Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. júna 2022, 14:30
Čas čítania 5:46
Martin Adam Pavlík

Môžeš ich pozerať s rodičmi, so starými rodičmi i s vlastnými deťmi, sú vhodné pre každého. Toto je 10 najlepších rodinných filmov

Môžeš ich pozerať s rodičmi, so starými rodičmi i s vlastnými deťmi, sú vhodné pre každého. Toto je 10 najlepších rodinných filmov
Zdroj: The Weinstein Company
FILMY A SERIÁLY ANIMOVANÉ FILMY KOMÉDIA NAJLEPŠIE FILMY RODINNÉ FILMY
Uložiť Uložené

Vyčaria ti úsmev na tvári, ktorý po náročnom dni v škole či v práci určite potrebuješ.

Si už rodičom a hľadáš filmy, ktoré by si si mohol pozrieť s deťmi bez toho, aby si v strese tŕpol, či v nich náhodou nenájdeš niečo nevhodné? Zároveň také, ktoré tvoje ratolesti môžu niečo naučiť? Ak áno, inšpiruj sa naším rebríčkom a sprav si príjemný večer s celou rodinou. V princípe je jedno, či máš desať alebo šesťdesiat rokov, tieto filmy si užiješ rovnako. 

Môžeš ich pozerať s rodičmi, so starými rodičmi, súrodencami či s vlastnými deťmi. Sú jednoducho vhodné pre každého a zaručenie ti vyčaria úsmev na tvári, ktorý po náročnom dni v škole či v práci určite potrebuješ. Možno ti hneď napadli snímky ako Forrest Gump, Piráti Karibiku, Sám doma alebo Ratatouille, snažili sme sa však do rebríčka zakomponovať aj menej známe filmy. 

Ak ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

Up (2009).
Up (2009). Zdroj: Walt Disney US

1. Soul (réžia: Pete Docter, Kemp Powers, 2020)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 107 minút
Hodnotenie na RT: 9,5 z 10

Krásna animácia a emotívny príbeh, z ktorého mrazí, podaný však humorne a s nadhľadom. Rozpráva o stredoškolskom učiteľovi a jazzmanovi, ktorý nečakane zomrie a jeho duša spolu s ostatnými čaká na to, čo sa stane ďalej, teda kam ju pošlú. Medzitým musí vymyslieť plán, ako sa vrátiť medzi živých. 

Odporúčané
Ďalší úspech pre UMELOHMOTNÉ NEBO. Slovensko-maďarský celovečerný animovaný film získal prestížnu nomináciu na ANNIE AWARDS Ďalší úspech pre UMELOHMOTNÉ NEBO. Slovensko-maďarský celovečerný animovaný film získal prestížnu nomináciu na ANNIE AWARDS 16. februára 2024, 14:30

Soul je mimoriadne inteligentná „pixarovka“ zaoberajúca sa životnými prioritami, láskou k blížnym, ale aj smrťou tak rafinovane a citlivo, že je prístupná a pochopiteľná pre tých najmladších aj pre skúsených dospelých, ktorí majú niečo odžité a možno sa vo filme miestami sami nájdu. Film, ktorý dojme až k slzám aj tých najväčších skeptikov a cynikov. 

Soul (2020).
Soul (2020). Zdroj: Disney+

2. The Incredibles (réžia: Brad Bird, 2004)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 115 minút
Hodnotenie na RT: 9,7 z 10

Prvotriedny napínavý akčný blockbuster vhodný najmä do kina, zabaví však aj v obývačke pred televíznou obrazovkou. Hlavnú rolu tu hrá takzvaná „rodinka úžasných“ a práve vďaka nej sa bude aj tá tvoja cítiť aspoň na chvíľu rovnako úžasne. Zaručene sa totiž vžije do filmu natoľko, že na necelé dve hodiny sama získa výnimočné superschopnosti a nevídanú moc.

Brad Bird je v rámci animákov absolútny majster. Čoho sa dotkne, z toho spraví klenot. The Iron Giant je nesmrteľná klasika a zároveň krásny návod pre všetkých tvorcov rozprávok, rovnako ako geniálny Ratatouille či pokračovanie The Incredibles. A ak si nevedel, Bird režíroval aj pár dielov Simpsonovcov. 

The Incredibles (2004).
The Incredibles (2004). Zdroj: Buena Vista Pictures US

3. National Lampoon’s Vacation (réžia: Harold Ramis, 1983)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 98 minút
Hodnotenie na RT: 9,3 z 10

V prípade, že ešte nepoznáš mimoriadne svojskú rodinu Griswoldovcov na čele s nemotorným Clarkom (Chevy Chase) plným bláznivých nápadov, je najvyšší čas na zoznámenie. Ak sa ti zapáči, máš výhodu, môžeš si pozrieť ďalších niekoľko dielov tejto kultovej komediálnej „prázdninovej“ série zasadenej napríklad do Las Vegas či Európy. 

Je dosť pravdepodobné, že už pri tejto prvej časti budeš plakať od smiechu vďaka množstvu neuveriteľných bizarných príbehov. Je však zároveň možné, že ťa tento film odradí od toho, aby si najbližšie leto šiel na dovolenku s celou rodinou. Predsa len, stále sa hašteriace a nespokojné deti, havária v púšti či mŕtvola v aute nie sú počas dovolenky práve to „pravé orechové“.  


4. Some Like It Hot (réžia: Billy Wilder, 1959)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 120 minút
Hodnotenie na RT: 9,4 z 10

Vysoká škola scenáristiky v podaní Billyho Wildera a I. A. L. Diamonda aj herecký koncert trojice Marilyn Monroe, Tony Curtis a Jack Lemmon. Ideálny film na to, ukázať svojim potomkom čaro kinematografie. Napriek tomu, že ide o starý čiernobiely film, dokáže baviť všetky generácie bez rozdielu a držať divákovu (aj toho s ADHD) pozornosť po celý čas, čo sa horko-ťažko darí aj súčasným blockbusterom.


Klasika mixujúca žánre (ide vlastne o gangsterku, romancu aj komédiu v jednom) ako po masle, ktorú nikdy neomrzí pozerať. Najlepšie práve s tými najbližšími a milovanými, pretože unisono smiech v úzkom kruhu je jednoducho na nezaplatenie. 
 

Some Like It Hot (1959).
Some Like It Hot (1959). Zdroj: United Artists

5. Kdo chce zabít Jessii? (réžia: Václav Vorlíček, 1966)

Kde si môžeš film pozrieť: Youtube/Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 81 minút
Hodnotenie na RT: 7,3 z 10

Menej známa, no o to lepšia československá klasika s prekvapivo experimentálnou komiksovou estetikou. Vydarená snaha o science fiction v podaní legendárneho režiséra úspešných rozprávok Dívka na koštěti alebo Tři oříšky pro Popelku. Václav Vorlíček po Jessie koketoval so sci-fi žánrom aj naďalej v dielach Pane, vy jste vdova! alebo Což takhle dát si špenát a šlo mu to na výbornú.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Aj preto patril k vôbec najuznávanejším českým tvorcom a minimálne do konca sedemdesiatych rokov točil špičkové žánrovky. Presne vedel, ako zaujať masy, a je to práve on, kto vedel v Československu točiť tie najlepšie rodinné filmy. Vždy doručil to, čo od neho producenti očakávali, a dokázal pri tom uspokojiť a umlčať aj filmových kritikov.

Kdo chce zabít Jessii? (1966).
Kdo chce zabít Jessii? (1966). Zdroj: Bontonfilm

6. Paddington 2 (réžia: Paul King, 2017)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 103 minút
Hodnotenie na RT: 9,9 z 10

Ak si si huňatého, poctivého, dobrosrdečného, no zároveň trocha naivného maca Paddingtona príliš neobľúbil v prvej časti, v druhej si ho už zaručene zamiluješ. A ak nie ty, minimálne tvoje ratolesti. Čaká ťa oveľa vyzretejší a nápaditejší scenár (Paulovi Kingovi už radšej pomohol Simon Farnaby) plný úplne nových dobrodružstiev, úchvatných naháňačiek aj vtipných hlášok, ktoré ťa dostanú do kolien.

Tentoraz musí Paddington po krivom obvinení prežiť v nehostinnom prostredí drsnej väznice. Vďaka svojej bezprostrednosti si však aj tam nájde cenných priateľov, ktorí mu nakoniec pomôžu dolapiť podvodníka Phoenixa Buchanana (Hugh Grant). Práve tento nehanebník macovi prekazil plán darovať tete Lucy vzácny darček k jej narodeninám. 
 


7. E.T.: The Extra-Terrestrial (réžia: Steven Spielberg, 1982)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 115 minút
Hodnotenie na RT: 9,9 z 10

Spielbergov najosobnejší a najkrajší film. Dá sa pozerať v každom životnom období a v každom veku. Nerozpráva totiž len o malom milom mimozemšťanovi s nesymetrickou stavbou tela, obrovskými očami a nezvyčajne dlhými prstami, ale tiež o univerzálnejších témach, akými sú detstvo, dospievanie, neúplná rodina či chýbajúca láska. Ako slávny režisér prezradil pre People, k filmu ho inšpirovala vlastná skúsenosť, konkrétne rozchod a následný rozvod jeho rodičov.

Ako sám povedal, chcel vo filme objasniť, ako to následne vplývalo naňho a jeho sestry. Podarilo sa mu to bravúrne. E.T. je film, ktorý by mohol deťom pomôcť vyrovnať sa s odchodom jedného z rodičov. Nezanechá v nich trpký pocit zúfalstva, ale, naopak, navedie ich správnym smerom a dodá im nádej. Ukáže, čo si treba vážiť a ako sa správať. 

E.T.: The Extra-Terrestrial (1982).
E.T.: The Extra-Terrestrial (1982). Zdroj: Universal Pictures US

8. Back to the Future (réžia: Robert Zemeckis, 1985)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 111 minút
Hodnotenie na RT: 9,6 z 10

Najlepší film o cestovaní v čase naprieč celou kinematografiou, navyše ako stvorený na rodinnú projekciu vďaka množstvu nezabudnuteľných scén. Takto vyzerá dokonalá science fiction bez vaty v scenári a s elegantným humorom či nezameniteľnou magickou atmosférou. Ťažko sa opisuje, treba ju zažiť na vlastnej koži.  

Robert Zemeckis práve týmto dielom odštartoval jednu z vôbec najvydarenejších trilógií v histórii, ktorá je zároveň tou najčistejšou esenciou osemdesiatych rokov. Duo Michael J. Fox a Christopher Lloyd si ťa získajú už po prvých replikách a na koncert zo školského bálu zaručene nikdy nezabudneš. 

Back to the Future (1985).
Back to the Future (1985). Zdroj: Universal Pictures US

9. Zootopia (réžia: Byron Howard, Rich Moore, 2016)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 108 minút
Hodnotenie na RT: 9,8 z 10

Zootropolis (vo filme zvieracia metropola) inteligentne reflektuje náš svet ľudí plný predsudkov, zlosti, nenávisti, korupcie a násilníkov, ale tiež nezištných, láskavých a tolerantných dobrákov snažiacich sa pomôcť za každú cenu. Howard a Moore nakrútili spoločensko-politickú satiru, buddy movie aj akčnú kriminálku. 

Zo Zootopie bude o desať rokov zaručene kult citovaný inými tvorcami. Má na to všetky predpoklady. Ukážková postmoderná zábava. A i keď ju lepšie pochopia dospelí, vďaka nádhernej animácii a rozmanitým zábavným postavám si ju dosýta užijú aj tí najmenší. 

Zootopia
Zdroj: Walt Disney US

10. Up (réžia: Pete Docter, Bob Peterson, 2009)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 93 minút
Hodnotenie na RT: 9,8 z 10

Dojemné, originálne a hlavne zo života. Preto sa v Up nájdu najmä dospelí. Zaoberá sa konfliktom dvoch odlišných generácií (so starčekom Carlom sa vydáva na dobrodružnú cestu do Južnej Ameriky len osemročný Russel). Bolo by preto zaujímavé sledovať reakcie detí a starých rodičov, ak by Up pozerali spolu. Možno by ich to navyše viac zblížilo a dokázali by si navzájom lepšie rozumieť.

Filmy z dielne Pixaru sa vždy snažia o istý presah a sú cielené divákom s väčším rozhľadom či emočným kvocientom. Nie sú pritom len klasickými rozprávkami, ale zároveň plnohodnotnými komédiami či drámami na zamyslenie. Up nie je výnimkou. Koniec koncov, ide o jeden z vôbec najlepších animákov nového milénia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia