Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2022, 12:27
Čas čítania 0:48
Martin Adam Pavlík TASR

Na severe Tatier napadne 10, v iných regiónoch 5 centimetrov nového snehu. Hrozí lavínové nebezpečenstvo?

Na severe Tatier napadne 10, v iných regiónoch 5 centimetrov nového snehu. Hrozí lavínové nebezpečenstvo?
Zdroj: Unsplash/Piotr Bajbak
NEWS POČASIE SLOVENSKO VYSOKÉ TATRY
Uložiť Uložené

Na ojedinelých strmých svahoch je možné uvoľniť lavínu najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Mierna lavínová hrozba trvá i v nedeľu vo vyšších polohách Západných, Vysokých a Nízkych Tatier. Nízke nebezpečenstvo lavín hrozí v Malej a Veľkej Fatre. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. 

„Lavínová situácia je všeobecne priaznivá, hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh, predovšetkým vo vysokých polohách Tatier nad 1 600 metrov nad morom a na južných expozíciách,“ povedal Kyzek.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Katarzyna Pe


Množstvo snehu podľa jeho slov nie je síce veľké, no na ojedinelých strmých svahoch je možné uvoľniť lavínu najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. „Na severných svahoch sa taktiež nachádza nespevnený suchý sneh, čo môže vytvárať menšie, lokálne riziko,“ doplnil.

Víkendové slabé sneženie lavínovú situáciu podstatne nemení, celkovo napadne na severe Tatier desať až pätnásť centimetrov veľmi suchého prachového snehu, v iných regiónoch len do päť centimetrov. Snehová pokrývka je relatívne stabilná. Problémom je starší previaty sneh uložený v terénnych depresiách, pod sedlami či stenami prevažne južných expozícií.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Unsplash/Martin Katler


„Vo vyšších polohách sa v tienistých svahoch stále nachádza suchý sneh, vo vnútri snehovej pokrývky dokonca aj trvalo slabé vrstvy tvorené hranatozrnným snehom. Na väčšine juhovýchodných až juhozápadných svahoch je sneh tvrdý, prípadne sa tam nachádza silná firnová kôra, ktorá sa vytvorila striedavo natopením a premrznutím snehu z predošlých dní,“ dodal Kyzek.

Domov
Zdieľať
Diskusia