Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. júna 2022, 7:35
Čas čítania 1:12
Daniel Mikolášik TASR

Rusku nevadí vstup Fínska a Švédska do NATO, tvrdí Putin. V prípade hrozby však okamžite zareaguje

NEWS FÍNSKO NATO RUSKO SPRÁVY ZO SVETA ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Kedysi by bol ich vstup do aliancie podľa Kremľu destabilizačným krokom.

Vladimir Putin tvrdí, že Rusko nemá žiadny problém so vstupom Fínska a Švédska do NATO. Na vojenskú hrozbu však okamžite zareaguje. Ruský prezident to povedal v stredu na tlačovej konferencii v turkménskom hlavnom meste Ašchabad, kde sa zúčastňoval na tzv. kaspickom summite.


„So Švédskom a Fínskom nemáme také problémy, ako máme s Ukrajinou ... Nemáme územné spory ... Neexistuje nič, čo by nám mohlo prekážať na vstupe Švédska a Fínska do NATO. Ak si to Fínsko a Švédsko želajú, môžu do NATO vstúpiť. Môžu sa pripojiť, k čomu chcú,“ povedal Putin.


Dodal však, že ak by v týchto krajinách došlo k nasadeniu „vojenských kontingentov a vojenskej infraštruktúry“, Rusko by bolo „povinné reagovať zrkadlovo“ a vytvoriť pre ne rovnakú hrozbu, akú by oni predstavovali pre Moskvu.

Všetci dôležití biznisoví hráči sú prepojení na okruh blízky Vladimirovi Putinovi.
Všetci dôležití biznisoví hráči sú prepojení na okruh blízky Vladimirovi Putinovi. Zdroj: Twitter/President of Russia


Fínsko a Švédsko v máji oficiálne požiadali o vstup do NATO, čím sa po desaťročiach odchýlili od politiky neutrality. Urobili to z dôvodu obáv, ktoré v nich vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. NATO tieto dve severské krajiny v stredu na summite v Madride oficiálne prizvalo do svojich radov.


Kremeľ sa doteraz vždy vyjadroval kriticky k možnosti, že by sa tieto dve severské krajiny pridali k Severoatlantickej aliancii. Tvrdil pritom, že takýto krok by bol „destabilizačným faktorom“ pre medzinárodnú bezpečnosť.

NATO podľa Putina presadzuje svoju nadradenosť

Putin v stredu okrem iného tiež odsúdil „imperiálne ambície NATO“. Alianciu obvinil z toho, že sa snaží prostredníctvom ukrajinského konfliktu presadzovať svoju „nadradenosť“.


„Ukrajina a blaho ukrajinského ľudu nie sú cieľom Západu a NATO, ale prostriedkami na obranu ich vlastných záujmov ... Lídri členských krajín NATO chcú ... presadiť svoju nadradenosť, svoje imperiálne ambície,“ povedal Putin.


Severoatlantická aliancia a predovšetkým Spojené štáty podľa jeho slov už dlho potrebovali „vonkajšieho nepriateľa, okolo ktorého by zjednotili svojich spojencov“. „Irán na to nebol dobrý. My sme im však dali túto príležitosť ... zhromaždiť okolo seba celý svet,“ dodal ruský prezident.

Domov
Zdieľať
Diskusia