Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 10:53
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

Robert Kaliňák ide z väzby na slobodu, prepustil ho Najvyšší súd

NEWS ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Robert Kaliňák ostáva naďalej obvinený, stíhať ho budú na slobode.

Najvyšší súd prepustil Roberta Kaliňáka z vyšetrovacej väzby na slobodu. Aj odvolací súd považuje stíhanie exministra vnútra za dôvodné, nepredpokladá však, že by mohol ovplyvňovať svedkov. 

„Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu, za dôvodné, avšak sťažnostný súd na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil,“ napísala Refresheru hovorkyňa Najvyššieho súdu.

Robert Kaliňák bude okamžite prepustený na slobodu, naďalej ho však budú stíhať ako obvineného. 

Policajný prezident Štefan Hamran krátko po vznesení obvinenia vyhlásil, že vyšetrovatelia NAKA budú chcieť kauzu Súmrak ukončiť do niekoľkých mesiacov, záležať však bude na dôkaznej situácii. 

Robert Kaliňák
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Špecializovaný trestný súd videl kolúzne správanie

Bývalého ministra zadržali ešte v apríli 2022 v rámci akcie Súmrak. Obvinili ho spoločne s Robertom Ficom z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj ohrozenia bankového a daňového tajomstva. Podľa polície Fico a Kaliňák vlastnými nomináciami vytvorili organizovanú zločineckú skupinu.

Odporúčané
Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti Kradne sa všade, hovorí šéfka Európskej prokuratúry. Maroš Žilinka vraj paragrafom 363 škodí nezávislosti 26. apríla 2022, 12:30

Vyšetrovatelia NAKA vo viac ako 100-stranovom uznesení o vznesení obvinenia vysvetľujú, prečo Kaliňáka a spol. obvinili. Svedčia proti nim viacerí spolupracujúci obvinení, okrem Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka a Františka Imreczeho už aj Daniel Čech či mafián Tomáš Rajecký. Kontext o Ficovi ako „šéfovi“ dopĺňa Kočnerova Threema. 

Roberta Kaliňáka zobral Špecializovaný trestný súd do väzby, lebo už v minulosti sa na sociálnej sieti aktívne vyjadroval k prebiehajúcim trestným veciam. Predpokladá preto, že bývalý minister vnútra by mohol ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených.

Sudca Špecializovaného trestného súdu zároveň považuje za dôvodné aj samotné obvinenie Roberta Kaliňáka. Poukazuje na skutočnosť, že predmetné skutky sa podľa vyšetrovateľa diali práve v čase, keď bol obvinený ministrom vnútra. Sudca Špecializovaného trestného súdu predpokladá, že organizovaná zločinecká skupina Norberta Bödöra nemohla vzniknúť bez toho, aby o tom Kaliňák nevedel. 

ŠTS chcel vo väzbe aj ďalšieho obvineného z kauzy Roberta Fica, o dva hlasy ho však zachránila Národná rada SR, ktorá zahlasovala za nevydanie poslanca súdu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia