Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2022, 13:53
Čas čítania 0:47
Eduard Starkbauer TASR

Internet Explorer po 27 rokoch definitívne končí. Jeho nástupcu Microsoft Edge používajú len 4 % ľudí

Internet Explorer po 27 rokoch definitívne končí. Jeho nástupcu Microsoft Edge používajú len 4 % ľudí
Zdroj: Microsoft
NEWS BEZPEČNOSŤ NA INTERNETE MICROSOFT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Internet Explorer prišiel od prelomu storočí o dominantné postavenie na trhu a v internetovej komunite sa stal terčom posmeškov.

Microsoft prestáva podporovať webový prehliadač Internet Explorer. Na legendárnu ikonu s písmenom „e“ sme mohli po prvý raz kliknúť v roku 1995. Do roku 2013 predstavil technologický gigant už jedenásť verzií prehliadača.


Microsoft dnešný krok avizoval ešte vlani, keď čoraz sporadickejším používateľom Internetu Explorer odporúčal prejsť na svoj novší prehliadač Edge, ktorý uviedol na trh v roku 2015.

Anketa:
Používaš Internet Explorer?
Zvykol som. Je to však už veľmi veľmi dávno.
Neberte nám Internet Explorer!
Nikdy som o tomto prehliadači nepočul.
Zvykol som. Je to však už veľmi veľmi dávno.
58 %
237 Hlasov
Neberte nám Internet Explorer!
27 %
110 Hlasov
Nikdy som o tomto prehliadači nepočul.
16 %
64 Hlasov

Podľa generálneho manažéra divízie Microsoft Edge Seana Lyndersayho je novší prehliadač Edge nielen rýchlejší, bezpečnejší a modernejší ako Internet Explorer, ale dokáže riešiť aj kľúčový problém – kompatibilitu so staršími webovými stránkami a aplikáciami.

Historický prehliadač Microsoftu získal dominantné postavenie na trhu, keď nahradil vtedajší hit Netscape Navigator. Explorer, ktorý dodával Windows ako súčasť svojho operačného systému, sa stal aj terčom posmeškov a kritiky používateľov, ktorí sa často sťažovali na jeho pomalosť, poruchovosť a zraniteľnosť voči hackerským útokom.

Podiel Internetu Explorer na trhu, ktorý bol ešte na prelome tisícročí viac ako 90 %, začal klesať s nástupom prehliadačov ako Mozilla Firefox či Google Chrome. Dnes používa najviac, až 65 % používateľov internetu prehliadač Google Chrome, 19 % sa spolieha na Safari od firmy Apple a Edge používajú len 4 % ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia