Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 12:30
Čas čítania 4:29
Martin Adam Pavlík

Aké single a albumy vychádzajú tento týždeň? Toto je top 5 hudobných noviniek

Aké single a albumy vychádzajú tento týždeň? Toto je top 5 hudobných noviniek
Zdroj: Refresher/Interscope Records
HUDBA HUDBA HUDOBNÉ NOVINKY LADY GAGA NAJNOVŠIE ALBUMY NAJNOVŠIE SINGLE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Zisti, aká nová hudba vychádza v najbližších dňoch a stojí za vypočutie.

Hľadáš novú hudbu? Nebaví ťa dookola počúvať to isté? Nezúfaj. Každý týždeň ti prinesieme výber najnovších singlov či albumov, ktorým by si určite mal dať šancu. Je jedno, či počúvaš pop alebo metal, vždy pre teba vyberieme niečo, čo ťa zaručene zaujme. Chýbať nebudú ani tipy na domácu tvorbu. 

Apríl bol plný skvelej muziky, poďme sa preto pozrieť, čo dobré sa minulý mesiac urodilo. 
Nasaď si slúchadlá alebo zapni repráky, zavri oči a nechaj sa uniesť do iných dimenzií. Aký by to bol mesiac bláznov, keby nevydali album blázni (samozrejme, v tom najlepšom zmysle slova) z mesta anjelov Red Hot Chili Peppers. Po dlhých šiestich rokoch potešili najvernejších fanúšikov bohatou nádielkou novej hudby.

Americká kapela Red Hot Chili Peppers.
Americká kapela Red Hot Chili Peppers. Zdroj: Getty Images/Scott Dudelson


Album Unlimited Love je ich dvanástou štúdiovkou. Vyšiel 1. apríla a ukázal, že štvorica Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith a John Frusciante má v sebe stále dravosť a energiu na to, aby „rozbíjala“ pódiá ako za mlada a divákom predviedla prvotriednu šou. Nevieme sa dočkať, až to predvedú aj u nás na Slovensku. Na bratislavskom Tehelnom poli vystúpia 12. júna na festivale Lovestream.

Ich novinka má 17 skladieb a dokopy 73 minút. Nájdeš na nej groovy, šťavnaté sóla aj zasnenú atmosféru, ktorú však v pravidelných intervaloch striedajú dynamické rockové vypaľovačky. Neodpustili si ani funkové či rapové prvky. Medzi vrcholy nahrávky určite patria skladby ako These Are the Ways, The Heavy Wing, Black Summer či Not the One.    


Milovníkov popmusic rozhodne potešil aj vydarený singel Harryho Stylesa s názvom As It Was, ktorým 28-ročný Brit navnadil na najnovší album Harry’s House. Na ten si však budeme musieť počkať do 20. mája.

Už teraz je však jasné, že ak sa album bude niesť v podobnom duchu ako najnovší singel, máme sa na čo tešiť. Isté je, že pri ňom okamžite dostaneš chuť tancovať, a to bez ohľadu na to, kde sa budeš práve nachádzať.


Skvelý album vydali aj postpunkeri z Dublinu Fontaines D. C. Ich novinka Skinty Fia vyšla 22. apríla. Ide zatiaľ o tretí album kapely a nesie sa v rovnakom duchu ako tie predošlé. Očakávaj preto ležérny surový prejav, repetitívne, prevažne jednoduché melódie či vrstevnaté texty, ktoré ťa prinútia zamyslieť sa.


V rámci aprílovej rekapitulácie by bol hriech nespomenúť Rammstein. Nemci na čele s charizmatickým Tillom Lindemannom nasýtili novinkou Zeit všetky hladné krky metalovej komunity. Priniesli oveľa ponurejší, jemnejší a hudobne pestrejší album než v roku 2019.

Neobsahuje už síce také silné hity ako Deutschland či Puppe, no pôsobí komplexnejšie a ucelenejšie. Navyše skladby ako Armee der Tristen, Schwarz, Zeit či hádam najvýraznejšia Angst patria medzi ich vrcholné diela. Tie opäť dotvárajú a dodávajú im nové významy aj prepracované videoklipy.


Máj už otvorila slovenská stálica Para svojím úderným singlom To okolo nás, kde frontman Lasky spieva veľavravnú vetu: „Sme silnejší bez zbraní.“ Hudobníkov spevácky dopĺňa Jana Kirschner, ktorá spolupracovala aj na texte či produkcii.  

„Do skladby sme sa snažili implementovať veci, ktoré sa nás počas jej vzniku bytostne dotýkali. Rozhodli sme sa použiť metafory ako ‚sme silnejší bez zbraní‘ alebo ‚čo ak je to naša šanca sa konečne zmieriť‘, ktoré sú univerzálne a v ktorých sa ľudia budú môcť nájsť nielen teraz, ale aj o niekoľko rokov,“ povedala o spolupráci s kapelou slovenská speváčka. Poďme však už k tomu, čo vyšlo tento týždeň. 


