Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. mája 2022, 12:30
Čas čítania 7:16
Martin Adam Pavlík

Johnny Depp vs. Amber Heard: Fotky, na ktorých je herečka s modrinami, boli dodatočne upravené, tvrdí expert. Slúžili ako dôkazy

Johnny Depp vs. Amber Heard: Fotky, na ktorých je herečka s modrinami, boli dodatočne upravené, tvrdí expert. Slúžili ako dôkazy
Zdroj: TASR/AP/Michael Reynolds/Pool
ZAUJÍMAVOSTI AMBER HEARD DOMÁCE NÁSILIE JOHNNY DEPP JOHNNY DEPP VS. AMBER HEARD SÚDY ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Prečítaj si ďalšie novinky z ostro sledovaného súdneho sporu medzi Johnnym Deppom a Amber Heard, ktorý prebieha od 11. apríla v americkej Virgínii.

V predchádzajúcom článku sme zhrnuli, aké svedectvá zazneli minulý týždeň na súde v americkej Virgínii. Whitney Henriquez údajne na vlastné oči videla, ako Johnny Depp udrel jej sestru Amber Heard, herečkina vizážistka Melanie Inglessis prezradila, že Heard zakrývala modriny pred jej vystúpením v The Late Late Show s Jamesom Cordenom.

O agresívnom správaní herca svedčila Raquel Pennington a moderátor iO Tillett Wright zase priblížil, že Depp sa po užití drog správal kruto a zlomyseľne. Josh Drew, bývalý manžel Raquel Pennington, zase vypovedal, že Amber Heard mala viac ako 30-krát návštevu neskoro v noci, keď Depp nebol doma. Ukázali sme ti aj video, na ktorom sa Amber Heard a James Franco opierajú hlavami vo výťahu. 

Informovali sme aj o tom, že hercova advokátka Camille Vasquez počas krížového výsluchu naznačila, že fotky s modrinami, ktoré herečka predstavila ako dôkazný materiál, mohli byť dodatočne upravené. Navyše donútila Amber Heard priznať, že po rozvode s Deppom neposlala na charitu časť peňazí, ako sľúbila. Všetky naše doterajšie rozsiahle prehľady nájdeš pokope tu.

Amber Heard | Johnny Depp
Johnny Depp a Amber Heard. Zdroj: TASR/AP/Elizabeth Frantz/Pool


Johnny Depp žaluje exmanželku za ohováranie a urážku na cti v Amerike po neúspešnom procese v Británii. Ak tentoraz vyhrá, Amber Heard mu bude musieť zaplatiť až 50 miliónov dolárov. Herečka však podala protižalobu – rovnako za ohováranie. Od herca žiada 100 miliónov dolárov. 

Nemáš kapacitu na to, aby si sám sledoval, čo všetko sa počas týchto dní na súde deje? Nemaj obavy, súdny spor hereckej dvojice pozorne sledujeme, preto ti prinášame ďalší rozsiahly prehľad, v ktorom nájdeš všetko, čo potrebuješ vedieť. Ak chceš podporiť našu snahu, neváhaj a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného obsahu.

Anketa:
Veríš viac výpovediam Johnnyho Deppa alebo Amber Heard?
Depp
Heard
Depp
96 %
4139 Hlasov
Heard
4 %
165 Hlasov


Chirurg poprel Deppovo svedectvo 

Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo nové sa od pondelka 23. mája udialo na súde. Kto vypovedal a aké zásadné svedectvá zazneli? Pred porotu si v pondelok ako prvý sadol doktor Richard Moore, ktorý Deppovi operoval ruku po incidente v Austrálii v marci 2015. Herec mal odrezaný konček prsta, pričom uviedol, že zranenie mu spôsobila exmanželka tým, že po ňom hodila fľašu vodky.

Podľa Sky News Moore povedal, že ako chirurg pracuje už 25 rokov a vykonal tisíc podobných operácií. Počas toho, ako ho vypočúval právny tím Amber Heard, ďalej prezradil, že poranenie Johnnyho Deppa podľa neho nespôsobil hod fľašou zhora, čím naznačil, že predošlý opis herca nekorešponduje so skutočnosťou.

