Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2022, 7:22
Čas čítania 1:09
Adam Novosad TASR

Lavrov varuje svet: Hrozba vypuknutia jadrovej vojny je reálna. NATO podľa neho útočí na Rusko dodávkami zbraní Zelenskému

NEWS RUSKO SERGEJ LAVROV VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Šéf ruskej diplomacie označil ukrajinského prezidenta Zelenského za „dobrého herca“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odkázal lídrom západného sveta, že v konflikte na Ukrajine podľa neho existuje „naozajstné riziko“ vypuknutia tretej svetovej vojny.

Lavrov takto v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu reagoval na rozhodnutia krajín ako Spojené štáty americké, Veľká Británia, Poľsko, ale i Slovensko, ktoré Ukrajine pomáhajú posielaním zbraní, munície a najnovšie aj ťažkej vojenskej techniky.

Podľa Lavrova je momentálne NATO „v podstate zapojené do proxy vojny s Ruskom“, čo zvyšuje riziko tretej svetovej vojny, ktorá by mohla spôsobiť útoky jadrovými zbraňami. V interview sa ruského šéfa diplomacie pýtali, či je súčasná situácia porovnateľná s kubánskou raketovou krízou z roku 1962 počas studenej vojny.

Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Počas kubánskej krízy podľa neho existoval komunikačný kanál, ktorému dôverovali lídri Sovietskeho zväzu i Spojené štáty. Dnes takýto kanál neexistuje a nikto sa ho ani nepokúša vytvoriť, lebo USA s Ruskom prerušili všetky kontakty. Podľa Lavrova teraz Washington nevie, ako sa bude správať Moskva, a Kremeľ nevie, ako sa bude správať Washington.


Lavrov uviedol, že Ruská federácia sa momentálne snaží predísť jadrovej vojne „za každú cenu“. „Toto je náš kľúčový postoj, na ktorom všetko zakladáme. Tie riziká sú teraz značné,“ okomentoval, či je podľa neho jadrová vojna skutočnou hrozbou. „Nebezpečenstvo je vážne a skutočné. A nesmieme ho podceňovať,“ povedal.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Šéf ruskej diplomacie v interview zároveň obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z „predstierania“ na mierových rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. „Je dobrý herec,“ povedal Lavrov. „Keď pozorne sledujete a pozorne čítate, čo (Zelenskyj) hovorí, nájdete tisíc protirečení,“ dodal.


Ruský minister zahraničných vecí napriek tomu uviedol, že Moskva bude pokračovať v mierových rokovaniach s Kyjevom. Lavrov vyjadril presvedčenie, že boje sa skončia podpísaním mierovej dohody. „Ale parametre tejto dohody budú definované stavom bojov, ktoré budú prebiehať v momente, keď sa dohoda stane skutočnosťou,“ dodal Lavrov.

Domov
Zdieľať
Diskusia