Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
22. mája 2022, 10:33
Čas čítania 1:51
Daniel Mikolášik TASR

VIDEO: Pred posledným ruským McDonaldom sa tvorili dlhé rady. Ľudia na stanici v Moskve čakali na hamburger hodiny

NEWS MCDONALD’S RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

McDonald’s z Ruska odchádza po viac ako 30 rokoch, na prvý Big Mac čakalo v rade viac ako 30 000 ľudí.

Pred pobočkou reštaurácie McDonald’s na moskovskej železničnej stanici sa tento týždeň tvorili dlhé rady. Išlo totiž o jednu z posledných reštaurácií americkej siete, ktoré zostali otvorené. Ruskí klienti si tak chceli pred odchodom reťazca McDonald’s z tamojšieho trhu dopriať posledné obľúbené jedlá.

Videá na sociálnych sieťach zachytávajú dlhé rady, v ktorých čakajú desiatky až stovky Rusov, ktorí si prišli na Leningradskú stanicu v Moskve vychutnať svoj posledný hamburger z McDonaldu. Rusi podľa príspevkov na Twitteri čakali v rade na svoj rozlúčkový hamburger hodiny.

Americký reťazec rýchleho občerstvenia sa medzitým 19. mája dohodol na predaji svojej ruskej siete jednému z držiteľov licencie Alexandrovi Govorovi. Ten prostredníctvom svojej firmy GiD LLC v rámci franšízy prevádzkuje 25 reštaurácií.

Mekáč z Ruska odchádza po viac ako 30 rokoch

Po viac ako 30 rokoch tak McDonald’s sťahuje rolety v Rusku a stáva sa jednou z najväčších globálnych značiek, ktoré z krajiny odchádzajú po invázii jej armády na Ukrajinu. Odchodom spoločnosti McDonald’s sa končí kapitola v jej histórii, ktorá sa začala predajom hamburgerov ako symbolu amerického kapitalizmu v Rusku.


Reťazec už začiatkom marca oznámil, že dočasne zatvorí všetkých približne 850 reštaurácií na ruskom trhu vrátane ikonickej reštaurácie na Puškinovom námestí. Tú otvoril 31. januára 1990 a hneď si pripísal rekord, keďže do radu na Big Mac sa vtedy postavilo viac ako 30 000 ľudí.


Noví majitelia nebudú môcť používať meno, logo, značku a menu spoločnosti McDonald’s. Mnohí Rusi sa tak ponáhľali, aby si kúpili svoj obľúbený cheeseburger, mliečny kokteil či hranolky ešte predtým, ako sa reštaurácie americkej siete zatvoria. Franšízové reštaurácie po oznámení plánov na odchod reťazca v uplynulých týždňoch zaznamenali oživenie.


„V dostupných lokalitách v centre Moskvy a Petrohradu bol zaznamenaný zvýšený dopyt,“ uviedol v utorok (17. 5.) ďalší držiteľ franšízy Rosinter Restaurants. McDonald’s si však aj po predaji svojej siete ponechal ochrannú známku v Rusku, čo podľa analytikov znamená, že si nechal otvorené dvere na návrat.


Reštaurácie sa začnú znovu otvárať v júni, ale pod novým vlastníkom a značkou, uviedol zdroj blízky spoločnosti. Americká sieť reštaurácií s hamburgermi bola na začiatku 90. rokov symbolom rozmrazovanie napätia z čias studenej vojny.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

A pre milióny vtedy ešte sovietskych občanov príležitosťou, ako ochutnať západné jedlo a kultúru, aj keď náklady na hamburger boli na začiatku niekoľkonásobne vyššie ako denné rozpočty mnohých obyvateľov miest. V uplynulých rokoch sa však McDonald’s stal jednou z najdostupnejších a rýchlych možností obeda vo veľkých ruských mestách.

Domov
Zdieľať
Diskusia