Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 13:17
Čas čítania 0:54
Eduard Starkbauer TASR

Pod Tatrami usmrtil zásahový tím problémovú medvedicu. Ostali po nej dve medvieďatá

NEWS MEDVEDE NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Medvedie siroty budú monitorované a ich správanie vyhodnocované.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR ráno usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina-Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš. Dôvodom na odstrel bolo jej približovanie sa turistickým oblastiam Pribylina a Podbanské vo Vysokých Tatrách a náznaky agresívneho správania. Po medvedici ostali dve medvedie siroty, ktoré bude zásahový tím monitorovať a ich správanie vyhodnocovať


Päťročná medvedica sa do blízkostí ľudí dostávala v snahe získať ľahko dostupnú potravu a zásahový tím evidoval opakované hlásenia o jej výskyte, ako aj sťažnosti na spôsobené škody.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Zdeněk Macháček/voľne na použitie

Ak by podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka medvedica z populácie vyradená nebola, „hrozilo by ďalšie páchanie škôd na majetku miestnych obyvateľov a riziko, že vyhľadávaním potravy v intraviláne spôsobí ujmu na zdraví človeka“.


Hovorkyňa Štátnej ochrany prírody Kristína Bocková povedala, že umiestnenie problémovej medvedice do odchovného zariadenia nebolo možné, keďže bola príliš zvyknutá na voľný život v prírode. Pripomenula však, že fyzická likvidácia medveďov je naďalej najkrajnejším riešením, ktoré prichádza do úvahy len v prípade neúčinnosti všetkých dostupných preventívnych opatrení.

Anketa:
Mal podľa teba zásahový tím usmrtiť medvedicu?
Áno. V tomto prípade to bolo nevyhnutné.
Nie. Nesúhlasím s takýmto postupom.
Áno. V tomto prípade to bolo nevyhnutné.
62 %
Nie. Nesúhlasím s takýmto postupom.
38 %


Pre obce z okolia karpatskej divočiny pripravilo ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Budaja program Karpatské obce, cez ktorý si budú môcť zabezpečiť bezpečné kontajnerové stojiská, nástroje na plašenie medveďa či zabezpečenie úľov.

Práve nedostatočný manažment medvedej populácie v réžii envirorezortu v ostatných týždňoch tvrdo kritizuje parlamentná opozícia i strana Sme rodina. Smer-SD dokonca inicioval tento týždeň hlasovanie o vyhlásení nedôvery ministrovi Jánovi Budajovi (OĽaNO).

Domov
Zdieľať
Diskusia