Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2022 o 10:54
Čas čítania 1:22
Ema Stanovská

Ruská armáda má problémy s postupom na Ukrajine. Mierové rokovania sú už podľa Zelenského „realistickejšie“

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny je nepravdepodobné, že Moskva spustí ofenzívu na Kyjev. Namiesto toho sa vraj zameria na dobytie Mariupola.

Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruské vojenské sily stále nedokázali prekonať logistické problémy v teréne a zastavili svoj postup. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.


„Ruské sily zostali do značnej miery naviazané na ukrajinskú cestnú sieť a nie sú ochotné presúvať sa mimo nej. Zničenie mostov ukrajinskými silami tiež zohralo kľúčovú úlohu pri brzdení postupu Ruska,“ uviedol britský rezort obrany na Twitteri.

Podľa Londýna Moskva „zlyháva pri získavaní kontroly“ nad ukrajinským vzdušným priestorom, čo „drasticky obmedzilo jej schopnosť efektívne využívať vzdušné manévre“.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

To podľa britských vojenských expertov ešte viac obmedzilo možnosti ruskej armády.
„Taktika ukrajinských ozbrojených síl šikovne využila nedostatočnú manévrovaciu schopnosť Ruska, zmarila jeho postup a spôsobila inváznym silám ťažké straty,“ dodal silový rezort ostrovného kráľovstva.

Dobytie Kyjeva je nepravdepodobné

Britské ministerstvo obrany už v utorok upozornilo, že Moskve sa zrejme nedarí nahradiť svoje personálne straty na Ukrajine. V dôsledku toho je podľa Londýna pravdepodobné, že Rusko má problémy s vykonávaním útočných operácií.

V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupola. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny, ktorú v stredu citovala televízia BBC.

Mierové rokovania sú „realistickejšie“

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pôsobia mierové rokovania s Ruskom už realistickejšie, avšak na vzájomnú dohodu treba ešte viac času. Povedal to vo videu, ktoré zverejnil na svojom Facebooku.

Zelenskyj predtým naznačil prípadný kompromis – že Ukrajina je pripravená prijať bezpečnostné záruky Západu, ktoré nezahŕňajú požiadavku členstva v NATO. Moskva totiž považuje členstvo Ukrajiny v organizácii NATO za hrozbu a trvá na tom, že Ukrajina nebude do tohto obranného zoskupenia nikdy prijatá.

Situáciu na Ukrajine monitorujeme naživo.

Domov
Zdieľať
Diskusia