Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. marca 2022, 7:45
Čas čítania 1:19
Tímea Krauszová

Po sociálnych sieťach koluje nebezpečná paracetamolová výzva. V bratislavskej nemocnici už skončili 4 školáci s otravou

NEWS SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vyskúšali novú paracetamol challenge, nebezpečnú výzvu, ktorej podľahnú aj 12-ročné deti.

Medzi mladými sa znovu šíri nebezpečná internetová výzva, ktorá ich môže aj zabiť. Národný ústav detských chorôb na Facebooku upozornil na štyroch školákov, ktorí v dôsledku tzv. paracetamol challenge skončili v bratislavskej nemocnici. Otrávili sa nadmerným množstvom voľnopredajných liekov.

Všetky tabletky, ktoré nájdu

Cieľom výzvy je skonzumovať všetky voľnopredajné lieky, ktoré doma nájdu, a potom na sociálnych sieťach ukazovať, ako na to ich telo reaguje. Podľa lekárov Národného ústavu detských chorôb skončili školáci v nemocnici práve pre túto internetovú výzvu. Kedysi prijali len jedno dieťa mesačne, takže vnímajú aj stúpajúci počet takýchto prípadov. Šírenie internetovej výzvy pre Nový Čas potvrdil aj psychológ Marek Madro z internetovej poradne IPčko, ktorá sa venuje primárne mladým ľuďom.

Tri deti boli vo vážnom stave, paracetamol užili v toxickej dávke a museli ich hospitalizovať. Štvrté po liečbe prepustili. Podľa lekára Jakuba Gécza z NÚDCH je otrava paracetamolom nebezpečná preto, že symptómy sa môžu prejaviť aj o 24 hodín, „čo už je moment, keď pečeň môže byť natrvalo poškodená“. Medzi symptómy patria bolesti brucha, pocit na vracanie a samotné vracanie.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Lekári však varujú, že niekedy deti užijú paracetamol aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom. Hrozí im teda aj otrava touto látkou, ktorá sa prejavuje búšením srdca, závratmi, kŕčmi či poruchami vedomia. „Úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu a lekári ich sledujú už u detí od 12 rokov, ktoré ich užijú s úmyslom ublížiť si,“ dodali lekári na sociálnej sieti.

Psychológ Madro si však nemyslí, že si deti chcú ublížiť. „V tom citlivom veku 12 – 13 rokov nevedia domyslieť dôsledky. Nie je tu cieľom zabiť sa, ale experimentovať s voľne dostupnými liekmi a zdieľať to na sociálnej sieti,“ povedal pre Nový Čas. Deti sa podľa jeho slov snažia upútať pozornosť a rodičia by mali s deťmi hovoriť. Nemali by zabudnúť povedať im, že im na nich záleží, a mali by hovoriť o bezpečných spôsoboch, akými sa dá naplniť chuť na adrenalín, a vynechať poučovanie a odsudzovanie. To podľa psychológa nepomáha.

Domov
Zdieľať
Diskusia