Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2022, 17:09
Čas čítania 10:42
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie už prinajmenšom 847 civilistov vrátane 64 detí

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme dianie na Ukrajine v článku naživo.

• Generálny tajomník OSN Antonio Guterres varuje pred hladomorom a rozpadom globálneho potravinového systému na Ukrajine.

Rusko a Ukrajina sa v najbližších dňoch stretnú počas piateho kola mierových rokovaní.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


21:44  Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruskej invázie už prinajmenšom 847 civilistov vrátane 64 detí. Oznámil to v sobotu Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Počet úmrtí je teda o 31 vyšší, než aký tento úrad hlásil v piatok, informuje stanica BBC.


Počas invázie utrpelo podľa OHCHR zranenia aj ďalších 1 399 civilistov vrátane 78 detí. Väčšina sa zranila pri ostreľovaní či náletoch. OHCHR však predpokladá, že skutočný počet obetí na životoch aj zranených je zrejme oveľa vyšší.


Britský denník The Guardian v sobotu informoval, že podľa kyjevskej mestskej rady bolo len v Kyjeve od začiatku invázie zabitých už 228 ľudí vrátane štyroch detí. Zranenia tam podľa rady utrpelo ďalších vyše 900 obyvateľov vrátane 16 detí, pričom poškodených bolo takmer 40 domov, šesť škôl a štyri škôlky. (TASR)

21:13 Psík Patron aj naďalej pomáha záchranným zložkám v meste Černihiv s neutralizovaním výbušnín. Podľa úradov sa mu podarilo objaviť už 90 kusov munície. 

20:35  Komici usporiadali stand-upovú šou v bombovom kryte v meste Sumy.


19:59 – Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odmietol špekulácie naznačujúce, že šéf Kremľa Vladimir Putin už nie je na vrchole svojich síl. Putina, naopak, Lukašenko označil za fyzicky aj duševne zdravého, pričom dodal, že ruský líder je v lepšej kondícii ako kedykoľvek predtým. Lukašenko, ktorý je Putinovým blízkym spojencom, sa takto vyjadril v sobotňajšom rozhovore pre japonskú televíznu stanicu TBS.


Lukašenko povedal, že s Putinom sa nestretávajú iba ako hlavy štátov, ale udržujú aj vzájomné priateľské vzťahy. Uviedol aj, že do takej miery, ako je to možné, vie o všetkých Putinových záležitostiach – súkromných aj štátnych. (TASR) 

19:16 – Ukrajina tvrdí, že od začiatku ruskej invázie sa jej podarilo cez humanitárne koridory evakuovať už 190 000 civilistov. Povedala to v sobotu podpredsedníčka ukrajinskej vlády a ministerka pre záležitosti dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, ktorú citovali agentúra Reuters a stanica Sky News.


Vereščuková navyše uviedla, že v sobotu sú otvorené humanitárne koridory v Kyjevskej a Luhanskej oblasti. Dodala však, že plánovaný evakuačný koridor v Mariupole funguje len čiastočne. (TASR)
 

18:31 Prezidentka Zuzana Čaputová upozorňuje, ako funguje propaganda na Slovensku. Podľa nej je základným cieľom prokremeľských konšpirátorov spochybňovať realitu. „Ruské vojská vtrhli na Ukrajinu a vedú na nej krvavú vojnu. Miliónom ľudí spôsobili nepredstaviteľné utrpenie. Neexistuje žiadny dôvod, ktorým sa táto brutálna agresia Kremľa dá ospravedlniť. Pokusov na odvrátenie pozornosti však propaganda ponúka dostatok,“ odkázala hlava štátu. Zverejnila aj zoznam klasických fráz propagandistov. 

17:59  Ukrajinské sily tvrdia, že od začiatku ruskej invázie zadržali v Kyjeve už 127 proruských sabotérov. Informovali o tom v sobotu stanice Sky News a BBC s odvolaním sa na vyjadrenie šéfa vojenskej správy Kyjeva Mykolu Žyrnova, ktoré pôvodne zverejnila agentúra Unian.


Podľa jeho slov sú medzi zadržanými aj členovia 14 infiltračných skupín. Žyrnov uviedol, že pri zaistení týchto proruských agentov mali kľúčový význam cestné zátarasy a bariéry vybudované v ukrajinskej metropole.


Podľa informácií Sky News majú zatiaľ situáciu v Kyjeve pod kontrolou ukrajinské sily, hoci ruskí vojaci mesto ostreľujú od začiatku invázie. Ukrajina informovala, že v Kyjevskej oblasti by mal v sobotu fungovať humanitárny koridor.


Žyrnov podľa BBC dodal, že v Kyjeve momentálne funguje 35 trhovísk a otvorených je aj 635 obchodov. Metropola má tak podľa jeho slov dosť potravinových zásob aj pre prípad, že by sa musela dlho brániť pred príslušníkmi ruských inváznych síl. (TASR)

17:14 Ukrajina momentálne zadržiava 562 ruských vojakov. Podľa podpredsedníčky vlády Iryny Vereščukovej so zajatcami budú zaobchádzať podľa medzinárodného humanitárneho práva.

16:38 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil Spojené štáty, že brzdia rokovania. „Vždy sme boli za diplomatické riešenie akýchkoľvek problémov, aj v priebehu nepriateľských akcií. Keď Zelenskyj navrhol rokovania, náš prezident súhlasil, rokovania prebiehajú,“ citovala Lavrova v sobotu agentúra Interfax. „Časť dialógu sa zlepšila, aj keď neustále prevláda pocit, že ukrajinskú delegáciu držia za ruku s najväčšou pravdepodobnosťou Američania, čo jej nedovoľuje súhlasiť s požiadavkami, ktoré sú podľa mňa úplne minimálne,“ dodal ruský minister.

Rusko v skutočnosti žiada, aby sa Ukrajina vzdala svojej neutrality, a používa vymyslené argumenty o nutnosti denacifikácie, aj keď nie sú dôkazy, že medzi Ukrajincami bolo viac extrémistov ako v ktorejkoľvek inej európskej krajine. 

16:26 – Takto vyzerá zbombardovaná rezidenčná oblasť v Mariupole. 

16:01 – Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová varovala, že mierové rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou by mohlo Rusko využiť na preskupenie svojich síl a prípravu novej ofenzívy. Povedala to v rozhovore pre denník The Times, informovala v sobotu televízia Sky News. (TASR)

15:15  Na slovenskom trhu práce je v súčasnosti viac ako 32 000 voľných pracovných miest, ktoré sú vhodné aj pre obyvateľov Ukrajiny. Ide o pozície, ktoré sa dlhodobo nedarí obsadiť pre nízky záujem zo strany Slovákov. Spravidla sú s nižšou úrovňou kvalifikácie a jazyková bariéra pri nich nie je prekážkou. Okrem toho by už čoskoro mohlo pribudnúť aj ďalších približne 60 000 pozícií na dohodu v sezónnych prácach. V horizonte šiestich mesiacov by mohlo byť k dispozícii približne 92 000 pozícií. (TASR) 

14:37 Podľa šéfa generálneho štábu Ukrajiny Putin presúva vojakov z východu do Bieloruska.

14:26 OSN vylúčila správy Ruska o tom, že by sa na Ukrajine vyvíjali biologické zbrane. Podľa organizácie o tom neexistuje žiadny dôkaz. 

13:55 – Minister vnútra Roman Mikulec pripúšťa debatu o znižovaní počtu zamestnancov ruského veľvyslanectva v SR v súvislosti s odhalením ruskej špionáže na Slovensku. S poslancom Erikom Tomášom pôsobiacim v mimoparlamentnom Hlase-SD však súhlasí, že k takému kroku nemožno pristúpiť iba na základe jedného prípadu a dosiaľ neukončeného vyšetrovania. Uviedli to v relácii RTVS Sobotné dialógy.


„Naozaj by som išiel chirurgicky presne, aby sme neohrozili naše diplomatické vzťahy vecami, ktoré by neboli pravdivé,“ povedal Tomáš. Obáva sa zneužívania prípadu ruskej špionáže ešte pred jeho vyšetrením, napríklad na diskusie o otváraní previerok poslancov a ministrov či rozpúšťaní politických strán. (TASR)

13:34 Poľský premiér navrhol, aby na najbližšom samite prijala Európska únia ďalší balík sankcií voči Rusku. Podľa neho by malo ísť o blokovanie trhu na pevnine aj na mori. 

13:19  Traja ruskí kozmonauti dorazili v piatok na Medzinárodnú vesmírnu stanicu v leteckých kombinézach žlto-modrej farby. V médiách sa preto objavili špekulácie o tom, že si zámerne obliekli kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky. Kozmonauti to však odmietli s tým, že išlo len o náhodu, informovala v sobotu agentúra AP.


Trojicu Rusov dopravila na ISS v piatok večer kozmická loď Sojuz MS-21, ktorá približne tri hodiny predtým vzlietla z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.
Išlo o prvý štart ruskej vesmírnej lode od 24. februára, keď Kremeľ spustil vojenskú agresiu voči Ukrajine. Vojna spôsobila zrušenie štartov viacerých kozmických lodí a rušenie súvisiacich kontraktov.


Doterajšiu posádku ISS zloženú z dvoch Rusov, štyroch Američanov a jedného nemeckého astronauta posilnili v piatok traja noví ruskí kozmonauti: Oleg Artemiev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov.


Trojica spomínaných kozmonautov sa podľa denníka The Guardian zrejme krátko pred vstupom do priestorov ISS prezliekla do žltých letových kombinéz s modrými prvkami. Krátko pred spojením Sojuzu s ISS bolo pritom na videu vidno Artemijeva oblečeného v modrej kombinéze. Vyvolalo to dohady, že si zámerne vybrali kombinézy vo farbách ukrajinskej vlajky, čo však samotní kozmonauti popreli.


Oleg Artemijev dostal počas rozhovoru so svojimi rodinnými príslušníkmi, ktorý absolvoval z ISS, otázku týkajúcu sa farby kombinéz. Odpovedal, že každý člen posádky si sám vybral, do akej kombinézy sa oblečie.


„Bolo to na nás, aby sme si vybrali farbu. Mali sme pritom veľkú zásobu žltého materiálu, takže sme ho potrebovali použiť. Preto sme si museli obliecť žltú,“ povedal Artemijev, ktorého citoval The Guardian. 

12:22 – Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny, informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev.


Ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy. Kurtjev na stránke mesta zp.gov.ua oznámil, že ukrajinská armáda vyhlásila v Záporoží 38-hodinový zákaz vychádzania.


Zároveň vyzval obyvateľov, aby v tomto čase nevychádzali von, a vedeniu podnikov odporučil, aby svojich zamestnancov nechali pracovať na dve zmeny. Podľa Sky News nie je známe, čo bolo dôvodom vyhlásenia zákazu vychádzania. (TASR, Sky News)

11:31  V piatok prekročilo slovensko-ukrajinskú hranicu 5 271 ľudí z Ukrajiny. Išlo o 841 mužov, 2 715 žien a 1 715 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2 698 osôb.


Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 265 policajtov, 67 hasičov, 178 colníkov, 399 vojakov, dvaja duchovní, 285 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek.


„Zároveň bolo vypravených 36 autobusov, ktoré prepravili 1 305 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky, a deväť vlakov s počtom cestujúcich 1 922,“ priblížil rezort. V piatok sa ubytovalo 247 ľudí, voľné kapacity sú na úrovni 7 719 lôžok.

10:44  Vladimir Putin v piatok predstúpil pred desaťtisíce ľudí na moskovskom štadióne Lužniki. Chválil ruských vojakov za ich odvahu počas „špeciálnej operácie“ na Ukrajine, hovoril o tom, že bojujú s nacistami. Zdôraznil aj, že ekonomické sankcie voči Rusku krajinu iba posilnia. Nezávislé médium Nexta upozornilo, že bunda, ktorú mal ruský prezident oblečenú, stojí v prepočte zhruba 12-tisíc eur.

Odporúčané
Putin sa počas osláv anexie Krymu prihovoril ľuďom v bunde za 12-tisíc eur. Sankcie podľa neho Rusko posilnia Putin sa počas osláv anexie Krymu prihovoril ľuďom v bunde za 12-tisíc eur. Sankcie podľa neho Rusko posilnia 19. marca 2022, 9:44

10:18 Ukrajinský generálny štáb ozbrojených síl zverejnil najnovšie dáta o stratách ruskej armády. Tieto údaje nie je možné nezávisle overiť. 

9:58  V rámci okupácie Ukrajiny použila ruská armáda v piatok po prvý raz svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal (dýka) na zničenie skladu zbraní na západe krajiny. Informácia pochádza z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské médiá. 


„Letecký raketový systém Kinžal s nadzvukovými aerobalistickými strelami zničil veľký podzemný sklad obsahujúci rakety a leteckú muníciu,“ cituje ruská agentúra RIA Novosti zo sobotňajšieho vyhlásenia ruského ministerstva obrany. Sklad sa nachádzal v obci Deľatyn v Ivano-Frankivskej oblasti. 

Hovorca ruského ministerstva obrany sa pre AFP k nasadeniu rakety odmietol vyjadriť.
Ch-47M2 Kinžal je hypersonická balistická raketa typu vzduch – zem s udávaným doletom 2 000 kilometrov. Je určená na ničenie pozemných alebo námorných cieľov. Odpaľovaná môže byť zo stíhačiek MiG-31 a strategických bombardérov Tu-22M3M. (TASR)

9:21 Prvé zábery z hlavného mesta Kyjev počas sobotného rána ukazujú, ako je vzduch znečistený v dôsledku početných požiarov v okrajových častiach. Podľa niektorých odhadov môže byť znečistenie až 30-násobne väčšie, ako je norma. 

9:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že z pohľadu Ukrajiny zmysluplné, spravodlivé a neodkladné mierové rokovania sú pre Rusko jedinou šancou, ako znížiť škody spôsobené jeho vlastnými chybami pri invázii.


Konštatoval, že ukrajinská strana vždy trvala na rokovaniach, ponúkala dialóg a riešenia v prospech mieru – nielen počas doterajšieho priebehu invázie.


„Chcem, aby ma teraz všetci počuli, najmä v Moskve. Je čas stretnúť sa, je čas porozprávať sa. Je čas obnoviť územnú celistvosť a spravodlivosť pre Ukrajinu. V opačnom prípade budú straty Ruska také obrovské, že bude trvať niekoľko generácií, kým sa s nimi vyrovná,“ povedal Zelenskyj.


Reagoval aj na piatkové masové zhromaždenie na moskovskom štadióne Lužniki, kde vystúpil Putin. „Hovorí sa, že na zhromaždení v ruskom hlavnom meste sa celkovo zúčastnilo asi 200 000 ľudí. Stotisíc v uliciach, okolo 95 000 na štadióne. Približne rovnaký počet ruských vojakov bol zapojený do invázie na Ukrajinu. A teraz si na tom štadióne v Moskve predstavte 14 000 mŕtvol a desaťtisíce zranených a zmrzačených ľudí. Takéto straty utrpelo Rusko v dôsledku tejto invázie,“ uviedol Zelenskyj, pričom spomenul čísla, ktoré nie je možné nezávisle overiť.

8:41 Nie je vylúčené, že Rusko čoskoro obmedzí svojim používateľom prístup na Youtube. Ruskému úradu pre médiá Roskomnadzor sa nepáči, že Google ignoruje požiadavku na odstránenie obmedzení pre ruské kanály na platforme na zdieľanie videí. 

8:12 Hlavné mesto Kyjev je podľa obyvateľov plné dymu, ľudia sa sťažujú na problémy s dýchaním. Znečistenie vzduchu je skoro 20-násobne vyššie, ako je norma, upozorňuje WHO.

7:48  Pri rozsiahlom ruskom raketovom útoku na kasárne ukrajinskej armády v meste Mykolajiv zahynuli desiatky ľudí, informuje spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinského poslanca Olexija Hončarenka.


„Nanešťastie došlo k veľkému raketovému útoku na Mykolajiv. Zahynulo niekoľko desiatok ľudí,“ uviedol Hončarenko, pričom dodal, že mesto zasiahli balistické strely. Ďalšie desiatky ľudí podľa poslanca utrpeli zranenia. (TASR)

7:15  Bývalí prezidenti USA Bill Clinton a George W. Bush vyjadrili v piatok svoju podporu Ukrajine návštevou ukrajinského kostola v Chicagu. Obaja bývalí prezidenti mali na sakách pripnuté modro-žlté stužky a pred Kostol svätých Volodymyra a Olhy položili kytice slnečníc.

Clinton vo videu na Twitteri ozrejmil, že cieľom ich iniciatívy bolo prejaviť solidaritu s ukrajinským ľudom vo svetle ruskej agresie. „Amerika je jednotná s ukrajinským ľudom v jeho boji za slobodu a proti útlaku.“ 

7:02  Generálny tajomník OSN Antonio Guterres varuje pred hladomorom a rozpadom globálneho potravinového systému na Ukrajine. „Vojna už narúša dodávateľské reťazce a spôsobuje, že ceny palív, potravín a dopravy prudko rastú,“ napísal Guterres na Twitteri. 

6:45 – Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj v piatok uviedol, že zneškodňovanie nevybuchnutej munície, ktorú po sebe zanecháva ruská invázia na Ukrajine, potrvá roky a krajina bude po skončení vojny potrebovať v tomto ohľade pomoc Západu. Informovala o tom agentúra AP.


„Na Ukrajinu bolo vypálené obrovské množstvo granátov a mín, z ktorých veľká časť nevybuchla, zostala pod troskami a predstavuje reálnu hrozbu,“ povedal Monastyrskyj.

Okrem nevybuchnutej ruskej munície sú v krajine aj míny, ktoré ukrajinské jednotky nastražili na mostoch, letiskách a ďalších objektoch kľúčovej infraštruktúry, aby zabránili Rusom v ich používaní.

„Nebudeme schopní odstrániť míny zo všetkých týchto území, preto som požiadal našich medzinárodných partnerov a kolegov z Európskej únie a zo Spojených štátov, aby pripravili skupiny expertov na odmínovanie oblastí bojov a objektov, ktoré boli ostreľované,“ uviedol minister.

Domov
Zdieľať
Diskusia