Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 20:05
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer TASR

V Nemecku odsúdili 101-ročného dozorcu z koncentračného tábora

NEWS NACIZMUS SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Bývalý nacistický dozorca je spoluzodpovedný za smrť 3 518 väzňov.

Až 101-ročného Josefa Schütza odsúdili na päťročné väzenie za spoluúčasť na vražde tisícok väzňov v nacistickom koncentračnom tábore Sachsenhausen. Obžalovaný do poslednej chvíle procesu, ktorý sa konal v meste Neuruppin, tvrdil, že je nevinný a dozorcom vraj nikdy nebol.


Starčeka uznal súd za spoluvinného z toho, že ako bývalý nacistický dozorca poslal na smrť 3 518 väzňov. V tábore Sachsenhausen podľa obžaloby pôsobil medzi rokmi 1942 až 1945. Súd s Josefom Schützom sa začal ešte minulý rok, pre pretrvávajúce zdravotné problémy obžalovaného však musel byť hneď niekoľkokrát prerušený.

Nemecká prokuratúra chce postupne pred súd dostať všetkých stále žijúcich spolupracovníkov nacistického režimu. Právny precedens, na základe ktorého má právo vynášať rozsudky aj po vyše 75 rokoch od konca druhej svetovej vojny, vznikol v roku 2011 odsúdením bývalého dozorcu Johna Demjanjuka.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Odvtedy v Nemecku usvedčili viacerých vojnových zločincov vrátane účtovníka z Osvienčimu Oskara Gröninga a bývalého dôstojníka SS Reinholda Hanninga, ktorí si rozsudok za napomáhanie pri masových vraždách vypočuli zhodne vo veku 94 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia