Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 9:07
Čas čítania 1:33
Viktor Kniš

NAKA zasahovala na súde, policajti vraj pod nátlakom vyžadovali utajovanú časť spisu od súdnych úradníkov a sudcov

NEWS ĽUDOVÍT MAKÓ VLADIMÍR PČOLINSKÝ
Uložiť Uložené

Čudný zásah NAKA opisuje predseda Okresného súdu Bratislava III, ktorý sa obrátil na súdnu radu. Policajti vraj prišli do budovy opakovane a na sudcov vyvíjali nátlak.

Bratislavská kriminálna polícia nedávno zadržala a obvinila spolupracujúcich obvinených bývalého šéfa KÚFS Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu. Podľa policajtov totiž krivo svedčili v kauze exšéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského.

Stíhanie už okresný a krajský súd označili za nedôvodné a samotné vznesenie obvinenia kritizujú aj ďalšie úrady vrátane špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica.

Až keď totiž súd právoplatne rozhodne, či Vladimír Pčolinský bral alebo nebral úplatok, ako vypovedajú Makó a Beňa, bude možné rozhodovať o tom, či svedčili krivo alebo nie. Ak by bývalého šéfa SIS odsúdili za korupciu, Makóova a Beňova výpoveď by sa nedala posúdiť ako krivá.

Aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta konštatuje, že obvinenie nedáva logiku. 

Ľudovít Makó.
Ľudovít Makó. Zdroj: TASR/Marko Erd

Samotná kauza s Beňom a Makóom priniesla ešte jeden čudný incident, o ktorom informuje Adam Valček na svojom blogu. Krátko po tom, čo bratislavský okresný súd rozhodol, že kajúcnici nepôjdu do väzby, prišli do budovy príslušníci Národnej kriminálnej agentúry z východu a od sudkyne si vyžiadali spis aj s jeho utajovanou prílohou. Utajovaná príloha najčastejšie obsahuje informácie od tajných služieb alebo materiály, s ktorými sa nemôže oboznámiť verejnosť. 

Samotný incident opísal predseda Okresného súdu Bratislava III Roman Fitt v správe, ktorú dostala na posúdenie Súdna rada SR. 

Sudkyňa Iveta Halvoňová odmietla podľa opisu situácie vydať policajtom spis, vrátili sa však večer, keď mal službu iný sudca. Ani ten spis nevydal a policajti z NAKA sa vrátili opäť ráno, keď si po spis mala prísť zamestnankyňa košickej krajskej prokuratúry. 

Policajti prišli veľmi skoro ráno a počkali si až do momentu, keď zamestnankyňa súdu vytiahla spis z trezoru. Priblížili sa a chceli jej ho zobrať. 

„Po uzamknutí trezoru ku mne pristúpili príslušníci NAKA Košice a zabránili mi odniesť
spis, vyhrážali sa, že buď im dám spis, alebo ma nepustia ďalej. Medzitým prišla
sudkyňa Halvoňová, na ktorú taktiež príslušníci NAKA Košice vyvíjali rečový nátlak,“
vypovedala tajomníčka súdu podľa podnetu, ktorý sa šíri medzi novinármi. Správanie policajtov podľa blogu označila za hrubé a násilné. 

Odporúčané
Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom Boja sa nás, hovorí Šanta o Ficovi a Kaliňákovi. Máme dosť dôkazov, toto je historický zlom 24. apríla 2022, 15:30

Incident sa skončil tak, že spis si odniesli policajti z NAKA a utajovanú prílohu košická krajská prokuratúra. Ide vraj o neštandardný postup, pretože policajti si mohli vypýtať dokumenty priamo od prokuratúry. 

Príkaz na prehliadku súdu vydal vyšetrovateľ NAKA východ s predchádzajúcim telefonickým súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Matúša Harkabusa. Predseda okresného súdu však upozorňuje, že policajti museli vedieť, že utajovanú prílohu nedostanú, pretože to takto definuje Trestný poriadok. Podnet bude posudzovať súdna rada. 

Domov
Zdieľať
Diskusia