Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2022, 19:55
Čas čítania 0:50
Martin Adam Pavlík

Vinyly sa už predávajú lepšie ako cédečká. Po 30 rokoch sa trend otočil aj na Slovensku

Vinyly sa už predávajú lepšie ako cédečká. Po 30 rokoch sa trend otočil aj na Slovensku
Zdroj: Wikimedia Commons/Sulamith Sallmann/volně k užití
HUDBA CD HUDBA SPRÁVY Z DOMOVA VINYL
Uložiť Uložené

Naposledy sa lepšie predávali vinyly než cédečká pred tridsiatimi rokmi.

Ako píše Denník N, podľa zverejnenej správy IFPI (Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu) sa v minulom roku predalo viac vinylových platní ako cédečiek. 

Zatiaľ čo v roku 2020 bol pomer medzi obomi nosičmi vyrovnaný, o rok neskôr predaj cédečiek tvoril 42,5 % predaja fyzických nosičov, kým predaj vinylových platní až 56 %. Predaj vinylových platní tak zaznamenal medziročný nárast o takmer 28 %.

Denník pripomína, že naposledy sa lepšie predávali vinyly než cédečká pred tridsiatimi rokmi, pričom dnes sú nekompromisne najväčším hráčom na svetovom aj slovenskom hudobnom trhu streamingové služby. Pomer digitálnych predajov a predajov fyzických nosičov je totiž až 79:21.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Dane Deaner, Unsplash, volně k užití


Svetový trend je cítiť aj na Slovensku a tak predaj vinylov stále rastie aj u nás. Dokonca takým spôsobom, že často výrobcovia nestíhajú. „Súčasné časy sú také rýchle, že nikto nevie predpokladať, čo bude. Čo sa týka vinylov, nejde o závratné sumy, no bojujeme s tým, že ich nevieme robiť načas a v dostatočnej miere. To je škoda, lebo vidíme, že záujem tu je,“ povedal pre Denník N Peter Riava z Universal Music Group.

Paradoxom je, že podľa britského prieskumu spred dvoch rokov polovica ľudí, ktorí si dnes kupujú vinyly, nemá doma gramofóny. „Chcú vinyly, lebo je to sexy. V Británii vyhlásili, že v decembri dokonca platne prekonali digitál, lebo boli Vianoce,“ povedal Riava.

Domov
Zdieľať
Diskusia