Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2022 o 20:21
Čas čítania 1:08
Viktor Kniš

Utekali z ostreľovaného mesta, cestou pomohli pokazenému autobusu. Asi sto ukrajinských detí z domova je už v bezpečí

NEWS KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Deti z detského domova v meste Sumy spoločne s vychovávateľmi už sú na západe Ukrajiny.

Približne stovka detí z detského domova sa počas posledných dvoch dní presúvala zo stredu krajiny na západ. V nedeľu podvečer už boli aj s opatrovateľmi v bezpečí na západe Ukrajiny, odkiaľ pravdepodobne poputujú aj za hranice Ukrajiny, informuje stanica BBC, podľa ktorej sa záchranná akcia podarila aj vďaka podpore britskej charitatívnej organizácie. 

Počas takmer 48-hodinovej cesty utiekli z Ruskom ostreľovanej oblasti a napriek nekomfortu pomohli aj ďalším ľuďom. „Cestou sme natrafili na pokazený autobus, v ktorom boli ženy a malé deti. Rozhodli sme sa, že ich zoberieme so sebou, aj keď sme sa museli veľmi natlačiť. Boli medzi nimi aj predčasne narodené deti,“ povedala jedna z opatrovateliek. Nakoniec však všetko dobre dopadlo a obe skupiny dorazili do bezpečia. Evakuáciu pomohli sprostredkovať aj obyčajní ľudia, ktorí zaplatili napríklad za palivo do autobusov. 

Podľa ukrajinského prezidenta sa do dnešného dňa podarilo evakuovať takmer 125-tisíc ľudí cez humanitárne koridory z miest, v ktorých prebiehajú boje.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Podľa Zelenského je v súčasnosti prioritou dostať humanitárny konvoj do obliehaného mesta Mariupol, v ktorom uviazlo približne 400 000 ľudí, pričom im dochádza jedlo i voda.

„Náš humanitárny konvoj je vzdialený len dve hodiny od Mariupolu, je to len 80 kilometrov,“ uviedol Zelenskyj, podľa ktorého sa ukrajinským orgánom podarilo doručiť už 100 ton potrebnej pomoci obyvateľom vojnou zmietanej Ukrajiny. „Robíme všetko pre to, aby sme prekonali odpor okupantov, ktorí bránia v ceste dokonca aj kňazom sprevádzajúcim konvoje s jedlom, vodou a liekmi,“ uviedol Zelenskyj.

Domov
Zdieľať
Diskusia