Na detailných fotkách hercovho zranenia či na röntgenových snímkach následne objasnil, prečo dospel k tomuto názoru. Potom Moora vypočúvala Camille Vasquez, pričom doktor nakoniec priznal, že nemôžete vylúčiť, že zranenie spôsobila fľaša vodky. Zopakoval však, že môže vylúčiť, že by ku konkrétnemu zraneniu došlo práve tak, ako vo svojej verzii uviedol Depp. Podľa jeho exmanželky si zranenie spôsobil sám.

Kritika psychiatra a odozva Deppových fanúšikov 

Ďalším svedkom bol psychiater a lekár David Spiegel. Hovoril o násilí v partnerskom vzťahu a traumách, ktoré prináša. Uviedol, že na základe súdnych správ dospel k záveru, že Depp jasne vykazoval známky narcistického správania a mohol byť vo vzťahu tým, kto zneužíval svoje postavenie alebo sa správal násilne.

Spiegel sa s hercom predtým nestretol, údajne však opätovane žiadal o osobný posudok Deppa predtým, než mal svedčiť. Herec a jeho právny tím vraj jeho žiadosti zamietli a spochybnili jeho kvalifikáciu.

Ako píše Independent, fanúšikovia Johnnyho Deppa začali doktora po jeho kritickom svedectve na súde bombardovať na internete komentármi a negatívnymi jednohviezdičkovými recenziami. Často sa odvolávali práve na jeho výpoveď na súde.


Označili ho napríklad za toho, kto potrebuje odbornú pomoc, a kritizovali jeho arogantné správanie. Právny zástupca Deppa Wayne Dennison navyše počas krížového výsluchu konfrontoval lekára s tým, že údajne herca počas svojej výpovede nazval idiotom, na čo Spiegel povedal, že to nemyslel doslovne, lebo nepozná jeho IQ.

Podľa Entertainment Weekly Spiegelovo svedectvo o deň neskôr na súde spochybnil psychiater Richard Shaw. Spiegel údajne porušil Goldwaterovo pravidlo, ktoré hovorí, že psychiatri by nemali poskytovať odborný názor na verejné osobnosti, ktoré osobne nevyšetrili. Shaw preto označil jeho závery za nespoľahlivé.

Škody v hodnote až 50 miliónov dolárov či špekulácie?

Ako píšu Sky News, na súde bola vypočutá aj producentka a expertka na zábavný priemysel Kathryn Arnold. Tá priblížila finančné straty oboch hercov, pričom uviedla, že nielen Depp utrpel nemalé straty. Podľa nej sa straty herečky v dôsledku negatívnej kampane od procesu s exmanželom môžu vyšplhať až na 50 miliónov dolárov.

Skonštatovala, že negatívna kampaň voči herečke výrazne sťažila filmárom a iným spoločnostiam spoluprácu s Amber Heard, pretože všetko negatívne sa automaticky prenieslo na film, v ktorom vystupovala.

Ako príklad uviedla aj očakávaný film Aquaman 2. Údajne dostala za druhý diel len 2 milióny dolárov a vraj nemala „žiadne páky“, ktoré by mohla použiť na zvýšenie platu, pretože bojovala o to, aby si vôbec udržala túto úlohu.

Herečka Amber Heard.
Herečka Amber Heard. Zdroj: TASR/AP/Michael Reynolds/Pool


Na porovnanie, hlavný hrdina filmu Jason Momoa dostal za prvý diel 4 milióny a za druhý 15 miliónov. Arnold dodala, že Amber Heard povedali, aby neprišla na filmový festival, na ktorom boli hosťami všetky ostatné hviezdy Aquamana 2, a uviedla, že z komiksového blockbusteru bola nakoniec vo veľkej záverečnej akčnej scéne vystrihnutá postava, ktorú Amber Heard stvárňuje. Práve na túto scénu pritom herečka trénovala zhruba päť hodín denne. 

