Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 16:14
Čas čítania 0:52
Ema Stanovská TASR

Zásahový tím odstrelil v Sučanoch problémového medveďa. Trojročný samec vchádzal obyvateľom do záhrad

NEWS MEDVEDE NA SLOVENSKU SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Medveď vraj svojím správaním a častými návštevami Sučian a ďalších okolitých obcí ohrozoval bezpečnosť obyvateľov.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky v nedeľu večer usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého v obci Sučany v Martinskom okrese. Informovala o tom hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková.


Medveď podľa nej svojím správaním a častými návštevami Sučian a ďalších okolitých obcí v podhorí Národného parku Malá Fatra mohol ohroziť bezpečnosť obyvateľov.


Zásahový tím monitoroval pohyb a správanie medveďa v intraviláne obce Sučany aj v ďalších blízkych lokalitách. Trojročný samec medveďa hnedého s hmotnosťou 50 kilogramov sa pohyboval v blízkosti ľudských obydlí, vyhľadával odpad z ľudskej potravy, pravidelne prevracal odpadové nádoby a vchádzal obyvateľom do záhrad.

Odporúčané
Medveď hnedý je z 90 % vegetarián. Človek nie je jeho korisťou, hovorí šéf zásahového tímu (Rozhovor) Medveď hnedý je z 90 % vegetarián. Človek nie je jeho korisťou, hovorí šéf zásahového tímu (Rozhovor) 18. júna 2022, 16:30

„Pri stretnutí s človekom nejavil známky plachosti a vykazoval nízku senzitivitu na plašenie. Všetky metódy plašenia boli neúčinné. Jeho správanie bolo vyhodnotené ako riziko ohrozenia zdravia a života ľudí,“ uviedla Bocková.


Umiestnenie medveďa do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné, išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Podobný prípad sa odohral aj minulý týždeň v lokalite Pribylina-Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš, kde zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu. Ostali po nej dve medvedie siroty. 

Nedávno sme ťa informovali, že minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený ešte v tohtoročnej sezóne zaviesť reguláciu tejto šelmy. V rámci nej by sa mohlo ročne odstreliť 200 až 300 kusov medveďov.

Odporúčané
Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Stihnúť by to mohol ešte v tohtoročnej sezóne Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Stihnúť by to mohol ešte v tohtoročnej sezóne 22. júna 2022, 16:00
Domov
Zdieľať
Diskusia