1. Lady Gaga – Hold My Hand

Ak miluješ melancholické balady, avšak s úderným spevom, ktorý ťa vystrelí až do nebies, neváhaj a vypočuj si singel Hold My Hand. Jeho autorkou je 36-ročná Američanka Lady Gaga. Držiteľka Oscara aj trinástich cien Grammy nahrala pieseň k očakávanej dráme Top Gun: Maverick, ktorá do našich kín dorazí 26. mája. 

Speváčka vydala novú hudbu naposledy pred dvomi rokmi. Išlo o album Chromatica, ktorého vydanie bolo poznačené pandémiou covidu. Nepochybne aj to je jeden z dôvodov, prečo sme na novú hudbu nadanej speváčky a herečky museli čakať tak dlho.

Isté však je, že sa to oplatilo. Lady Gaga prezradila pre časopis Rolling Stone, že táto pieseň je milostným listom adresovaným celému svetu po veľmi ťažkom období, no zároveň aj počas ťažkého obdobia. Narážala tým nepochybne na pandémiu aj na súčasnú vojnu na Ukrajine.


2. Trilobeat – Zánikový horizont


Že ti táto kapela nič nehovorí? Chceli by sme ťa totiž obohatiť aj o niečo nové. V piatok 6. mája vydá svoj druhý štúdiový album nu-jazzové kvarteto z Bratislavy – inštrumentálna kapela Trilobeat. Zánikový horizont bude obsahovať desať skladieb, pričom hudobníci navnadili fanúšikov jedným singlom už 20. apríla. 

Skladba Červená, na ktorej spolupracovali s oceňovaným experimentálnym gitaristom Davidom Kollarom, ťa okamžite vtiahne svojou naliehavosťou. Docielili ju jemným klavírom či syntetizátormi, energickými bicími a skvelou gradáciou. Ak miluješ filmovú hudbu s meniacimi sa náladami, neoľutuješ.


3. Sharon Van Etten – We’ve Been Going About This All Wrong


Ak si milovníkom temných či pochmúrnych tónov, radosť ti pravdepodobne spraví 41-ročná americká indie folková/rocková pesničkárka Sharon Van Etten. Tá sa vráti na koncertné pódiá s novými skladbami po troch rokoch. 

Tentoraz však vôbec nevieme, čo môžeme čakať, pretože zámerne nevydala k očakávanému albumu žiaden singel, iba krátky trailer„Týchto desať piesní je navrhnutých tak, aby sa počúvali v poradí, ako idú za sebou, a naraz. Dá sa tak vyrozprávať oveľa silnejšie príbeh o nádeji, strate, túžbe a odolnosti,“ povedala hudobníčka pre Pitchfork.


4. Arcade Fire – WE


V piatok očakávaj aj šiesty štúdiový album kanadskej indie rockovej skupiny Arcade Fire prostredníctvom Columbia Records. Nesie názov WE. Skupinu založili manželia Win Butler a Régine Chassagne ešte v roku 2003 a svoj prvý štúdiový album Funeral vydali v Merge Records v septembri 2004.

Kanaďania v roku 2011 získali cenu Grammy v kategórii album roka a okrem toho majú do dnešného dňa na konte aj deväť nominácií. Pripomínajú sa po trojročnej pauze. V marci ponúkli fanúšikom chytľavú pieseň The Lightning I, II. Tá jasne predznamenáva, akým smerom sa bude ich novinka uberať. Ak potrebuješ nabiť energiou, nemáš nad čím premýšľať.


5. Halestorm – Back From the Dead


Riffy, ktoré ťa v momente prinútia pokyvkávať hlavou, a hlas taký silný, že z neho praskajú okná. Tento týždeň si na svoje prídu aj fanúšikovia tvrdej hudby. V piatok ich čaká metalové krupobitie z americkej Pensylvánie. Halestorm sú totiž späť. Po štyroch rokoch prinesú nový album s veľavravným názvom Back From the Dead.

Kapelu založili súrodenci Elizabeth Lzzy Hale (speváčka a gitaristka) a jej brat (bubeník) Arejay Hale. Zatiaľ čo kapela vznikla ešte v roku 1997, debutový album prišiel až o 12 rokov neskôr. Bolo však počuť, že zrel ako víno. „Keď sme sa dostali do lockdownu a neboli sme schopní koncertovať, dostala som sa na veľmi temné miesto. Prešla som si niečím, čo by som nazvala krízou identity,“ povedala o najnovšom albume speváčka pre Loudersound.

Dodala, že tento album je príbehom o tom, ako sa vyhrabala z tejto priepasti. Rozpráva o duševnom zdraví, zhýralosti, prežití, vykúpení, znovuobjavení a stálom udržiavaní viery v ľudskosť. Ak sa ti nechce čakať do piatka, vypočuj si zatiaľ singel The Steeple.

Domov
Zdieľať
Diskusia