Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2022, 19:05
Čas čítania 0:36
Viktor Kniš TASR

Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami, dohodu rušiť neplánuje

NEWS MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

Dohodu o spolupráci podľa neho nemá zmysel vypovedať.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka odmieta vyhrocovanie napätých vzťahov s Ruskom formálnymi gestami. Reagoval tak na výzvy, aby vypovedal dohodu o spolupráci medzi generálnymi prokuratúrami SR a Ruskej federácie, ktorá od marca 2022 rámcovo upravuje možnosti spolupráce oboch prokuratúr.


Táto dohoda podľa jeho slov plne zodpovedá záväzkom SR vyplývajúcim zo zmluvy medzi SR a Ruskou federáciou o priateľských vzťahoch a spolupráci, podpísanej v Bratislave 26. augusta 1993. Ako ďalej uviedol, momentálne zodpovedajú vzťahy oboch prokuratúr kritériu nevyhnutnej potrebnosti a profesionality. Možnosti spolupráce v zmysle dohody podľa jeho slov nie sú a ani objektívne nemôžu byť napĺňané.


„To však neznamená, že by dlhé roky budovaná korektná spolupráca a komunikácia mala byť znegovaná a vzájomné vzťahy aj formálne zrušené,“ dodal s tým, že k tejto otázke považuje za potrebné pristupovať triezvo a rozvážne, hľadiac do budúcna.

Pred vyhrocovaním napätých vzťahov, akým by bolo zrušenie dohody, uprednostňuje konkrétne kroky a reálnu pomoc zodpovedajúcu situácii, ktorá nastala.

Žilinka
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia