 sa prvýkrát postavil v zápase proti Angličanovi Anthonym Joshuovi. Ukrajinec vtedy zvíťazil.

Na Ukrajine vypukla vojna, píše The Guardian, presne v deň, keď mala jeho dcéra Jelizaveta 12. narodeniny. „Moja žena sa s ňou rozprávala a vysvetlila jej, čo sa vlastne stalo. Dcéra veľmi dobre pochopila, čomu všetci na Ukrajine čelíme,” povedal Usyk.

Ten bol v čase vypuknutia vojny v Londýne na mediálnej konferencii, aby vyhlásil odvetný zápas proti Joshuovi. Hneď potom odletel do Poľska, odkiaľ pokračoval autom do Kyjeva. Tam bol mesiac súčasťou ukrajinskej teritoriálnej obrany a so zbraňou v ruke bránil svoju krajinu.

„Zbraň som mal nabitú, no každý deň som sa modlil k Bohu, aby som nemusel strieľať. Prosil som ho, aby som nemusel zastreliť človeka a aby nikto nezastrelil mňa,“ povedal Usyk pre CNN.

Odporúčané
Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je Kradnú Ukrajinci robotu Slovákom? Dáta ukázali, ako to je 12. apríla 2023, 15:30

Jeho tri deti sa otca vraj stále pýtali, prečo ich chcú Rusi zničiť. „Spočiatku som nevedel, čo im mám na to povedať, no teraz im hovorím, že Rusi nás chcú zabiť, pretože sú slabí ľudia. A to je rovnaký dôvod, prečo vojnu nevyhrajú. Sme silnejší ako oni,“ ozrejmil Usyk pre The Guardian.

Rusi vraj ostreľovali aj Usykov dom. „Prelomili bránu a odvliekli niektorých našich susedov,“ povedal boxer pre Profiboxing. Sám vtedy nevedel, ako to celé vyzeralo. Nevedel sa totiž s nikým skontaktovať.

Po približne mesiaci strávenom so zbraňou v ruke mu prezident Volodymyr Zelenskyj udelil výnimku, aby mohol opustiť krajinu a pripraviť sa na zápas s Anthonym Joshuom. Plnú podporu mal aj od bratov Kličkovcov, čo pri rozhodovaní napokon zavážilo.

„Týmto spôsobom môžem svojej krajine pomôcť viac, ako keby som bol v územnej obrane a behal po Kyjeve so samopalom,“ povedal Usyk, ktorého citovali Skynews.

Do Európy odišiel aj so svojou rodinou. Tam sa však museli rozdeliť, pretože Usyka čakala príprava na zápas. Jeho dcéra Jelizaveta mu preto dala talizman – plyšového oslíka z rozprávky Macko Pu.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Usyk. Cat. Aleksandr (@usykaa)

„Je mojej dcéry. Kúpili sme ho, keď sme boli spoločne na návšteve Disneylandu v Paríži,“ píše Marca„Dala mi ho so slovami, že musí byť stále pri mne. Spí so mnou a je mi vždy nablízku,“ povedal Usyk.

Odporúčané
Vojak točí bojové misie na Ukrajine z pohľadu prvej osoby. Videá realisticky ukazujú smrť aj utrpenie, ktoré prináša vojna Vojak točí bojové misie na Ukrajine z pohľadu prvej osoby. Videá realisticky ukazujú smrť aj utrpenie, ktoré prináša vojna 28. februára 2023, 11:00

Podľa vlastných slov aj vďaka talizmanu dokázal v nedávnom odvetnom zápase poraziť Anthonyho Joshuu, čím obhájil tituly organizácií WBA, WBO, IBF, IBO a The Ring v ťažkej váhe.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Usyk. Cat. Aleksandr (@usykaa)

Ešte pred samotným zápasom skonštatoval promotér Alexandr Krasiuk, že Usyk sa po zápase vráti k teritoriálnej obrane. „O tom niet žiadnych pochýb,“ povedal pre BBC. Pravdepodobne to bude opäť v Kyjeve, kde Usyk vlastní veľký kaštieľ.

Domov
Zdieľať
Diskusia