Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. marca 2022 o 22:22
Čas čítania 0:53
Viktor Kniš

Nákaza koronavírusom môže mať dlhodobý negatívny vplyv na mozog aj pri miernom priebehu, ukázali prvé výsledky štúdie

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Vedci z Oxfordskej univerzity odhalili ďalšie možné dlhodobé dôsledky pre zdravie pacientov, ktorí mali hoci aj mierny priebeh ochorenia covid-19.

Koronavírus môže aj u pacientov s miernym priebehom ochorenia zanechať vážne trvalé následky, ukázala štúdia publikovaná v časopise Nature, na ktorej pracovali vedci z Oxfordskej univerzity. Vyplýva z nej, že ochorenie covid-19 môže u niektorých pacientov poškodiť mozgové tkanivo. 

Štúdia priniesla predbežné výsledky, podľa ktorých medzi trvalé následky koronavírusu môže patriť aj zmenšenie hrúbky sivej kôry, ale aj poškodenie tkaniva tej časti mozgovej kôry, ktorá sa zaoberá čuchom.

Tretím zásadným zistením je súvislosť medzi koronavírusom a zmenšovaním globálnej veľkosti mozgu. Z abstraktu štúdie vyplýva, že vedci sa budú zaoberať aj tým, či je možné škodlivé dôsledky zvrátiť.

koronavirus
Zdroj: unsplash.com

Pandémia neutícha, vojna na ňu bude mať vplyv

Počet mŕtvych na ochorenie covid-19 vo svete prekonal v pondelok hranicu šesť miliónov. To ukazuje, že pandémia koronavírusu trvajúca už tretí rok sa ani zďaleka neskončila. Tento míľnik je najnovšou tragickou pripomienkou, aká je pandémia odolná. 


Posledný milión úmrtí bol zaznamenaný za posledné štyri mesiace, ako zistila popredná americká Univerzita Johnsa Hopkinsa na základe zozbieraných oficiálnych údajov.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Hongkong, ktorý hlási prudké zvýšenie úmrtí, otestuje tento mesiac všetkých 7,5 milióna svojich obyvateľov až trikrát, keďže tam platí čínska stratégia nulovej tolerancie voči covidu.


Miera úmrtí je stále vysoká v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a ďalších východoeurópskych krajinách, ktoré prijali už vyše 1,5 milióna ukrajinských utečencov pred vojnou. Ukrajina má slabé percento zaočkovania obyvateľov a vysokú mieru prípadov nákazy aj úmrtí.

Domov
Zdieľať
Diskusia