Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 21:33
Čas čítania 0:44
Tímea Krauszová TASR

NAKA zadržala mladého Slováka s prezývkou Slovakbro. Je extrémista a vraj sympatizuje s bielymi teroristami

NEWS NAKA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Sympatizant s teroristami je už vo väzbe.

Národná kriminálna agentúra zadržala v spolupráci s medzinárodnými zložkami nebezpečného pravicového extrémistu. Ide o 22-ročného Slováka, ktorý vystupoval online podľa príspevku polície na Facebooku pod prezývkou Slovakbro v prostredí medzinárodných pravicových extrémistov. Vo štvrtok ho ako obvineného vzali do väzby.

Extrémistu našla NAKA aj s pomocou FBI

Podľa kriminálnej agentúry mladý muž údajne verejne podnecoval na zvrhnutie demokratického politického systému, navádzal na sabotáž a terorizmus. Sympatizoval s „bielymi“ teroristami a schvaľoval ich teroristické činy. Podľa obvinenia taktiež uverejňoval návody a schémy na výrobu improvizovaných chladných zbraní, na domácu výrobu automatických strelných zbraní, na výrobu výbušnín a mín, ako aj príspevky s návodmi na sabotážne útoky.

Dopustil sa tak niekoľkých trestných činov extrémizmu a sympatizoval s neonacistickou alternatívnou krajnou pravicou. Stopy, ktoré ešte podliehajú znaleckému skúmaniu, NAKA zaistila pri domových prehliadkach.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Prípad sa podarilo objasniť vďaka spolupráci NAKA s Národnou centrálou proti organizovanému zločinu Polície ČR, Vojenským spravodajstvom Ministerstva obrany SR, Europolom a Eurojustom. Pomohli údajne aj informácie od FBI.

Slovakbro je zároveň krycí názov pre trestnú vec, ktorú NAKA momentálne vyšetruje. Ide o trestný čin niektorých foriem účasti na terorizme a viaceré trestné činy extrémizmu.

Domov
Zdieľať
Diskusia