Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2022, 17:43
Čas čítania 1:28
Martin Adam Pavlík TASR

Rusko chce spriateleným krajinám predávať ropu a plyn aj za bitcoiny. Cena kryptomeny po tomto vyhlásení narástla

Rusko chce spriateleným krajinám predávať ropu a plyn aj za bitcoiny. Cena kryptomeny po tomto vyhlásení narástla
Zdroj: Unsplash/Nikolay Vorobyev/Getty Images/Dan Kitwood
ZAUJÍMAVOSTI BITCOIN RUSKO
Uložiť Uložené

Patria medzi ne napríklad Čína alebo Turecko.

Rusko zvažuje, že bude krajinám, ktoré považuje za priateľské, predávať ropu a plyn aj za bitcoiny. Týmto spôsobom sa chce vyhnúť západným sankciám. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Šéf energetického výboru ruskej dumy Pavel Zavaľnyj povedal, že pokiaľ ide o spriatelené krajiny, ako sú Čína alebo Turecko, Rusko chce byť pri možnostiach platieb za energie flexibilnejšie. „Už dlho navrhujeme Číne, aby sme prešli pri zúčtovaní na národné meny ruble a jüan. V prípade Turecka to bude líra a ruble,“ povedal. 

Bitcoin.
Bitcoin. Zdroj: forexcrunch.com


Zavaľnyj dodal, že platby by mohli byť aj v bitcoinoch. Cena bitcoinu po správach o Zavaľného návrhu vzrástla a v piatok predpoludním sa pohybovala nad 44-tisíc USD (40 080 eur).

Zavaľnyj zároveň zopakoval požiadavku prezidenta Vladimira Putina, že nepriateľské krajiny budú musieť platiť za plyn v rubľoch. „Ak chcú nakupovať, nech platia v tvrdej mene a tou je pre nás zlato alebo nech platia tak, ako je to pre nás vhodné, teda národnou menou,“ uviedol Zavaľnyj.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Putin v stredu (23. 3.) v snahe obísť niektoré západné sankcie vyhlásil, že Rusko bude požadovať, aby nepriateľské krajiny platili za dodávky zemného plynu v rubľoch, čo ešte zvýšilo neistotu na trhu s plynom.

Ruská vláda začiatkom marca zverejnila zoznam štátov, ktoré považuje za nepriateľské. Zoznam zahrnuje 48 krajín, medzi nimi USA, Kanadu, Japonsko, všetky štáty Európskej únie, Britániu, Švajčiarsko či Nórsko. To znamená, že Rusko v súčasnosti dodáva väčšinu zemného plynu nepriateľským krajinám.

Lídri niektorých štátov EÚ odmietli plány Ruska požadovať platby za dodávky plynu v rubľoch. Ako prví na to reagovali predstavitelia Nemecka a Talianska, podľa ktorých by platba v rubľoch znamenala porušenie kontraktov. Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že mena, v ktorej nemeckí odberatelia ruských fosílnych palív musia Moskve platiť, je stanovená priamo v ich zmluvách.

Olaf Scholz.
Olaf Scholz. Zdroj: TASR/AP


„Mena, v ktorej sa dodávky realizujú, je súčasťou dodávateľských zmlúv a vo väčšine prípadov zmluvy stanovujú platby v eurách či dolároch,“ povedal Scholz po prílete do Bruselu na samit Európskej rady. Podobne sa vyjadril taliansky premiér Mario Draghi. „Je potrebné vedieť, že v podstate by to bolo porušenie kontraktu,“ varoval.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dodala, že Rusko sa týmto krokom usiluje obísť sankcie Európskej únie, čo však Brusel neumožní. „Už nebude možné vydierať nás prostredníctvom energií,“ povedala.

Domov
Zdieľať
Diskusia