Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 16:24
Čas čítania 1:10
Tímea Krauszová

Rusko zablokuje aj prístup na Instagram. Firmu Meta označuje za „extrémistickú“

NEWS METAVERZUM RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

V krajine už nefunguje ani Facebook a Twitter.

Rusko v piatok oznámilo, že začína trestné vyšetrovanie americkej spoločnosti Meta, ktorá na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram dočasne povolí zverejňovať prejavy násilia voči ruským vojakom. Krátko po doručení žiadosti jej ruská prokuratúra vyhovela a v krajine tak obmedzia prístup na Instagram. Informovali o tom agentúra AP a BBC

Extrémizmus na sociálnych sieťach

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal podľa svojich vyjadrení vyšetrovanie „z dôvodu nezákonných výziev zamestnancov americkej spoločnosti Meta na zabíjanie ruských občanov“. Prvé správy hovorili o blokovaní Whatsappu aj Instagramu. Podľa štátneho ruského média RIA Novosti sa však blokovanie služieb Mety četovacej aplikácie nedotkne.

Rusko podľa BBC zablokuje prístup na Instagram, pretože sa tam podľa prokuratúry objavil materiál, ktorý umožňoval verbálne prejavy násilia voči ruským vojakom. Ruská generálna prokuratúra zároveň žiada, aby bola spoločnosť Meta vyhlásená za extrémistickú organizáciu.

Sociálna sieť Instagram je pritom zdrojom príjmov pre mnohých malých podnikateľov v Rusku, pripomína korešpondentka Polina Ivanovová, ktorá píše pre Financial Times.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči ruským vojakom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajinu a aj Slovensko.

Rusko od začiatku marca zablokovalo na svojom území Facebook aj Twitter.

Odporúčané
Facebook dočasne zmierni pravidlá a povolí príspevky vyzývajúce na násilie voči ruským vojakom. Týka sa to aj Slovenska Facebook dočasne zmierni pravidlá a povolí príspevky vyzývajúce na násilie voči ruským vojakom. Týka sa to aj Slovenska 11. marca 2022, 9:19
Domov
Zdieľať
Diskusia