Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022, 16:31
Čas čítania 1:12
Jakub Paulík

Agresori pri Detve kričali na ukrajinské ženy a deti umiestnené v dočasnom útočisku. Prípad rieši polícia

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Incident sa odohral v nočných hodinách.

V nočných hodinách začiatkom týždňa neznáme osoby s vozidlom zastavili pred dočasným útočiskom pre Ukrajincov v obci Klokoč. V ňom sú umiestnené ženy a deti, ktoré utiekli pred vojnou na Ukrajine. Na ženy začali kričať v slovenskom jazyku, ktorému však ženy nerozumeli, informovala polícia. Vystrašené následne volali starostovi obce a ten privolal políciu.

Hliadka z Detvy prišla situáciu na miesto preveriť, no neznáme osoby boli už preč. Polícia naznačuje, že mohlo ísť o ľudí, ktorí uverili dezinformačným správam proti obyvateľom Ukrajiny a chceli si tak na nich vybiť svoju zlosť. Okolie pre prípad, že by sa neznáme osoby vrátili, policajti naďalej monitorujú.

„Hliadka prepátrala okolie, no žiadne podozrivé vozidlo nespozorovala. Okolie chaty bolo počas pondelkovej noci naďalej monitorované a budeme v tom pokračovať priebežne naďalej,“ uviedla polícia. Prípad riešia ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu.

Odporúčané
Fotograf Juraj Mravec: Na Ukrajine sa systematicky vyvražďuje civilné obyvateľstvo. Je to najtvrdší terorizmus (Rozhovor) Fotograf Juraj Mravec: Na Ukrajine sa systematicky vyvražďuje civilné obyvateľstvo. Je to najtvrdší terorizmus (Rozhovor) 28. marca 2022, 14:30

Klamstvá o utečencoch sa hromadia

Dezinformačná scéna sa od invázie na Ukrajinu nesústreďuje len na našich východných susedov, ktorí sa bránia agresorovi, ale aj na utečencov. Často kolujú správy o tom, že nás oberú o prácu alebo že si nevážia jedlo, ktoré dostávajú.

Už 9. marca sa napríklad na Facebooku šíril status používateľa Jána Garu poukazujúci na to, ako vraj Ukrajinci vyhadzujú jedlo od humanitárnych organizácií. Konkrétne išlo údajne o jedlo vyhodené v kongresovom centre v Prahe, na čo poukazovala aj priložená fotografia. Ako však uviedol portál Manipulátoři, v skutočnosti išlo o záber skladu služby Rohlík, ktorá v Česku rozváža potraviny. O ďalších hoaxoch namierených proti Ukrajine a jej obyvateľom sa dočítaš tu.

V súvislosti so šírením vojnových dezinformácií Národný bezpečnostný úrad začal blokovať známe dezinformačné portály. Naposledy zablokoval Infovojnu, ktorá sa pokúsila chrániť tým, že mala doménu registrovanú na Belize. Portály majú byť zatiaľ blokované do 30. júla tohto roku. Okrem Infovojny dostali od NBÚ stopku weby, ako hlavnydennik.sk, armadnymagazin.sk či hlavnespravy.sk. Zoznam ďalších dezinformačných webov nájdeš na stránke Konšpirátori.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia