Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2022, 9:30
Čas čítania 4:40
Jana Chovancová

Toto si o Bulharsku (možno) nevedel: Lacný alkohol aj kývanie hlavou naopak

Toto si o Bulharsku (možno) nevedel: Lacný alkohol aj kývanie hlavou naopak
Zdroj: Unsplash/Alexandr Bormotin
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Bulharsko je krajina, kde jogurt tečie potokom, alkohol je tu lacnejší ako vo väčšine európskych krajín a slnečné pláže sú celú sezónu plné turistov. Čím ťa však môže táto balkánska krajina prekvapiť?

Bulharsko sa rozprestiera na Balkánskom polostrove. Táto turistická destinácia je pre zahraničných turistov populárna z rôznych dôvodov. Z východnej strany ho obklopuje Čierne more a na jeho pobreží sa nachádza niekoľko obľúbených letovísk. Najznámejšie sú napríklad Slnečné Pobrežie, Varna alebo Zlaté Piesky. V tejto balkánskej krajine je taktiež veľmi lacný alkohol, podľa štatistiky je lacnejší už iba v Rumunsku a Maďarsku

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova aj zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+

O Bulharsku vie azda každý, že je to krajina plná temperamentu, skvelých balkánskych receptov a slnečných piesočných pláží. V tomto článku ti prezradíme fakty, ktoré si o Bulharsku (možno) nevedel. 

Bulharsko je krajina, z ktorej pochádza jogurt

V tejto balkánskej krajine nájdeš jogurt doslova na každom rohu. Obľúbenú potravinu konzumujú so všetkým, čo si vieš predstaviť. Falafelové wrapy plnené jogurtom zapĺňajú obchodné regály v bulharských potravinách asi tak, ako u nás napríklad rožky, bryndza alebo tradičné horalky.

jogurt
Zdroj: Unsplash/Sara Cervera

Tradičné jedlá z jogurtu sú napríklad takzvaný Tarator (studená polievka z jogurtu s uhorkami, vlašskými orechmi a bylinkami) alebo Snezhanka (šalát pozostávajúci z jogurtu, uhoriek, cesnaku a kôpru). Medzi Bulharmi je populárne popíjanie jogurtových nápojov v reštauráciách a ako snack k drinku milujú vyprážanú cuketu, ktorú si namáčajú do jogurtu. Po tom všetkom, čo s jogurtom dokážu vymyslieť, ostáva iba jedna otázka. Tečie im doma z kohútikov voda alebo jogurt?

V Bulharsku prikývnu na súhlas opačne ako vo zvyšku sveta

Ak sa toto leto vydáš na dovolenku do Bulharska, môže byť pre teba mätúca neverbálna komunikácia domácich. Na súhlas totiž kývajú hlavou zo strany na stranu, presne tak, ako väčšina sveta prejavuje nesúhlas. Platí to aj v opačnom prípade. Dávaj si teda pozor, ak sa rozhodneš flirtovať s lokálnymi, či tvoje pozvanie na drink prijmú.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115864 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Bulhari kývajú hlavou naopak.
  • Aká bulharská pesnička sa dostala na vesmírnu platňu.
  • Čo je kozunak a aká je jeho slovenská alternatíva.
  • V čom je Bulharsko svetovým lídrom.
  • Aký je bulharský národný alkohol.
Domov
Zdieľať
Diskusia