Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2022, 15:52
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš TASR

Otvárame príliš rýchlo, varuje WHO. Na druhú vlnu omikronu upozornil aj matematik Richard Kollár

NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON OPATRENIA
Uložiť Uložené

Situácia sa zhoršuje v približne tretine krajín, ktoré WHO sleduje.

Niekoľko európskych krajín vrátane Nemecka, Francúzska, Talianska a Británie zrušilo protipandemické opatrenia prijaté vládami príliš „brutálne“ a v súčasnosti zaznamenáva nárast počtu nových prípadov infekcie, pravdepodobne v dôsledku ešte nákazlivejšieho variantu BA.2.


V utorok na tlačovej konferencii v moldavskej metropole Kišiňov to uviedol regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge s tým, že vývoj epidemickej situácie v Európe zostáva naďalej optimistický, ale treba byť ostražitý. Európsky región WHO tvorí 53 krajín a teritórií vrátane niekoľkých štátov v Strednej Ázii. Kluge poznamenal, že v 18 z nich je covid na vzostupe.


„Krajiny, kde vidíme osobitný nárast, sú Spojené kráľovstvo, Írsko, Grécko, Cyprus, Francúzsko, Taliansko a Nemecko,“ spresnil Kluge. Podľa neho je hlavným dôvodom nárastu počtu infikovaných pravdepodobne variant BA.2, ktorý je nákazlivejší, ale nie nebezpečnejší než iné koronavírusové varianty.


Okrem toho zmienené krajiny podľa neho brutálne rušia obmedzenia z príliš veľa na príliš málo.


Podľa údajov WHO počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Európe po vrchole na konci januára prudko klesol, no od začiatku marca opäť stúpa.

Na druhú vlnu variantu omikron upozorňoval ešte pred týždňom aj matematik Richard Kollár, podľa ktorého treba byť naďalej ostražitý. „Žiaľ, pandémia sa stále nekončí, ani u nás, ani vo svete. Je pravdepodobné, že už nás na Slovensku na jar už nečakajú úplne plné nemocnice pacientov s covidom, ale na druhej strane počas najbližších týždňov zrejme uvidíme nástup ďalšej vlny,“ napísal na Facebooku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia