Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022 o 10:18
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš

Najväčšia kryptomenová krádež v histórii? Hackeri ukradli z hráčskej platformy pol miliardy eur

TECH KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Blockchainová platforma Ronin, na ktorej funguje hra Axie Infinity, mala vo svojich peňaženkách kryptomeny ethereum a USD coin v celkovej hodnote viac ako 615 miliónov dolárov.

Krádež 173 600 tokenov kryptomeny ethereum a ďalších 25 miliónov dolárov v kryptomene USD coin predstavuje pravdepodobne najväčší podvod vo svete blockchainu v histórii. Aj keď hackeri ukradli kryptomeny ešte počas uplynulého týždňa, za posledných sedem dní sa cena etherea vyšplhala výrazne vyššie, a tak dnes absolútna hodnota krádeže z platformy Ronin dosahuje 615 miliónov dolárov.

Obrovskú sumu zo systému platformy ukradli ešte minulú stredu, informuje CNN. Obeťou hacku sa stala hra Axie Infinity, v ktorej hráči používajú svoje nezameniteľné tokeny (NFT), aby získavali ďalší pasívny príjem. Ide o tzv. pay to earn hru, hráči teda pôsobením na platforme zarábajú ďalšie peniaze. Momentálne platforma Ronin podľa oficiálneho stanoviska rokuje s Axie Infinity o tom, ako sa postarať o bezpečnosť používateľov. 

Budú pracovať aj na vystopovaní ukradnutých kryptomien, aj keď v blockchainovej sieti je oveľa náročnejšie priradiť konkrétny „účet“ k majiteľovi. Kým kryptomeny hackeri nepremenia za hotovosť, teoreticky môžu zostať v stopercentnej anonymite. Pri hackerskom útoku pomáha analytická spoločnosť Chainalysis, ktorá sa špecializuje na vystopovanie toku kryptomien. 

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023 o 14:30

Ide o najväčšiu krádež v histórii, ak sa pozeráme na súčasnú hodnotu kryptomeny ethereum, ktorá tvorila podstatnú časť lupu. Známy je aj prípad z minulého roka, keď kryptomenová platforma Poly Network v dôsledku hackerského útoku prišla o

kryptomeny v hodnote 610 miliónov dolárov. Hacker neskôr kryptomeny vrátil. 

V tomto prípade sa zatiaľ k útoku nikto neprihlásil, aj keď prešlo už sedem dní.

Skoro všetky peniaze sú naďalej v peňaženke hackera, ktorú je možné jednoducho dohľadať na platforme Etherscan, ktorá združuje všetky účty, na ktorých držia majitelia kryptomenu ethereum. Ak by hacker s peniazmi čokoľvek spravil, platforma zmenu okamžite zaznamená a je možné sledovať aj ďalší tok peňazí. 

Etetherscan výnimočne označil peňaženku upozornením „exploit“, teda zneužitie. V prípade menších hackerských útokov na peňaženky používateľov toto označenie nepoužíva. 

Etherscan
Zdroj: Etherscan
Domov
Zdieľať
Diskusia