Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2022, 12:18
Čas čítania 0:47
Jakub Paulík

Slovenský plukovník robil špióna pre Rusko. V úplatkoch dostal asi 46-tisíc eur, informácie odovzdával v mŕtvych schránkach

NEWS ŠPIONÁŽ VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Citlivé informácie posúval druhej strane od roku 2013.

Plukovník Pavel Bučka údajne dlhodobo spolupracoval s ruskou vojenskou spravodajskou službou GRU. TV Markíza píše, že podľa uznesenia o vzatí do väzby vynášal aj informácie so stupňom prísne tajné a tajné. Na úplatkoch inkasoval najmenej 45 900 eur. Za vyzvedačstvo a prijímanie úplatku mu hrozí 13 rokov väzenia.

Informácie podľa uznesenia o vzatí do väzby predával počas približne 30 stretnutí od roku 2013 „nestotožneným osobám presadzujúcim záujmy cudzej moci, vystupujúcim ako členovia diplomatickej misie Ruskej federácie v Slovenskej republike“.

Odporúčané
Termobarické bomby sú ako malá atómovka. Rusi ostreľujú Mariupol raketami, ktoré dokážu roztrhať pľúca a zrovnať mestá so zemou Termobarické bomby sú ako malá atómovka. Rusi ostreľujú Mariupol raketami, ktoré dokážu roztrhať pľúca a zrovnať mestá so zemou 22. marca 2022, 12:30

Informácie sa týkali materiálov o projektoch NATO a správ o „bezpečnostnej obrane a vojenskej stratégii Slovenskej republiky“. K spolupráci sa priznal, ale tvrdí, že s tým chcel skončiť už v septembri 2021. Vtedy požiadal o prepustenie z práce.

Bučka bol bývalý prorektor a vedúci Katedry bezpečnosti a obrany Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši. Pre možné skončenie s vynášaním informácií sa mu údajne ešte v roku 2019 vyhrážali. 

Správy druhej strane odovzdával pri priamom kontakte alebo ich skrýval v takzvaných mŕtvych schránkach. Tie sa vraj nachádzali na odpočívadle Dechtáre, v diaľničnom podchode, v kovovom zábradlí či v lesoparku v Žiline.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia