Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2022, 7:16
Čas čítania 13:34
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Slovensko predbežne súhlasilo, že Ukrajine pošle protivzdušné systémy S-300, tvrdí CNN

NEWS MINÚTA PO MINÚTE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Situáciu na Ukrajine monitorujeme celý deň naživo.

Medzinárodný súdny dvor nariadil Ruskej federácii, aby zastavila vojenské operácie na Ukrajine.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
mapa
Zdroj: REFRESHER


Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


22:00 – Označenie ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca zo strany šéfa Bieleho domu Joea Bidena je „neakceptovateľnou a neospravedlniteľnou rétorikou“. Vyhlásil to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Podobnú rétoriku od lídra krajiny, pre ktorej bomby zahynuli státisíce ľudí, pokladáme za neakceptovateľnú a neospravedlniteľnú,“ uviedol Peskov. Americký prezident totiž v stredu označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca.

Podľa AP ide o doposiaľ najostrejšie odsúdenie konania ruského prezidenta na Ukrajine zo strany oficiálneho predstaviteľa Spojených štátov od začiatku ruskej vojenskej invázie.

21:32 – Starosta ukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov, ktorého údajne pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, bol oslobodený. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka.

Bližšie informácie o tom, ako sa starosta dostal z ruského zajatia na slobodu, nezverejnil. Podľa denníka The Guardian ukrajinské štátne komunikačné služby zverejnili videozáznam, na ktorom sa prezident Volodymyr Zelenskyj rozprával s Fedorovom po jeho oslobodení.

21:05 – Ministerstvo obrany trvá na tom, že Slovensko sa bez adekvátnej náhrady nemôže zbaviť systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý momentálne chráni slovenský vzdušný priestor.

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková v reakcii na informácie americkej televízie CNN, že Slovensko predbežne súhlasilo, že systém pošle na Ukrajinu.

USA a NATO sa podľa televízie stále usilujú vyriešiť otázku, ako nahradiť obranné spôsobilosti Slovenska, a presun systému na Ukrajinu preto ešte nie je istý, píše CNN. Slovensko podľa dvoch zdrojov televízie žiada ubezpečenia, že systém S-300 bude nahradený okamžite.  

20:31 – Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala v Rusku prístup k hlavnému webovému portálu spravodajskej stanice BBC.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám. „Myslím si, že toto je len začiatok odvetných krokov v súvislosti s informačnou vojnou, ktorú proti Rusku rozpútal Západ,“ napísala na sociálnej sieti Telegram hovorkyňa ruského rezortu diplomacie. (TASR)

20:01 – Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil novú pomoc pre Ukrajinu vo výške miliardy dolárov, ako aj rozmiestnenie protilietadlových systémov v tejto krajine.

Podľa agentúry AFP hotovosť zahŕňa 200 miliónov dolárov pridelených cez víkend a 800 miliónov dolárov z balíka pomoci, ktorý minulý týždeň schválil Kongres USA.

„Ide o priame presuny zariadení z nášho ministerstva obrany ukrajinskej armáde, aby sme im pomohli v boji proti tejto invázii,“ povedal Biden, ktorý zároveň oznámil, že USA pomôžu Ukrajine získať „ďalšie protilietadlové systémy s dlhším dosahom“.  

19:43 – Slovensko predbežne súhlasilo, že na Ukrajinu pošle protivzdušné systémy S-300 sovietskej výroby, ak za ne dostane okamžitú náhradu, uviedlo CNN. 

19:30 – Ukrajinské sily od začiatku invázie Ruska na Ukrajine vzali do zajatia približne 1 000 ruských vojakov, informoval v stredu prezident Volodymyr Zelenskyj. Invázia Moskvy v západnom susednom štáte sa začala 24. februára a trvá už tri týždne, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Zelenskyj poskytol údaje počas online rozhovoru s Karimom Khanom, hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu so sídlom v holandskom Haagu, uviedla tlačová agentúra Ukrinform.

19:09 – Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill a hlava katolíckej cirkvi pápež František spolu v stredu hovorili o konflikte na Ukrajine, pričom obaja vyzvali na pokračovanie rokovaní o dosiahnutí mieru. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Obe strany vyzdvihli zásadnú potrebu pokračovania rokovaní a vyjadrili nádej, že mier bude dosiahnutý tak skoro, ako to len bude možné,“ uviedol vo vyhlásení úrad ruského patriarchu.

18:56 – Ruské sily v stredu bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov. S odvolaním sa na zástupcu starostu mesta Serhija Orlova to uviedla stanica BBC.

Orlov povedal, že v budove sa nachádzalo 1 000 až 1 200 ľudí. Počet obetí podľa neho zatiaľ nie je známy. BBC však tieto informácie zatiaľ nedokázalo overiť z nezávislých zdrojov. Orlov navyše pre BBC uviedol, že Rusko zaútočilo na konvoj civilistov, ktorí smerovali z Mariupola do mesta Záporožie, pričom zranenia utrpeli piati civilisti vrátane dieťaťa.  

18:28 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora, ktorý nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine.

„Ukrajina dosiahla úplné víťazstvo v spore proti Rusku na Medzinárodnom súdnom dvore.

MSD nariadil okamžité zastavenie invázie. Toto rozhodnutie je záväzné podľa medzinárodného práva. Rusko ho musí okamžite splniť. Ignorovanie nariadenia povedie k ešte väčšej izolácii Ruska,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.  

18:15 – Svetová zdravotnícka organizácia v stredu upozornila na bezprecedentnú mieru útokov na zdravotnícke zariadenia a ich personál na celom svete, najmä počas vojny na Ukrajine.

Útoky na zdravotníctvo na celom svete pribúdajú, od začiatku roka ich bolo celosvetovo zaznamenaných 89, no nikde nebolo tempo útokov rýchlejšie ako na vojnou zničenej Ukrajine. Len za tri týždne, odkedy Rusko 24. februára spustilo svoju rozsiahlu inváziu, došlo podľa údajov WHO na Ukrajine k najmenej 43 útokom na zdravotníctvo. (TASR)

17:49 – Rusko a Ukrajina podľa zdrojov denníka Financial Times dosiahli predbežnú dohodu, ktorá by mohla ukončiť vojnu.

Plán obsahujúci 15 bodov hovorí, že ruské vojsko sa stiahne z Ukrajiny, ak Kyjev zruší svoj plán vstúpiť do NATO a bude súhlasiť s obmedzeniami týkajúcimi sa armády. 

Ukrajina by mala získať bezpečnostné záruky od krajín ako USA, Veľká Británia či Turecko, avšak podľa predbežnej dohody bude musieť deklarovať neutralitu a na svojom území nebude môcť rozmiestňovať zbrane zo zahraničia ani vytvárať základne pre jednotky cudzích krajín.

17:40 – Portugalsko nemôže zakázať ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi vstup do krajiny, pretože má portugalské občianstvo. V stredu to oznámil portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva v reakcii na sankcie EÚ voči ruskému miliardárovi.

Abramovič získal portugalské občianstvo minulý rok podľa zákona z roku 2015, ktorý ponúka občianstvo potomkom sefardských Židov, ktorí boli vyhnaní z Pyrenejského polostrova počas stredovekej inkvizície.

Minister Silva uviedol, že vláda plánuje sprísniť tento zákon, pričom zmenu odobril aj portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Zmeny sa však nebudú môcť uplatniť retroaktívne.

17:24 – Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie poverili v stredu vojenských veliteľov, aby pripravili plány na posilnenie tzv. východného krídla NATO po ruskej invázii na Ukrajine. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Šéf Aliancie okrem toho povedal, že NATO neplánuje poslať vojenské jednotky na Ukrajinu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP s pripomenutím, že Poľsko vyzvalo na nasadenie takejto mierovej misie.

„Naše nové spôsobilosti na zemi by mali zahŕňať podstatne viac síl vo východnej časti Aliancie, a to vo vyššej pripravenosti, s väčším množstvom vopred umiestneného vybavenia a zásob,“ povedal Stoltenberg novinárom.

17:11 – Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok odovzdal v stredu rezortné ocenenia slovenskému veľvyslancovi na Ukrajine Marekovi Šafinovi i trom diplomatom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kyjeve.

„Som hrdý na slovenských diplomatov, ktorí zostali na našej ambasáde v Kyjeve aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina poskytli občanom viacerých krajín útočisko pred vojnou a posilnili vysoké renomé a kredit slovenskej diplomacie vo svete,“ skonštatoval Korčok. (TASR)

rusko
Zdroj: TASR/AP

17:01 – Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval na ukončenie krviprelievania a okamžité prímerie v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa umožnila evakuácia uviaznutých civilistov vrátane tureckých občanov.

„Tento stav udalostí sa musí skončiť, s krviprelievaním a so slzami sa musí ihneď skoncovať. Vo vojne nemôžu byť víťazi a v mieri niet porazených,“ povedal Čavušoglu.

16:51 – Medzinárodný súdny dvor nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. (TASR)

16:43 – Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v stredu telefonoval s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom a varoval ho pred použitím biologických a chemických zbraní na Ukrajine.

Ide o vôbec prvý kontakt na vysokej úrovni medzi Moskvou a Washingtonom od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, píše agentúra AFP. Sullivan počas telefonátu opätovne zopakoval pozíciu Spojených štátov, ktoré nesúhlasia s „nevyprovokovanou a neopodstatnenou“ inváziou. (TASR)

16:24 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že na rozhovoroch s Ukrajinou, ktoré sa teraz zameriavajú na neutralitu tejto krajiny, sa začína objavovať „praktický duch“. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

„V súvislosti s bezpečnostnými zárukami sa seriózne diskutuje o neutrálnom štatúte,“ povedal Lavrov v ruskej spravodajskej televízii RBK. „Sú konkrétne formulácie, pri ktorých sa už podľa môjho názoru blíži dohoda,“ dodal. Minister to nespresnil, ale uviedol, že „praktický duch“ vynárajúci sa na rozhovoroch dáva nádej, že sa môžeme v tejto veci dohodnúť. (TASR)

16:08 – Kyjevský starosta Vitalij Kličko sa nahneval pri otázke, ako reaguje na ruské tvrdenia, že ruská armáda bombarduje iba vojenské ciele. „Hovadina!“ vyhŕkol a ukázal na zbombardované bytovky. „Toto sú vojenské ciele?“ spýtal sa novinára. Video sa stalo hitom Twitteru, kde si ho pozrelo už viac ako 1,8 milióna ľudí.

16:04 – Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že „ekonomická blesková vojna“ Západu proti Rusku zlyhala.

„Áno, teraz to pre nás nie je ľahké,“ povedal Putin na zasadnutí vlády, ktoré odvysielala štátna televízia. Šéf Kremľa avizoval „zvýšenie všetkých sociálnych platieb v blízkej budúcnosti“. Dodal, že Západ mal jeden cieľ – zničenie Ruska –, ale že jeho „ekonomická blesková vojna proti Rusku zlyhala“.

Putin okrem toho prirovnal lavínu západných sankcií voči Rusku k antisemitskému násiliu. „Západ zhodil svoju masku zdvorilosti a začal sa správať bojovne. To si žiada prirovnanie k antisemitským pogromom,“ povedal Putin.

15:47 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas príhovoru k americkému kongresu prirovnal ruskú inváziu na Ukrajinu k útoku na americkú základňu Pearl Harbor i pádu dvojičiek Svetového obchodného centra a znova požiadal o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Je to hrôza, ktorú Európa za posledných 80 rokov nezažila,“ vyhlásil Zelenskyj. „Spomeňte si na Pearl Harbor, na to hrozné ráno 7. decembra 1941, keď vaše nebo sčernelo od útokov lietadiel... Spomeňte si na 11. september, ten hrozný deň v roku 2001, keď sa zlo snažilo z vašich miest spraviť bojiská... Naša krajina toto zažíva každý deň,“ uviedol ukrajinský prezident. (TASR)

15:30 – Agresia proti ostatným členským štátom Rady Európy musí mať následky, uviedol v stredu minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v reakcii na rozhodnutie výboru ministrov RE okamžite vylúčiť Rusko z tejto medzivládnej organizácie.

„Rada Európy dnes konsenzom rozhodla o vylúčení Ruskej federácie z radu svojich členov. Agresia voči inému členskému štátu musí mať následky. Vyzývame Ruskú federáciu, aby sa vrátila k hodnotám mieru a rešpektovaniu ľudských práv,“ napísal Korčok na Twitteri.

15:16 – Témou rokovania medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérmi Česka, Poľska a Slovinska bola aj možnosť ponúknuť azyl ruským vojakom, ktorí odmietnu bojovať proti Ukrajine a dezertujú.

V stredu to na tlačovej konferencii povedal predseda vlády ČR Petr Fiala, informoval server Novinky.cz. „Rozprávali sme sa o niektorých veľmi konkrétnych krokoch, napríklad že by sa z hľadiska dlhodobého vývoja mohla vytvoriť koalícia štátov, nielen z EÚ alebo NATO, ktoré by poskytovali azyl vojakom Ruskej federácie, ktorí sa rozhodnú nebojovať a dezertujú,“ povedal Fiala.

Ukrajinská strana predložila svoj návrh na vylepšenie a prehĺbenie sankcií. Tieto podnety budú podľa Fialu odovzdané na rokovaní Európskej rady. (TASR)  

14:50 – Americká ambasáda na Ukrajine oznámila, že ruské jednotky zastrelili 10 civilistov čakajúcich na chlieb v meste Černihiv. Na internete sa šíria videá zachytávajúce mŕtve telá obetí.

14:35 – Pápež František v stredu počas pravidelnej generálnej audiencie hovoril o dôsledkoch možnej jadrovej vojny. Zvyšok ľudstva, ktorý by prežil, by v takom prípade musel podľa neho začínať od nuly.

Pápež František venoval audienciu témam starnutia a korupcie v spoločnosti, pričom ako prirovnanie použil starozákonný biblický príbeh o potope, ktorou Boh potrestal ľudstvo.

Podľa Vatican News poukázal na jednej strane na dnešný optimizmus spojený s myšlienkami na večnú mladosť a technologický pokrok. Na druhej strane však zdôraznil, že predstavy ľudí sa čoraz viac upierajú na nejakú katastrofu, ktorá môže ľudstvo úplne vyhladiť, a tou môže byť jadrová vojna.  

14:23 – Prezident Zelenskyj znovu požiadal o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Ak je táto požiadavka nesplniteľná, potom žiada, aby mu spojenci poslali na Ukrajinu stíhačky. Zelenskyj dnes vystupuje s prejavom v americkom kongrese.

 

13:43 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol tvrdenie, že je pripravený kapitulovať pred ruskými inváznymi vojskami, ktoré sa objavilo vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 24 Kanal.

Podľa Zelenského išlo o detinskú provokáciu a ukrajinské úrady uviedli, že za ňou stáli ruskí hackeri, informovala stanica CNN. „Jediné, o čo môžem požiadať ruskú armádu, je to, aby zložila zbrane a vrátila sa domov,“ uviedol ukrajinský prezident vo videoposolstve k národu.

Ďalej zdôraznil, že Ukrajinci sú naďalej odhodlaní brániť svoju vlasť a svoje deti. „Zbrane odložíme až vtedy, keď zvíťazíme,“ vyhlásil Zelenskyj.

Falošný banner, ktorý sa objavil vo vysielaní spravodajskej televízie 24 Kanal, hlásal, že prezident Zelenskyj vyzýva Ukrajincov vzdorujúcich ruskej agresii, aby zložili zbrane.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TASR

13:13 – Štát a jeho bezpečnostné zložky budú pokračovať v nekompromisnom zásahu voči tým, ktorí sa podieľali na špionáži a konali proti záujmom Slovenskej republiky.

Po rokovaní vlády to v súvislosti s kauzou obvinených a podozrivých zo spolupráce s ruskými spravodajskými službami uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.

Zároveň vyzval ďalších, ktorí na takejto činnosti participovali, aby sa dobrovoľne prihlásili.

„Budeme ďalej nekompromisne konať, budeme chrániť základy štátu a našich občanov,“ zdôraznil. „Zároveň chceme vyzvať tých, ktorí participovali na takýchto veciach a predávali naše princípy za peniaze z Ruska, aby sa prihlásili,“ vyzval premiér.  

12:45 – Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na bezpečnostné záruky.

Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií. „Toto je možnosť, o ktorej sa teraz diskutuje a ktorú možno považovať za kompromis,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje denník The Guardian.

„O neutrálnom štatúte momentálne prebiehajú vážne diskusie,“ zdôraznil Peskov s tým, že súčasťou rozhovorov sú, „samozrejme, (aj) bezpečnostné záruky“.

12:17 – Kremeľ v stredu uviedol, že v rámci mierových rokovaní s Ukrajinou diskutujú aj o otázke prípadnej ukrajinskej neutrality. Tá by mohla byť podobná statusu Rakúska či Švédska.

Podľa vedúceho ruskej delegácie vyjednávačov Vladimira Medinského Ukrajina navrhuje neutralitu na spôsob Rakúska či Švédska, no chce pritom mať vlastnú armádu a námorníctvo.

Dodal, že prioritnou otázkou je status Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, a tiež donbaských republík, ktorým síce Rusko priznalo nezávislosť, Ukrajina ich však naďalej považuje za svoje územia. (TASR)

11:45 – Ukrajinský vojak pózuje so zničeným ruským tankom a protitankovým kompletom Javelin. Rusom odkazuje, že majú dosť protitankových striel aj tureckých dronov Bayraktar pre každého.

 

11:11 – Ukrajinská prokuratúra oznámila, že ruská armáda počas invázie zabila už 103 ukrajinských detí a viac ako 100 zranila. Tieto informácie sa však nedajú nezávisle overiť.

10:43 – V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupola.

Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v stredu citovala televízia BBC.

„Keďže ruské sily pravdepodobne nebudú schopné v blízkej budúcnosti dokončiť obkľúčenie Kyjeva alebo obnoviť mobilné útočné operácie na severovýchode Ukrajiny, dobytie Mariupola (na juhovýchode krajiny) bude pravdepodobne ďalším kľúčovým bodom pri ruskej invázii na Ukrajinu,“ uviedlo ISW.

10:15 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal symbolom odporu a národnej identity. Napísal to v úvodníku stredajšieho vydania denník Financial Times.

„Volodymyr Zelenskyj nikdy netúžil stať sa vojnovým vodcom. No práve jeho empatia a komunikačné schopnosti spojené s výnimočnou gurážou z neho urobili hlas jeho ľudu a jeho odporu. (Zelenskyj) je symbolom modernej ukrajinskej identity,“ uviedol denník.

Denník očakáva, že ukrajinský prezident, ktorý v stredu virtuálne vystúpi s prejavom v Kongrese USA, opäť vyzve na poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine.  

9:45 – Premiér Eduard Heger neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Pre TASR to v stredu uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska.

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ.

9:15 – Takto aktuálne vyzerajú straty ruskej armády počas vojny na Ukrajine, informujú ukrajinské ozbrojené sily. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

 

8:54 – Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruské vojenské sily stále nedokázali prekonať logistické problémy v teréne a zastavili svoj postup. Informoval o tom v stredu denník The Guardian.

„Ruské sily zostali do značnej miery naviazané na ukrajinskú cestnú sieť a nie sú ochotné presúvať sa mimo nej. Zničenie mostov ukrajinskými silami tiež zohralo kľúčovú úlohu pri brzdení postupu Ruska,“ uviedol britský rezort obrany na sociálnej sieti Twitter.  

8:30 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že mierové rokovania s Ruskom pôsobia už realistickejšie, avšak na vzájomnú dohodu treba ešte viac času.

„Stretnutia pokračujú a bol som informovaný, že pozície počas rokovaní už znejú realistickejšie. Ešte však treba viac času na to, aby sa prijali rozhodnutia, ktoré budú v záujme Ukrajiny,“ uviedol Zelenskyj v stredajšom videu pred ďalším kolom rokovaní.

8:07 – Úlomky z ostreľovania v Kyjeve znovu zasiahli obytnú budovu, informujú miestne úrady. Tentoraz vraj škody utrpela budova v centre mesta. Pri útoku sa zranili dvaja ľudia a 37 osôb bolo evakuovaných.

7:41 – Prominentný ruský novinár a bruselský dopisovateľ ruskej televízie NTV Vadim Glusker dal výpoveď, informovalo v utorok internetové vydanie britského denníka The Daily Mail s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.  

7:21 – Americký senát v utorok jednomyseľne prijal rezolúciu, ktorou označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Správu o tom TASR prevzala z agentúry Reuters, podľa ktorej ide o vzácny prejav jednoty v americkom kongrese, kde vládne hlboký rozkol.

Rezolúcia, ktorú predstavil republikánsky senátor Lindsey Graham a podporili ju senátori z oboch politických táborov, nabáda Medzinárodný trestný súd v Haagu i ďalšie štáty na vyšetrovanie ruskej armády pre vojnové zločiny počas invázie na Ukrajine.

„My všetci sme sa v tejto komore spojili, demokrati a republikáni, aby sme povedali, že Vladimir Putin nemôže ujsť pred zodpovednosťou za zločiny spáchané na ukrajinskom ľude,“ uviedol v prejave pred hlasovaním líder demokratickej väčšiny v senáte Chuck Schumer.  

Putin.
Putin. Zdroj: Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

7:05 Rusko prišlo o takmer 40 percent svojich jednotiek, ktoré nasadilo koncom februára do invázie na susednú Ukrajinu, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

Vo vyhlásení sa uvádza, že jednotky boli buď úplne zničené, alebo stratili svoje bojové schopnosti. Konkrétne počty uvedené neboli a informáciu nebolo možné nezávisle overiť. Najvážnejšia je naďalej situácia okolo obliehaného Mariupola.

Ruská armáda sa pokúšala zablokovať mesto od jeho západného a východného okraja, utrpela však značné straty, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. (TASR)

Domov
Zdieľať
Diskusia