Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. mája 2022, 14:30
Čas čítania 6:04
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka

10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka
Zdroj: Warner Bros. US
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV HOLLYWOOD KEANU REEVES NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOP 10
Uložiť Uložené

Matrix, Point Break či The Devil's Advocate. V ktorom filme bol najlepší?

Jeden z najväčších sympaťákov v Hollywoode. Skromný dobrák, ktorý sa na nič nehrá. Preslávil sa najmä vďaka akčnej sci-fi sérii Matrix, no určite ho poznáš aj ako nebojácneho drsniaka Johna Wicka, ktorý sa rozhodol pomstiť svoje šteniatko. 

Obľúbený herec sa prvýkrát ukázal divákom na obrazovke a na striebornom plátne v osemdesiatych rokoch. Odvtedy sme ho mohli vidieť vo viacerých vydarených snímkach rôznych žánrov. Dal nám však medzitým viacero dôvodov, aby si získal naše srdcia.  

Dlhé roky financuje nadácie, ktoré pomáhajú deťom s rakovinou, je vždy úctivý a pokorný džentlmen, a to nielen na filmovom pľaci pri kolegoch, ale takisto v prítomnosti fanúšikov. Viackrát ukázal, že si ich váži a nerobí mu problém sa s nimi hocikedy odfotiť. Má rád aj výzvy. Neraz v súvislosti s filmovou úlohou podstúpil mimoriadne náročné tréningy bojového umenia či cvičil rôzne choreografie a streľbu so zbraňami.

Poďme sa spoločne pozrieť na desať najlepších filmov, v ktorých si zahral. Ak ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

10. The Gift (réžia: Sam Raimi, 2000)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 107 minút
Hodnotenie na RT: 5,7 z 10


Hoci Reevesa máme v hlave zafixovaného ako toho dobráka, ktorý vždy pomáha slabším, pri jeho práci je nevyhnutné, aby dokázal stvárniť aj zlosynov a agresorov. Zápornú rolu si vyskúšal práve v tomto nenápadnom, ale skvelom trileri Sama Raimiho. Reeves tu prekvapivo stvárnil zákerného rasistu Donnieho Barksdala podozrivého z vraždy, ktorý bije svoju ženu a nezastaví sa pred ničím.

Ak sa nebojíš, že po tomto filme zmeníš na herca názor, určite si ho pusti, pretože tu hrá opäť bravúrne. Okrem toho sa snímku oplatí pozrieť aj pre nápaditý scenár herca Billyho Boba Thorntona a Toma Eppersona. Raimi navyše ukázal, že trilery mu idú výborne už dva roky predtým, a to filmom A Simple Plan, takže sa skutočne nemáš čoho báť.

Keanu Reeves vo filme The Gift (2000).
Keanu Reeves vo filme The Gift (2000). Zdroj: Paramount Vantage AU

9. Street Kings (réžia: David Ayer, 2008)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 104 minút
Hodnotenie na RT: 3,6 z 10

Na kultovú drámu Training Day (2001) to síce nemá, Street Kings je napriek tomu svojskou a vydarenou kriminálkou s parádnym hereckým obsadením (Forest Whitaker, Chris Evans, raper The Game) o korupcii, svedomí a spravodlivosti. David Ayer je na podobný typ filmov bezkonkurenčný špecialista. Znova ťa zavedie do temného a drsného sveta skorumpovaných policajtov, gangstrov, chuligánov či pedofilov, kde jedna chyba môže znamenať okamžitú smrť.

Reeves vo filme stvárnil detektíva Toma Ludlowa a tentoraz bojuje na tej správnej strane. Street Kings je aj vďaka nezabudnuteľným scénam, ako je prestrelka v kuchyni na jeden záber, poctivou akčnou jazdou. Kvalitatívne prebíja aj Ayerov režijný debut s podobnou tematikou Harsh Times, kde si zahrali Christian Bale, Freddy Rodríguez či Eva Longoria.

8. A Scanner Darkly (réžia: Richard Linklater, 2006)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 100 minút
Hodnotenie na RT: 6,8 z 10

Mimoriadne inteligentný žánrový experiment, ktorý ti možno spočiatku pomotá hlavu, no čím dlhšie ho budeš sledovať, tým viac si ťa získa. Hraná a zároveň animovaná adaptácia rovnomenného románu z roku 1977 od legendárneho autora sci-fi Philipa K. Dicka.


