Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2022, 14:05
Čas čítania 0:50
Eduard Starkbauer TASR

Rusko hovorí o rozmiestnení jadrových zbraní v Baltskom mori ak Švédsko a Fínsko vstúpia do NATO

Rusko hovorí o rozmiestnení jadrových zbraní v Baltskom mori ak Švédsko a Fínsko vstúpia do NATO
Zdroj: Unsplash/Marek Studzinski/volně k užití
NEWS NATO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

O zaslaní prihlášky do NATO má napríklad Fínsko rozhodnúť už v najbližších týždňoch.

Ak by Fínsko a Švédsko vstúpili do NATO, Rusko pristúpi k posilneniu svojej vojenskej prítomnosti v Baltskom mori. Varovanie smerom k Severoatlantickej aliancii formuloval jeden z najbližších spojencov Vladimira Putina a bývalý prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev.

Okrem posilnenia pozemných, námorných a vzdušných síl pripustil aj rozmiestnenie jadrových zbraní. Dmitrij Medvedev, ktorý je dnes podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie, povedal, že o bezjadrovom statuse v Baltskom mori „už nemôže byť ani reči a musí byť obnovená rovnováha". Rusko by podľa Medvedeva týmto spôsobom len reagovalo na zmenu stratégie severských krajín a dosiaľ vraj „takéto opatrenia nepodniklo a ani ich nemalo v pláne“.

Predstavitelia neutrálneho Fínska aj Švédska začali zvažovať podanie prihlášky do NATO v súvislosti s narastajúcim bezpečnostným rizikom plynúcim z ruskej invázie na Ukrajine, ktorá trvá už 50 dní. Premiérky oboch štátov v stredu na tlačovej konferencii uviedli, že vojna na Ukrajine zmenila celkovú bezpečnostnú situáciu a „dramaticky zmenila nastavenie“ ich krajín.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Fínsko zdieľajúce 1 300 kilometrovú hranicu s Ruskom sa má podľa premiérky Sanny Marinovej o podaní prihlášky do NATO rozhodnúť v najbližších týždňoch. Doteraz tak vraj neurobilo aj preto, že malo záujem o pokojné spolužitie so svojím východným susedom.

Späť
Zdieľať
Diskusia