Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 17:30
Čas čítania 6:08
Adam Novosad

Fínsko dokáže zmobilizovať až 1 milión vojakov. Rusku sa po jeho vstupe do NATO predĺžia hranice s Alianciou o 1 300 kilometrov

ZAUJÍMAVOSTI FÍNSKO NATO RUSKO ŠVÉDSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Vstup Fínska a Švédska do NATO bude znamenať výrazné posilnenie vojenskej sily Aliancie.

Fínsko a Švédsko požiadajú o vstup do NATO. Aj keď ruský prezident Vladimir Putin celé roky tvrdil, že sa Severoatlantická aliancia rozširuje smerom k ruským hraniciam, čím vytvára tlak na eskaláciu konfliktu, svojou vojnou na Ukrajine dotlačil do NATO dve historicky neutrálne krajiny. Odrazu sa hranica Ruska s NATO predĺži o 1 300 kilometrov.

Obidve severské krajiny sa dlho hrdili svojou neutralitou. Švédi zostávali neutrálni posledných 200 rokov, odkedy v roku 1814 dobojovali vo svojej poslednej vojne, zatiaľ čo Fíni sa pamätajú na brutálnu tzv. zimnú vojnu proti Sovietom z rokov 1939 a 1940. 

Odporúčané
Kto sú kadyrovci? Vlastných kolegov z ruskej armády popravili bez váhania, smejú sa im na Tiktoku a nevyšla im vražda Zelenského Kto sú kadyrovci? Vlastných kolegov z ruskej armády popravili bez váhania, smejú sa im na Tiktoku a nevyšla im vražda Zelenského 13. mája 2022, 14:30

Všetko sa zmenilo, keď Rusi začali na hraniciach s Ukrajinou zhromažďovať desiatky tisíc vojakov. Najskôr Kremeľ tvrdil, že inváziu neplánuje, no 24. februára sa vojna premenila na skutočnosť a severské krajiny zostali zaskočené. Začali sa báť, že historická neutralita v budúcnosti nebude postačovať na to, aby sa Moskva neulakomila na ich územia.

Pred vypuknutím vojny na Ukrajine podporovalo vstup do NATO menej ako 20 percent obyvateľstva. Dnes? Podpora vstupu do NATO presiahla 80 percent. Švédi sú síce opatrnejší, ale v porovnaní s 27-percentnou podporou vstupu spred vojny už členstvo v Severoatlantickej aliancii podporuje viac ako 52 percent obyvateľstva. Čo tieto krajiny prinesú NATO?

Keď fínsky prezident volal Putinovi, ruský prezident zostal pokojný

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 115079 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

Domov
Zdieľať
Diskusia