Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2022, 9:19
Čas čítania 0:57
Daniel Mikolášik TASR

Facebook dočasne zmierni pravidlá a povolí príspevky vyzývajúce na násilie voči ruským vojakom. Týka sa to aj Slovenska

TECH FACEBOOK KONFLIKT NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Ak na Facebooku želáš smrť Putinovi a jeho armáde, platforma dočasne „prižmúri očko“.

Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí.

TASR o tom informovala na základe správ agentúr AFP, Reuters a stanice BBC. „V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá, ako napríklad násilné prejavy ako ‚smrť ruským útočníkom‘,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms.


„Stále nedovolíme vierohodné výzvy na násilie voči ruským civilistom,“ dodala materská spoločnosť sociálnej siete Facebook. Agentúra Reuters vo štvrtok oznámila, že mala možnosť nahliadnuť do e-mailov, ktoré Facebook odoslal svojim moderátorom obsahu.

Meta, Facebook
Zdroj: Meta/materiály pre médiá

Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči ruským vojakom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajinu a aj Slovensko.


Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre ruského prezidenta Vladimira Putina či bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše BBC.


Facebook a viaceré ďalšie technologické spoločnosti prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií v piatok 4. marca oznámila, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.

Domov
Zdieľať
Diskusia