Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022 o 11:23
Čas čítania 1:16
Ema Stanovská

Stovky Rusov žijúcich na Slovensku žiadajú vládu o pomoc. Obávajú sa odplaty zo strany Ruska

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruskí občania podpísali petíciu, v ktorej slovenskú vládu žiadajú o rozšírenie možností vydania cudzineckého pasu.

Stovky občanov Ruska podpísali dokument adresovaný vláde Eduarda Hegera, v ktorom odsudzujú Putinovu agresiu a zároveň žiadajú, aby im vláda pomohla. Obávajú sa, že im Rusko nevydá nové pasy, čím ich donúti opustiť Slovensko a v rodnej krajine ich budú trestne stíhať. Píše o tom Denník N.

Rusom doma hrozí trestné stíhanie

K petícii sa zatiaľ pridalo približne 400 občanov Ruskej federácie, ktorí žijú na Slovensku – podpisy vraj vyzbierali za jeden deň. V dokumente verejne odsudzujú „domácu a zahraničnú politiku vedenia Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina a predovšetkým agresiu voči Ukrajine“. Slovenských politikov v nej zároveň žiadajú, aby si všímali aj ich situáciu, a tvrdia, že sa obávajú ruskej odplaty.

Môže totiž nastať situácia, že Rusom vyprší platnosť ruského pasu, na ktorý je naviazaný aj ich pobyt a ďalšie úkony, napríklad komunikácia s bankami, poisťovňami či hľadanie si ubytovania. Pokiaľ sa ruský štát rozhodne, že im nový pas nevydá, prípadne im ho nevydá včas, budú mať povinnosť opustiť Slovensko.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Obávajú sa, že za ich pomoc Ukrajincom by im doma mohlo hroziť stíhanie. Odkazujú na nedávne vyhlásenie ruskej generálnej prokuratúry, ktorá za vlastizradu môže považovať aj „poskytovanie finančnej, materiálno-technickej, konzultačnej alebo inej pomoci cudziemu štátu pri činnostiach namierených proti bezpečnosti Ruska“. Žiadajú rozšírenie možností získania cudzineckého pasu, vďaka čomu by ho mohli získať aj Rusi, ktorým vyprší platnosť ich ruského pasu.

Žiadosťou sa budú zaoberať vládni experti

V petícii vyjadrujú aj obavy z toho, že pod vplyvom vojny sa bude meniť doteraz obvykle pozitívne vnímanie bežných Rusov zo strany Slovákov. „Čím dlhšie bude vojna trvať, čím hroznejšie veci sa v tejto nespravodlivej a zbytočnej vojne stanú obyčajným ľuďom, deťom a starým ľuďom, tým bude miera nenávisti ku všetkému, čo súvisí s Ruskou federáciou, silnejšia,“ píše sa v petícii.

Minulý týždeň absolvovala skupina Rusov na úrade vlády oficiálne stretnutie, kde sa rozprávali o ďalšom postupe. Zástupcov ruskej komunity úrad vlády požiadal, aby predložili podrobnejšie návrhy, ktorým sa potom môžu venovať vládni experti.

Domov
Zdieľať
Diskusia