Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2022, 15:30
Čas čítania 2:47
Dominik Vetrák

RECENZIA: Všetko, všade, naraz (jeden z najlepších filmov roka)

RECENZIA: Všetko, všade, naraz (jeden z najlepších filmov roka)
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Americké sci-fi s čínskymi hercami nás ohúrilo.

Režiséri snímky Swiss Man Army Daniel Kwan a Daniel Scheinert sa dlhé roky pripravovali na natočenie svojho najlepšieho filmu kariéry. Everything Everywhere All at Once je originálnym sci-fi, v ktorom postavy cestujú multivesmírom a rôznymi alternatívnymi dimenziami. V nich stretávajú odlišné verzie ľudí, ktorých poznajú.

Odporúčané
Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? 19. mája 2022, 12:30

Originálne využitie multivesmíru, o ktorom môže Doctor Strange len snívať

Hlavné je však to, že človek schopný cestovať dimenziami dokáže získať akékoľvek zručnosti a skúsenosti hociktorej inej verzie samého seba. Majiteľka práčovne Evelyn sa tak dokáže naučiť kung-fu, profesionálne kuchynské techniky, operný spev či profesionálnu akrobaciu. To všetko v priebehu sekundy, kým načíta talent ostatných verzií samej seba z iných dimenzií.

Tie sa jej zídu, keďže sa musí postaviť nebezpečnému nepriateľovi, ktorý ničí celý multivesmír. Aj motivácie a vykreslenie záporáka majú v tejto snímke veľký a emotívny zvrat. Hlavná postava na konci filmu pochopí, že ak sa na veci nepozeráme očami toho druhého, aj obyčajné záležitosti v živote nám môžu pripadať ako veľmi negatívne, až nebezpečné. 

Everything Everywhere All At Once
Everything Everywhere All At Once (2022). Zdroj: A24

Skvelý akčný sci-fi film je pod povrchom emotívnou rodinnou drámou

Everything Everywhere All at Once je navonok geniálne napísaným a natočeným sci-fi filmom, ktorý strieda jeden kreatívny nápad za druhým. Všetky tieto originálne sci-fi elementy však slúžia základnej dejovej kostre, ktorou je vzťah matky k svojej dcére, otcovi a manželovi. Film je akousi terapiou rodinných vzťahov vykreslenou v absurdnom sci-fi prostredí. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Užiješ si ho aj v prípade, ak nepochopíš motivácie postáv a stratíš sa v deji, ktorý občas dokáže byť komplikovaný. Odhadujeme však, že na druhé pozretie tento film doceníme ešte viac, keďže sa v ňom skrýva množstvo skrytých odkazov. Zápletka filmu a emotívny zvrat sa však dajú pochopiť už na prvýkrát. 

Akčné sci-fi dokáže byť aj prekvapivo emotívne, keď sa hlboko zaryje do psychických a rodinných problémov rodiny hlavnej postavy Evelyn. Tvorcovia tieto scény navyše skomponovali veľmi originálne. 

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Multivesmír im otvoril možnosti, vďaka ktorým vykreslili vzťah medzi postavami v množstve prostredí a spôsobmi, ktoré ťa zanechajú v nemom úžase. Napríklad scény so skalami fungujú až prekvapivo dobre (pochopíš, o čom rozprávame, ak si film pozrieš). 

Veľa muziky za málo peňazí

Podarili sa aj akčné scény, aj keď miestami pôsobili už trochu prehnane. Film je skvelo natočený a oceníš v ňom aj vynikajúci strih. Bez neho by sme neboli schopní zorientovať sa v multivesmíre a rôznych šialených scénach. Tvorcovia snímku natočili za 25 miliónov dolárov, čomu sa verí len ťažko.

Vo filme sa neustále niečo deje a často len vďaka existencii vizuálnych, počítačových trikov. Film sa odohráva v množstve rôznych prostredí a vizuál miestami vyzerá lepšie ako v drahom blockbusteri. Vysokej kvalite filmu pomohli aj herci na čele s Michelle Yeoh, ktorú tvorcovia uprednostnili pred Jackiem Chanom.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Nový Jackie Chan?

Ironické je, že herec Ke Huy Quan, ktorý hrá Evelyninho manžela Waymonda, pripomína práve Jackieho Chana. Jednak svojím výzorom, jednak v akčných scénach. Z hľadiska hercov bol najmilším prekvapením a dúfame, že ho ešte v hollywoodskych filmoch uvidíme. 

Nekonečný nával originálnych, kreatívnych a vtipných scén

Everything Everywhere All at Once je originálnym sci-fi filmom s podarenou akciou a prekvapivo veľkým množstvom vtipných scén. Tvorcovia film preplnili kreatívnymi nápadmi, či už to boli vtipné maličkosti, alebo vynaliezavé a jedinečné dialógy, respektíve ozaj podarené spôsoby, akými sa postavy prepojili so svojimi alternatívnymi verziami.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Len pred pár dňami sme v kinách videli komiksovku Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Everything Everywhere All at Once je však oveľa lepším filmom o multivesmíre, ktorý naplno využíva jeho potenciál. Je obrovská škoda, že tento počin v slovenských kinách neuvidíme.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Tak nejako sme si už však zvykli, že slovenskí distribútori každý rok ignorujú niekoľko celovečerákov, ktoré sa následne poľahky zmestia do rebríčkov najlepších 20 či 10 filmov daného roka. V tomto prípade nás to veľmi trápi, keďže si z toho dôvodu túto úžasnú snímku nepozrie množstvo ľudí, ktorí sa o nej ani nedozvedia. Everything Everywhere All at Once udeľujeme deväť bodov z desiatich. 

Jediným negatívom je v našich očiach niekoľko scén, ktoré by sa mohli skrátiť. Film má takmer dve a pol hodiny a miestami to cítiť. Nie že by bol nudný, ale nájdeš v ňom dve-tri scény, ktoré sa zbytočne naťahujú. 

PS: Odporúčame nepozerať trailer a o filme si nič viac nezisťovať. Užiješ si ho viac, ak nebudeš vedieť, čo ťa čaká. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia