Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2022, 20:30
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová TASR

Na Slovensku máme desaťtisíce pracovných miest vhodných aj pre Ukrajincov, upozorňuje rezort práce. Slováci ich nechcú

NEWS PRÁCA UTEČENCI VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Hoax o tom, že utečenci budú „kradnúť“ pracovné miesta Slovákom, vyvracia ministerstvo práce.

Na slovenskom trhu práce máme viac ako 32-tisíc voľných pracovných miest, ktoré sú vhodné aj pre obyvateľov Ukrajiny, a čoskoro pribudnú ďalšie. Slováci o tieto miesta nemajú záujem. Spravidla sú s nižšou úrovňou kvalifikácie a jazyková bariéra nie je pri nich prekážkou.

Desiatky tisíc miest na plný aj čiastočný úväzok

Voľné pracovné miesta sú v sektore operátorov a montérov strojov a zariadení. Ľudia, ktorí k nám prichádzajú z Ukrajiny, môžu pracovať aj ako pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, povedal minister práce Milan Krajniak (Smer rodina). Uplatnia sa napríklad v upratovaní, môžu robiť ako pomocníci v sklade, pomocní pracovníci vo výrobe a tiež ako pracovníci v službách a obchode, ako napríklad kuchári, opatrovatelia a čašníci.

Okrem toho by už čoskoro mohlo pribudnúť aj ďalších približne 60-tisíc pozícií na dohodu v sezónnych prácach, hlavne v gastrooblasti či v oblasti cestovného ruchu.

Ministerstvo dodáva, že obsadenie voľných pracovných miest cudzincami pomôže slovenskej ekonomike. Slováci sa zároveň nemusia podľa Krajniaka obávať, že by sa im znižovala cena práce v dôsledku príchodu pracovníkov z tretích krajín. Cudzinci totiž obsadzujú najmä tie pracovné miesta, o ktoré Slováci nemajú záujem, respektíve pre ktoré je na trhu nedostatok pracovnej sily. Tým, že utečenci budú mať prácu, sa zníži negatívny vplyv na slovenské verejné financie, z ktorých by im inak boli vyplácané rôzne príspevky.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Voľné pracovné pozície aj v ukrajinskom jazyku sú zverejnené na portáli službyzamestnanosti.gov.sk, ktorý ministerstvo spustilo 1. februára. Záujemcovia o prácu si môžu hľadať zamestnanie v katalógu voľných pracovných miest a priamo kontaktovať zamestnávateľa.

Domov
Zdieľať
Diskusia