Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022, 19:07
Čas čítania 2:39
Ivan Koribanič

VIDEO: Robert Fico na zhromaždení na Slavíne: Na Ukrajinu posielame S-300, migy a Zuzany, ale hlavne tá z paláca by tam mala ísť

POLITIKA ROBERT FICO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA
Uložiť Uložené

Európskej únii vyčítal, že nie je schopná zohrať úlohu mierotvorcu, pričom slovo „mier” označil za vynechané zo slovníka. „A prečo to neurobia? Pretože Európska únia nemá vlastnú zahraničnú politiku,” okomentoval Fico.

Protest zorganizovaný opozičnou stranou Smer-SD zvolal Robert Fico na bratislavskom Slavíne. Otvorila ho slovenská hymna, po ktorej sa k mikrofónu dostal Fico.

Facebook/SmerSD
Zdroj: Facebook/Smer-SD


Vysvetlil, že „mierové a pokojné zhromaždenie zvolal na Slavíne kvôli histórii”. Narážal tak na Červenú armádu, ktorá oslobodila Bratislavu počas druhej svetovej vojny. Poďakoval sa všetkým ľuďom, ktorí si počas nedávneho výročia našli čas a prišli na miesto osobne.

Vzápätí povedal na adresu prezidentky Zuzany Čaputovej a premiéra Eduarda Hegera, že na tento krok nenabrali odvahu.

Prezidentka Zuzana Čaputová si pritom 4. apríla pripomenula oslobodenie Bratislavy Červenou armádou. Veniec položila na Námestí Eugena Suchoňa v Bratislave. „Aj napriek hrôzam, ktoré sledujeme na Ukrajine, a krutosti, ktoré tam dnes ruská armáda pácha, nemali by sme mať zaslepené oči a vinu súčasnosti prenášať do minulosti. Rovnako ako nemožno terajšiu úctu k minulosti vnímať ako legitimizáciu súčasného kremeľského režimu,” napísala prezidentka na svojom Instagrame.



Fico odsúdil vojnu na Ukrajine a podotkol, že na Slavíne vedľa seba ležia ruskí, ukrajinskí, bieloruskí či kazašskí vojaci. Pri odsúdení vojny však nepomenoval agresora ani obeť.

Európskej únii ďalej vyčítal, že nie je schopná zohrať úlohu mierotvorcu, pričom slovo „mier” označil za vynechané zo slovníka. „A prečo to neurobia? Pretože Európska únia nemá vlastnú zahraničnú politiku,” okomentoval Fico. Európska únia spoločne od vypuknutia vojny na Ukrajine uvalila na viacerých ruských oligarchov sankcie.

„Všimnite si našich politikov. Ja od nikoho z nich nepočujem slovo mier,” pokračuje Fico, ktorý z Európskej únie presedlal na slovenské pomery. „Namiesto mieru počúvame S-300, migy a Zuzany. A hlavne tá z prezidentského paláca by mala ísť na Ukrajinu.”

Slovensko darovalo obranný systém S-300 ukrajinskej strane. Spravilo tak na základe ich žiadosti. Hoci opozícia pracuje s tvrdením, že za S-300 nemáme plnohodnotnú náhradu, opak je pravda. Vo viacerých televíznych reláciách zo strany koalície odznelo, že za zastaraný S-300 máme plnohodnotnú náhradu.

„S-300 by muselo ísť o dva roky do šrotu,” povedal Boris Kollár v nedeľnej relácii Na telo. Ďalej dodal, že Slovensko v súčasnosti chránia až tri batérie protivzdušnej obrany Patriot. Štvrtá batéria má prísť na Slovensko v horizonte týždňa. Vzdušný priestor Slovenska by tak mal byť pokrytý plnohodnotne.

O porovnaní systému Patriot a S-300 si môžeš prečítať tu.

Facebook/SmerSD
Zdroj: Facebook/Smer-SD


Fico ďalej tvrdil, že vojnový stav na Ukrajine vyhovuje Spojeným štátom americkým, spod ktorých sa podľa neho treba vymaniť. „Majú na to viacero dôvodov. Chceli sa priblížiť s vojskami k hraniciam Ruska, čo sa im aj podarilo.” Za ďalšie dôvody označil ropu, na ktorej chcú USA podľa neho zarobiť, a tretí dôvod uviedol, že USA chce „zarezať” ruskú federáciu.

NATO pritom začalo zhromažďovať svoje vojská na východnom krídle ako reakciu na hroziaci konflikt na Ukrajine (ešte pred vypuknutím vojny 24. 2.). Šlo o zaistenie bezpečia pre členské štáty NATO, ktoré sú v bezprostrednej blízkosti Ruska, Ukrajiny či Bieloruska.

„Prečo máme my, chudobnejšie krajiny EÚ, platiť za benzín 2 eurá? Prečo máme platiť za potraviny o 40 % viac? Kvôli vojne, s ktorou nič nemáme?” pýtal sa Fico publika.

K slovu sa dostali aj ďalší predstavitelia Smeru, medzi ktorými nechýbal ani Ľuboš Blaha. Ten burcoval dav, aby prezidentke Zuzane Čaputovej spoločne odkázali „my sme Slováci” v kontexte toho, „že podľa nej sme všetci Ukrajinci,” povedal Blaha. „Jednoducho tu fašizmus nechceme,” dodal.

Ďalej pokračoval, aby bolo pre prezidentku prioritou Slovensko. „Odrazu všade vidíme modré a žlté farby. Ale odkážme jej, že naše farby sú biela, modra a červená,” kričal Blaha počas ďalšieho burcovania davu, čím uzavrel svoj prejav.

Facebook/SmerSD
Zdroj: Facebook/Smer-SD


Na záver sa k mikrofónu vrátil Fico, ktorý prítomným prečítal vyhlásenie zo stretnutia. To má v pláne poslať najvyšším predstaviteľom Európskej únie. V prejave zhrnul body stretnutia a zopakoval, že ten, kto posiela na Ukrajinu zbrane, si želá predĺženie vojny. „Vyzývam Európsku úniu, aby na seba prevzala úlohu mierotvorcu,” uzavrel Fico.

Zhromaždenie sa skončilo „Piesňou o rodnej zemi”.

Mohlo by ťa zaujímať:
Fico letel súkromným lietadlom s Kaliňákom do tureckého hotela, kde noc stojí skoro 3-tisíc eur. Tvrdí, že išlo o pracovnú cestu
Steven Seagal: Postrach žien a filmových štábov, ale aj akčná hviezda 90. rokov. Vzostup a pád legendy
Orgazmus sa dá dosiahnuť bez dotyku, len meditáciou, potvrdili vedci. Skúmali mozog tejto estónskej jogínky
Späť
Zdieľať
Diskusia