Keanu Reeves ti spolu s Robertom Downeym Jr., Woodym Harrelsonom či Winonou Ryder ukáže, ako vyzerá absolútna paranoja, kde sa to hemží agentmi či narkomanmi, a nikto v nej nie je v bezpečí. Čím menej v nej vieš, tým lepšie. A Scanner Darkly je nekonvenčná, originálna a jemne provokatívna snímka režiséra najlepšej trilógie všetkých čias (Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight).


 

7. Constantine (réžia: Francis Lawrence, 2005)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 115 minút
Hodnotenie na RT: 4,6 z 10

Zábavná, drsná, cynická, čierno-humorná, jemne dekadentná rozprávka pre dospelých. Keanu Reeves tu hrá zhýralého detektíva pendlujúceho medzi dvoma svetmi, no čo je najpodstatnejšie, nikdy „nehláškoval“ v žiadnom filme vtipnejšie a štýlovejšie. Constantine je adaptácia hororovej série komiksov Hellblazer z dielne DC Comics a je fascinujúce, že ide o debut. 

Francis Lawrence práve touto snímkou sebavedomo rozkopol dvere do sveta epických blockbusterov, ktoré ťa budú baviť pozerať aj opätovne. O dva roky neskôr nakrútil pôsobivú sci-fi zombie drámu I Am Legend s Willom Smithom a neskôr sa postaral o dobrodružno-fantazijnú sériu The Hunger Games. 

Keanu Reeves vo fantazijnom trileri  Constantine.
Keanu Reeves vo fantazijnom trileri Constantine. Zdroj: Warner Bros. US

6. Dracula (réžia: Francis Ford Coppola, 1992)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 128 minút
Hodnotenie na RT: 7,6 z 10

Ak chceš vidieť, ako má Keanu Reeves trojku s dvoma upírkami, pričom jedna z nich je Monica Bellucci, nemáš nad čím premýšľať. Coppolov Dracula je najlepšia adaptácia kultového diela Brama Stokera. Reeves tu stvárnil dobrosrdečného, no naivného Jonathana Harkera, ktorého prefíkaný gróf Dracula (Gary Oldman) prekabáti a vydá sa prebrať mu jeho ženu Minu (Winona Ryder).  

Šťavnatá, korenistá a krvavá romanca aj mrazivo desivý horor. Coppola predviedol majstrovskú filmárčinu a Reeves sa herecky vyrovnal ďaleko skúsenejším kolegom Garymu Oldmanovi a Anthonymu Hopkinsovi. Čo viac chceš? Zapínaj Netflix.

5. John Wick 3 (réžia: Chad Stahelski, 2019)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 131 minút
Hodnotenie na RT: 8,9 z 10

John Wick proti celému svetu. To jednoducho musíš milovať. Vybrať jeden z troch dielov tejto fantastickej série je nesmierne ťažká úloha, avšak zatiaľ posledný diel s podtitulom Parabellum je predsa len najakčnejší, najdrsnejší a najnapínavejší. Šialené choreografie a dych vyrážajúce jednozáberovky, v ktorých Keanu Reeves s Halle Berry a dvoma vražednými psami zaradom „kosia“ nepriateľov. 

Tvorcovia od prvých do posledných sekúnd naplno zamestnávajú tvoju pozornosť, aby si sa nemal kedy nudiť, pričom priam geniálne vybudovali mytológiu okolo postavy. V rámci žánru ide o absolútne špičkovú záležitosť, ktorú tradičné akčné filmy poslednej dekády nedobehnú, ani keby mali stokilometrový náskok. John Wick 3 prekvitá eleganciou aj vtipom, je zároveň vážny a nekompromisný. Aj ty sa inak už tak veľmi tešíš na štvorku? 

John Wick 3.
John Wick 3. Zdroj: Lionsgate US

4. The Matrix (réžia: Lilly Wachowski, Lana Wachowski, 1999)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 136 minút
Hodnotenie na RT: 8,8 z 10

Tu sa niet príliš o čom baviť. Sestry Wachovské spravili Matrixom revolúciu v kinematografii. Nikto si dovtedy nedovolil to, čo ony, a je vlastne dobrou otázkou, prečo. Tak či onak, Matrix spravil obrovskú dieru do sveta a stal sa citovaným a kritikmi aj verejnosťou uznávaným dielom. Právom.  

Na druhej strane fanúšikovia Keanu Reevesa ho práve po tomto filme hodili do škatuľky a mali ho zafixovaného už len ako Nea. Nevedeli si predstaviť, žeby mohol hrať niekoho iného než chlapíka v čiernych okuliaroch a plášti, čo sa dokáže uhýbať v spomalených záberoch guľkám. Z tejto škatuľky sa mu podarilo vymaniť, keďže je, našťastie, herec mnohých tvárí a dodnes patrí medzi elitu.

3. Point Break (réžia: Kathryn Bigelow, 1991)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 120 minút
Hodnotenie na RT: 6,9 z 10

Ďalšia nezabudnuteľná klasika zo „zlatých deväťdesiatok“. Súboj dvoch priateľov stojacich na opačnej strane zákona. Keanu Reeves ako agent FBI v utajení verzus dlhovlasý a zarastený Patrick Swayze ako bankový lupič a vášnivý surfista. Jeden sa vždy riadil pravidlami, ktoré mu určili iní, druhý sa proti nim snažil odjakživa búriť. 

Point Break ponúka množstvo scén, ktoré sa ti nezmazateľne vštepia do pamäte a budeš si ich s radosťou prehrávať znova a znova, ale zároveň má aj silný odkaz. Zďaleka totiž nejde len o prvoplánovú gangsterku, ale o vrstevnatú drámu s presahmi tém o priateľstve, zrade a slobode. A ozaj, vedel si, že malú úlohu pouličného bitkára si tu zahral dokonca aj spevák Anthony Kiedis z Red Hot Chili Peppers?

2. Devil's Advocate (réžia: Taylor Hackford, 1997)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 144 minút
Hodnotenie na RT: 6,3 z 10

Najlepší a najstrhujúcejší Reevesov výkon v kariére a zároveň najlepší Hackfordov film, ktorý vôbec nakrútil. Spojenie Reevesa s Al Pacinom je vražedné kombo, ktoré musel vymyslieť sám diabol a my mu za to len môžeme bozkávať ruky aj nohy. Herecký koncert, ktorý sa len tak nevidí. Dopĺňa ho skvelá Charlize Theron aj Connie Nielsen, i keď tu nedostala toľko priestoru. 

Rafinovaná hra s divákom, mysteriózny nádych, nemalá dávka erotiky aj ostrá spoločenská kritika. Právnická dráma, ktorá ťa opantá luxusom a krásou, aby ti na konci dala tvrdú facku na spamätanie sa. Za obrovskou mocou sa totiž vždy skrýva trochu tej najhnusnejšej špiny.  

Al Pacino a Keanu Reeves v trileri Devil's Advocate.
Al Pacino a Keanu Reeves v trileri Devil's Advocate. Zdroj: Warner Bros. US

1. Speed (réžia: Jan de Bont, 1994)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 116 minút
Hodnotenie na RT: 9,4 z 10

Bad Boys, Desperado, Hard Targer, Face/Off, Hard Boiled, The Rock, Con Air, Ronin, Armageddon... V deväťdesiatych rokoch vzniklo nespočetne mnoho vydarených „akčňákov“ a Speed patrí medzi tie vôbec najlepšie, a preto patrí medzi vyššie uvedené klasiky. Paradoxné je, že ide o jediný úspešný a skutočne kvalitný film Jan de Bonta (síce nasledujúci Twister bol ešte celkom pozerateľný, všetko ostatné bola katastrofa). 

Preslávil sa totiž v prvom rade ako kameraman. Nasnímal Die Hard, Black Rain, Basic Instinct či Lethal Weapon 3. Mal preto parádny základ na to, aby sám neskôr zrežíroval minimálne rovnako dobrý akčný triler.

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Speed je stelesnenou adrenalínovou jazdou, počas ktorej nemožno zastaviť, pretože tá najbližšia zastávka je až priamo v hrobe. Veľkú zásluhu má na tom práve Keanu Reeves spolu so Sandrou Bullock. Tvoria roztomilú dvojicu a chémia medzi nimi je neskutočná. A Dennis Hopper ako šialený psychopat... takmer dokonalé!

Keanu Reeves a Sandra Bullock v akčnom trileri Speed.
Keanu Reeves a Sandra Bullock v akčnom trileri Speed. Zdroj: 20th Century Fox
Domov
Zdieľať
Diskusia