Marca však píše, že neskoršie svedectvo právnika Richarda Marksa naznačuje, že odhady Kathryn Arnold sú špekulatívne a nemajú žiaden základ. Zároveň doplnil, že kariéra Amber Heard nie je porovnateľná s kariérou jej kolegu z Aquamana Jasona Momou, ktorý už bol veľkou hviezdou predtým, keďže sa objavil v populárnom fantazijnom seriáli Game Of Thrones. 

K Marksovým názorom sa neskôr na súde priklonil aj expert na ekonomické škody a forenzný účtovník Michael Spindler. Rovnako ako jeho predchodca spochybnil výpoveď Kathryn Arnold. Podľa neho bola kariéra herečky z hľadiska zárobkov medzi rokmi 2013 a 2019 na vzostupe.

Nedostatok „chémie“ s Aquamanom

Podľa Deadlinu vypovedal aj filmový manažér, producent a výkonný riaditeľ Warner Bros. Walter Hamada, ktorý pracoval na filme Aquaman 2. Na súde prezradil, že v spoločnosti síce viedli rozhovory o možnom preobsadení Amber Heard, no nemalo to žiaden súvis s tým, čo sa dialo medzi Amber Heard a Johnnym Deppom.

Bolo to vraj následkom nedostatočnej „chémie“ medzi hercami. Vyvrátil, že by Heard prišla o kontrakt alebo že by v ňom došlo k nejakým zásahom, a na rovinu povedal aj to, že spoločnosť Warner Bros. nemala v pláne herečke zaplatiť za pokračovanie viac ako za prvý diel. 

Herečka Amber Heard.
Herečka Amber Heard. Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein/Pool


Cez videonahrávku svedčil aj plastický chirurg David Kulber, ktorý Deppa taktiež operoval a liečil mu zranenie prsta. K tomu došlo, ako sme už spomenuli v úvode, v Austrálii v roku 2015.

Ako informujú Sky News, v ten istý mesiac po tomto incidente údajne Amber Heard napadol, avšak mal na ruke sadru. Tím herečky sa snažil prísť výsluchom na to, či mohol herec spôsobiť škody predstavené na fotkách (rozbitý šatník herečky) a či mohol Amber Heard udrieť. 
 
Kulber vo svedectve uviedol, že Depp mohol niekoho udrieť rukou, na ktorej mal sadru, ale spôsobilo by mu to ďalšie poškodenie ruky, pričom si nepamätá, že by nejaké videl. Objasnil, že Depp nemohol zatnúť päsť s nasadenou sadrou. Nevylúčil však, že spomínané škody mohol spôsobiť aj druhou rukou. 

Dôležité svedectvo Kate Moss a žiaden dôkaz o PTSD

Ako sme ťa vo štvrtok informovali, na súde vo Virgínii v stredu vypovedala aj Deppova expriateľka britská modelka Kate Moss. S hercom chodila od roku 1994 do roku 1998, pričom po Hollywoode kolovala klebeta, že ju raz Depp zhodil zo schodov. Amber Heard práve túto klebetu využila počas svojej výpovede na súde. Počas takzvaného schodiskového incidentu, keď Depp údajne strčil do sestry Amber Heard, sa herečka rozzúrila a udrela ho, lebo ju vraj chcela ochrániť a bála sa, že ju zhodí zo schodov ako Moss.

Moss túto fámu počas videohovoru jasne vyvrátila a opísala, ako to celé bolo. K pádu zo schodov došlo na ich spoločnej dovolenke na Jamajke. „Vychádzali sme z izby, Johnny vyšiel skôr ako ja. Bola práve silná búrka. Ako som odchádzala, pošmykla som sa na schodoch a poranila som si chrbát,“ povedala. „Johnny mi pribehol na pomoc, odniesol ma do izby a zabezpečil mi lekársku pomoc. Nikdy do mňa nestrčil, nekopol ma ani ma nezhodil zo schodov,“ dodala. 

Svedectvo Kate Moss na súde vo Virgínii.
Svedectvo Kate Moss na súde vo Virgínii. Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein/Pool


Ďalšou svedkyňou, ktorá svedčila v prospech Johnnyho Deppa, bola forenzná psychologička doktorka Shannon Curry. Tá už na súde vypovedala aj predtým, pričom uviedla, že Amber Heard diagnostikovala dve poruchy osobnosti (hraničnú poruchu osobnosti a histriónsku poruchu osobnosti). Výpoveď Shannon Curry následne spochybnila ďalšia psychologička Dawn Hughes. Uviedla, že herečka trpela posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) v dôsledku Deppovho fyzického a sexuálneho zneužívania.

Curry tentoraz reagovala práve na vyjadrenia Dawn Hughes. Podľa Sky News povedala, že psychologička „skreslila“ testy a výsledky, ktoré použila pri hodnotení herečky. Jasne vyjadrila nesúhlas s tým, že by Amber Heard trpela PTSD. Po pozorovaní správania herečky počas 12 hodín hodnotenia a po preskúmaní rozsiahlych poznámok od predchádzajúcich terapeutov, ako aj právnych dokumentov vraj dospela k záveru, že neexistuje žiaden dôkaz o tom, že by Amber Heard trpela PTSD. Priznala však, že práve táto porucha má symptómy, ktoré sa prekrývajú s poruchami osobnosti.

Ohavné, smiešne, bolestivé falošné obvinenia 

Pred porotu sa po dlhom čase opäť posadil samotný herec. Šlo o poslednú šancu prehovoriť, keďže ostro sledovaný proces sa blíži ku koncu. Depp počas svojho svedectva prezradil viacero vecí a spochybnil niekoľko tvrdení exmanželky, napríklad že v Austrálii bral osem až desať tabliet MDMA (extáza) naraz.

Jasne povedal, že keby sa to bolo stalo, už by bol mŕtvy. Depp vyvrátil aj to, že ju udrel počas svadobnej cesty v auguste 2015 v Orient Expresse z Thajska do Singapuru. Naopak, uviedol, že Heard udrela jeho a na jednej z fotiek, ktorú ukázal na súde, dokonca vidno jeho monokel. 


Podľa Yahoo herec povedal, že bolo šialené počúvať všetky obvinenia z posledných týždňov, a dokonca naznačil, že tím herečky si mohol vymýšľať dôkazy. Obvinenia herečky z násilia či zo sexuálneho násilia boli podľa jeho slov ohavné, smiešne, ale aj ponižujúce a bolestivé. Dodal však, že všetky sú falošné.

Hviezda filmovej série Piráti Karibiku ďalej potvrdila verziu Kate Moss o páde zo schodov a podotkla, že Amber Heard hnusne zneužila nepravdivú klebetu počas svojej výpovede. Vyjadril sa aj k Whitney Henriquez, teda sestre Amber Heard. Tá svedčila o tom, že herca videla udrieť herečku, pričom následne vraj chcel dohodu o mlčanlivosti.

Ako píšu Sky News, Depp bol údajne svedkom toho, ako Heard raz Henriquez chrstla do tváre víno. Prezradil, že vzťah sestier bol vždy ako „na hojdačke“, avšak práve Whitney sa vraj vždy snažila sestre vyhovieť. Heard s ňou však podľa herca zaobchádzala ako s boxovacím vrecom.

Johnny Depp.
Johnny Depp. Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein/Pool

Upravované fotografie ako dôkazy 

S dôležitým svedectvom prišiel Bryan Neumeister, expert na digitálnu forenznú analýzu. Ten analyzoval fotografie zranení Amber Heard, ktoré boli na súde predložené ako dôkazy. Mal zistiť, či sú pravé alebo či boli pozmenené. Skúmal takzvané exif dáta, ktoré hovoria o type použitého objektívu, spustení blesku a podobne.  

Na súde boli zverejnené tri verzie fotografie s modrinami na tvári Amber Heard. „Všetky tri tieto fotografie museli prejsť nejakým typom transformácie, aby sa zmenila veľkosť,“ povedal expert. Podľa Neumeistera sa forenzne nezhodujú. Neumeister sa domnieva, že s viacerými fotkami sa dodatočne manipulovalo a vraj prešli softvérom na úpravu Photos 3.0.

Fotografie Amber Heard s modrinami predložené na súde ako dôkazný materiál.
Fotografie Amber Heard s modrinami predložené na súde ako dôkazný materiál. Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein/Pool
Domov
Zdieľať
Diskusia