Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 10:29
Čas čítania 0:55
Tímea Krauszová

VIDEO: Kendrick Lamar ukončil koncert na Glastonbury protestom za ženské práva. Ak súdia vás, súdia Boha

NEWS INTERRUPCIE A REPRODUKČNÉ PRÁVA KENDRICK LAMAR SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Raper ocenený aj Pulitzerovou cenou venoval záver svojho vystúpenia ženským právam. Tie boli pred víkendom v USA obmedzené.

Raper Kendrick Lamar na konci svojho vystúpenia na festivale Glastonbury protestoval za ženské práva. Jeden z najväčších svetových hudobných festivalov ho odmenil burácajúcim potleskom a krikom.

Lamar svojimi slovami reagoval na rozhodnutie amerického najvyššieho súdu, ktorý v piatok zrušil ústavné právo na interrupcie. Jednotlivé štáty USA si tak určia legislatívu samé, niekoľko z nich už navrhuje úplný zákaz bez výnimky pre zdravotné riziko, prípady znásilnenia alebo incestu.

Súdia Boha

Lamar na konci svojho koncertu stál na pódiu s tŕňovou korunou na hlave. Po tvári mu stekala krv a raper opakoval dookola dve vety: „Boh žehnaj právam žien. Kto súdi vás, súdi Krista.“ Najskôr tieto dve vety hovoril potichu, postupne však stále hlasnejšie. Napokon uprostred vety zmĺkol, mikrofón hodil na zem a odišiel z pódia.

Išlo o jedno z najsilnejších vystúpení na Glastonbury, aké na festivale nemalo obdobu, vraví kritik BBC. Raper, ktorý v roku 2017 získal Pulitzerovu cenu za svoj album Damn, počas vystúpenia otváral témy hanby, lakomstva, moci, ambície či predsudkov.

Odporúčané
Vysvetľujeme konflikt medzi Drakeom a Rick Rossom: Sme svedkami jedného z najväčších rapových beefov poslednej dekády? Vysvetľujeme konflikt medzi Drakeom a Rick Rossom: Sme svedkami jedného z najväčších rapových beefov poslednej dekády? 15. apríla 2024, 16:00

Najvyšší súd Spojených štátov amerických v piatok zrušil rozsudok prípadu Roe vs. Wade z roku 1973. Po 50 rokoch tým zrušil precedens pre ústavné právo na interrupciu – zákon ženám dával právo na prerušenie tehotenstva do 23. týždňa. Rozhodnutie bolo prijaté po hlasovaní v pomere šesť ku trom. Najvyšší súd USA podľa Reuters ovláda konzervatívna väčšina. 

O pravidlách tak rozhodujú jednotlivé štáty. Predpokladá sa, že právo na interrupciu zruší približne polovica štátov.

Domov
Zdieľať
Diskusia