Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2022, 13:38
Čas čítania 1:19
Martin Adam Pavlík TASR

Ruská invázia na Ukrajinu bola chybou, myslí si bývalý vodca proruských separatistov Alexej Alexandrov

Ruská invázia na Ukrajinu bola chybou, myslí si bývalý vodca proruských separatistov Alexej Alexandrov
Zdroj: TASR/AP/Oleksandr Ratushniak
NEWS DONBAS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Alexandrov patril ku skupine proruských separatistov, ktorí v roku 2014 vytvorili samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR).

Jeden z niekdajších vodcov proruských separatistov na východe Ukrajiny Alexej Alexandrov považuje ruskú inváziu na Ukrajinu za chybu. Vyjadril sa tak v nedávnom rozhovore pre agentúru Reuters. Podľa nej ide o náznak, že Kremeľ nemôže rátať ani s podporou všetkých proruských separatistov na Ukrajine.

Alexandrov bol jedným z vodcov hnutia proruských separatistov, ktoré sa v roku 2014 pričinilo o odmietnutie ukrajinskej vlády a požadovalo vytvorenie autonómneho promoskovského územia v Donbase, v dôsledku čoho v tejto oblasti došlo ku konfliktu s ukrajinskými silami.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov


Reuters pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin spustil 24. februára 2022 inváziu na Ukrajinu podľa vlastných slov čiastočne aj s cieľom ochrániť práve Donbas. Západné štáty však tvrdia, že išlo len o zámienku na začatie vojny.

„Toto všetko mohlo byť vyriešené skôr, najmä diplomatickými prostriedkami a azda aj bez zbytočného použitia sily. To sa však nestalo a je to chyba všetkých strán,“ povedal Alexandrov.

V dôsledku toho, že Moskve sa s Kyjevom nepodarilo dosiahnuť dohodu, ktorá by Donbasu zaručila autonómiu, sa podľa Alexandrova stal začiatkom tohto roka ozbrojený konflikt už neodvratným.

Alexandrov taktiež uviedol, že Moskva počas mnohých rokov nedokázala pochopiť, ako zaobchádzať s Ukrajinou, ktorej lídri však podľa jeho slov ničili identitu rusky hovoriacej menšiny na východe Ukrajiny. Kyjev takéto obvinenia popiera.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


„Moskva reagovala vždy neskoro a nikdy situáciu nevedela (efektívne) riešiť... Bola to chyba a jej následky teraz žneme v podobe krvi a mnohých obetí na oboch stranách,“ povedal. Kremeľ dosiaľ neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o reakciu na Alexandrovove slová.

Alexandrov v rozhovore takisto povedal, že po skončení tzv. aktívnej fázy konfliktu na Ukrajine bude z dlhodobého hľadiska budúcnosť Donbasu nejasná. Zároveň spochybnil, či má Rusko zdroje potrebné na to, aby ovládlo celú Ukrajinu.

Alexandrov patril ku skupine proruských separatistov, ktorí v roku 2014 vytvorili samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR). Bol vedúcim kancelárie tamojšieho predsedu parlamentu Andreja Purgina, ktorého v roku 2015 pre nespresnené obvinenia z funkcie odvolali. Alexandrov zostal žiť na území ovládanom proruskými separatistami v Donbase, ale od roku 2015 už nezastával nijakú úradnú či volenú funkciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia