Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2022, 19:28
Čas čítania 0:34
Jana Chovancová TASR

Ruský plyn nahradia Bulhari dodávkami z USA. Platiť budú menej než doteraz

NEWS PLYN Z RUSKA RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Po tom, čo sa Bulharsko odmietlo prispôsobiť ruskej požiadavke platiť za plyn v rubľoch, uzatvorilo dohodu o jeho dodávkach s USA.

Bulharská vláda informovala, že ich krajina bude od júna dovážať skvapalnený zemný plyn (LNG) z USA. Ruský plynárenský koncern Gazprom koncom apríla zastavil dodávku plynu nielen Bulharsku, ale aj Poľsku. Dôvodom bolo, že oba štáty sa odmietli prispôsobiť tlaku Kremľa a platiť za dodávky v ruských rubľoch. 

USA s Bulharskom uzatvorili dohodu počas schôdze bulharského premiéra Kirila Petkova a americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej vo Washingtone. „Od júna by sme mali začať dostávať LNG z USA, a to za cenu nižšiu, než akú si účtuje Gazprom,“ uviedla bulharská vláda.

Bulharsko predtým dovážalo až 90 percent zemného plynu z Ruska, čo ročne predstavovalo takmer 3 miliardy kubických metrov. 

Anketa:
Malo by Slovensko zaplatiť za ruský plyn v rubľoch?
Áno.
Nie.
Treba nájsť kompromis.
Áno.
27 %
108 Hlasov
Nie.
58 %
233 Hlasov
Treba nájsť kompromis.
15 %
62 Hlasov

S cieľom nahradiť výpadok dodávok z Ruska začala balkánska krajina rokovať o zvýšení dodávok LNG s Azerbajdžanom, ako aj o jeho dodávkach prostredníctvom terminálov v Grécku a Turecku. Bulharsko takisto vyzvalo krajiny na spoločné nákupy plynu v rámci Európskej únie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia