Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2022, 6:41
Čas čítania 29:56
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna na Ukrajine: Rusko tvrdí, že ho niekto zatiahol do umelého konfliktu

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali vývoj vojny na Ukrajine naživo.

 Rusko útočí na mestá Charkov, Cherson aj Mariupol a snaží sa nad nimi získať kontrolu. Ukrajinská armáda pokračuje v obrane.

• Dnes večer by sa mali uskutočniť ďalšie rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
rusko
Zdroj: ISW, Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Monitoring situácie na Ukrajine sme ukončili. Pokračovať budeme zase zajtra.

22:09 – Slovenská republika spolu s ďalšími štátmi predložila situáciu na Ukrajine na vyšetrovanie prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu v Haagu.

TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. 

21:56 – Popredné skupiny zastupujúce ľudí, ktorí prežili holokaust, odsúdili tvrdenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že „denacifikácia“ Ukrajiny bola jedným z dôvodov, prečo túto krajinu napadol. Informovala o tom agentúra AFP.

21:35 – Ak sa nápor utečencov z Ukrajiny bude zvyšovať, Rakúsko je pripravené pomôcť aj Slovensku.

Prvoradou a spoločnou snahou musí byť pomoc Ukrajine a solidarita s ľuďmi, ktorých vojna vyhnala zo svojich domovov. Skonštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová po telefonáte so svojím rakúskym náprotivkom Alexandrom Van der Bellenom. (TASR)

21:27 – Ukrajinskí predstavitelia hlásili v stredu večer silný výbuch v hlavnom meste Kyjev, medzi južnou železničnou stanicou a hotelom Ibis, čo je oblasť blízko ukrajinského ministerstva obrany. (TASR)

21:06 – Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier vyhlásil, že vojna na Ukrajine nemá žiadne opodstatnenie, a naliehavo vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ju ukončil. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Steinmeier uviedol, že nikto, dokonca ani Putin, nemôže pred dejinami ospravedlniť to, čo sa deje na Ukrajine, že státisíce ľudí utekajú, že umierajú nevinní ľudia a že krajina je zničená. „Preto apelujeme na ruského prezidenta: Ihneď ukončite túto vojnu,“ povedal nemecký prezident.

20:44 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom.

Upozornil však, že mnohé oblasti francúzskeho hospodárstva budú trpieť v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. (TASR)

Abramovič
Zdroj: TASR/AP

20:25 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok privítal v stredu prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN, ktorá odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. Pripomenul, že za ňu hlasovalo aj Slovensko.  

20:15 – Nedá sa povedať, že vojna na Ukrajine bola úplne neočakávaná, ale všetci sme verili, že nenastane.

V tejto chvíli sa snažíme riešiť predovšetkým tie veci, ktoré nám ležia urgentne na stole, a to najmä pomáhať Ukrajine, ľuďom utekajúcim z Ukrajiny a všetkým, ktorí to dnes potrebujú. V stredu to v relácii Hlboká Online na TASR TV uviedol Michal Pavúk, generálny riaditeľ politickej sekcie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. (TASR)

20:01  Slovinsko odovzdalo v stredu ruskému veľvyslancovi v Ľubľane Timurovi Ejvazovovi protestnú nótu za zničenie budovy slovinského konzulátu v ukrajinskom meste Charkov.

Zároveň žiadalo odškodnenie a zopakovalo aj to, že odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Informácie priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA.  

19:47 – Majiteľ londýnskeho futbalového klubu Chelsea FC Roman Abramovič oznámil, že klub je naozaj na predaj. V oficiálnom vyjadrení uviedol, že výťažok z predaja klubu bude použitý na pomoc obetiam vojny na Ukrajine.

19:36 – Gruzínsko okamžite požiada o členstvo v Európskej únii, oznámila v stredu tamojšia vládnuca strana Gruzínsky sen.

Rozhodnutie oznámil predseda Gruzínskeho sna Irakli Kobachidze. Gruzínsko podľa jeho slov EÚ žiada, aby jeho žiadosť urýchlene posúdila a prijala rozhodnutie, ktoré Gruzínsku udelí štatút kandidátskej krajiny na členstvo v Únii. (TASR)

19:18 – Rusko v stredu vyhlásilo, že od vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal minulý týždeň vo štvrtok, prišlo o život 498 ruských vojakov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Moskvy v súvislosti s vlastnými stratami. Ukrajina tvrdí, že táto bilancia je omnoho vyššia.

„Pri výkone služby zahynulo už 498 ruských vojakov,“ uviedol vo vyhlásení odvysielanom štátnou televíznou stanicou hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého cituje tlačová agentúra AFP. Dodal, že zranenia utrpelo „1 597 našich druhov“. (TASR)

19:01 – Stály predstaviteľ Ukrajiny pri Organizácii Spojených národov Serhij Kyslycia v stredu Rusko obvinil z úsilia spáchať v jeho krajine genocídu.

„Prichádzajú, aby Ukrajinu pripravili o samotné právo existovať,“ povedal Kyslycia počas mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

18:42 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že Moskva stále trvá na demilitarizácii Ukrajiny a mal by existovať zoznam konkrétnych zbraní, ktoré by nikdy nemali byť umiestnené na ukrajinskom území. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

„Musia sa stanoviť konkrétne druhy útočných zbraní, ktoré nikdy nebudú umiestnené na Ukrajine a nebudú sa ani vyrábať,“ povedal Lavrov pre arabskú televíziu al-Džazíra v interview, ktorého text zverejnili na webovej stránke jeho ministerstva. (TASR)

18:32 – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov prijalo v stredu rezolúciu, v ktorej žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z Ukrajiny.

Valné zhromaždenie hlasovalo o návrhu právne nezáväznej rezolúcie počas tretieho dňa mimoriadneho zasadnutia o rusko-ukrajinskom konflikte. Za návrh sa vyslovilo 141 členských štátov, proti ich hlasovalo len päť. Hlasovania sa zdržalo 35 krajín vrátane Číny, píše AFP.  

18:11 – Ruskí predstavitelia v stredu oznámili, že ukrajinskú delegáciu očakávajú na druhom kole mierových rozhovorov vo štvrtok. Témou rozhovorov má byť podľa ruských vyjednávačov aj prímerie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.  

18:04 – Maďarsko naďalej nepošle na Ukrajinu ani vojakov, ani zbrane, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána zverejneného na Facebooku v stredu po rokovaní vlády. (TASR)

17:45 – Slovensko neochvejne stojí pri Ukrajine, ubezpečil šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Jurija Mušku.

Počas stredajšieho stretnutia minister opätovne odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine ako hrubé porušenie medzinárodného práva. Minister zároveň veľvyslanca informoval o balíkoch pomoci i o ďalších krokoch. (TASR)

17:39 – Na Ukrajinu už podľa agentúry DPA dorazili zbrane sľúbené Nemeckom. Dodanie trvalo len pár dní, pretože Nemci zbrane prisľúbili v sobotu.

17:28 – Podľa údajov ukrajinských úradov sa do boja proti Rusku doteraz zapojilo viac ako 1 000 cudzincov. V stredu to oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.


„Dobrovoľníci zo 16 krajín z celého sveta už prišli na Ukrajinu pripravení bojovať s ukrajinskými obyvateľmi proti agresorom,“ uviedol novinárom Kuleba. Ich počet podľa jeho slov už presiahol viac ako 1 000. Tieto informácie však podľa DPA nie je možné nezávisle overiť. (TASR)

17:18 – Ukrajina požiadala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu o pomoc pri zabezpečení svojich jadrových elektrární, pretože invázia Ruska zosilňuje obavy z možnej jadrovej nehody. (TASR)

17:08 – Zábery z mesta Enerhodar v Záporožskej oblasti, kde sa nachádza najväčšia atómová elektráreň v Európe, podľa reportéra Michaela Weissa ukazujú, že ruské jednotky zaútočili na civilistov blokujúcich príjazdovú cestu do mesta.

17:05 – V ruskom Petrohrade sa dnes opäť zišli odporcovia vojny na demonštrácii.

16:56 – Pri pobreží súostrovia Maldivy v stredu zakotvilo najmenej päť superjácht ruských oligarchov. Miliardári presunuli svoje plavidlá k súostroviu po tom, ako Západ uvalil na Rusko sankcie za inváziu na Ukrajinu.

Maldivská republika v súčasnosti nemá so Spojenými štátmi podpísanú zmluvu o vydávaní osôb, informuje agentúra Reuters. Podľa údajov lodnej databázy MarineTraffic sa pri Maldivách v súčasnosti nachádzajú luxusné jachty Olega Deripasku, Alexandra Abramova a Vladimira Potanina. Hovorca maldivskej vlády sa k otázkam na túto tému nevyjadril. (TASR)

16:53 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba volal so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom. Spoločne hľadali odpovede na „čoraz brutálnejšie“ ruské bombardovanie. Kuleba uviedol, že Ukrajina od Západu potrebuje dodatočné dodávky zbraní, ktoré teraz vyžadujú najmä vzdušné sily.

16:46 – Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že zabavilo dokumenty ukazujúce ruské plány invázie na Ukrajinu. Podľa dokumentov a máp získaných z ruskej vojenskej techniky vraj boli plány na inváziu schválené už 18. januára a cieľom bolo Ukrajinu obsadiť za dva týždne od 20. februára do 6. marca. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

16:43 – Poľsko vyšle v najbližších dňoch nemocničný vlak na ďalšie jazdy, aby dopravil z Ukrajiny deti a tehotné ženy. V stredu to oznámil námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra PAP. (TASR)

16:33 – Britská rádiová stanica BBC na Ukrajine rozširuje svoju dostupnosť a pridáva nové krátkovlnné frekvencie, ktoré si môžu obyvatelia naladiť na klasických rádiách. Týmito krokmi chce spoločnosť zachovať dostupnosť informácií pre Ukrajincov aj v prípade, že by Rusko ľudí odpojilo od internetu a iných komunikačných kanálov.

16:19 – Predseda Národnej rady Boris Kollár ubezpečil svoj ukrajinský náprotivok Ruslana Stefančuka, že Ukrajina má plnú podporu Slovenska pri prístupových rokovaniach do Európskej únie. Urobil tak počas ich telefonátu v stredu dopoludnia.

Predseda ukrajinského parlamentu vraj Kollára požiadal aj o vyhlásenie bezletovej zóny nad Ukrajinou a vytvorenie mierových zložiek NATO na jej území. „Toto nie je rozhodnutie, ktoré môže SR urobiť sama, je na to potrebný diskurz na úrovni všetkých členov Severoatlantickej aliancie,“ vysvetlil šéf slovenského parlamentu. (TASR)

16:10 – Minimálne 36 obetí si podľa vedenia ukrajinského mesta Cherson na juhu krajiny vyžiadali aktuálne boje s ruskou armádou. Podľa vedenia mesta zahynul pri ostreľovaní mesta aj 14-ročný chlapec. Tieto informácie sa však nedajú nezávisle overiť.

16:00 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes telefonoval s izraelským premiérom Naftalim Bennettom na tému ruská agresia.

15:53 – Malta v stredu oznámila, že z dôvodu invázie Moskvy na Ukrajinu dočasne prestane udeľovať občianstvo a povolenia na pobyt Rusom a Bielorusom. Zároveň pozastavuje vydávanie takzvaných zlatých pasov bohatým investorom.


Sekretariát maltského parlamentu pre záležitosti občianstva vo vyhlásení napísal, že „až do odvolania pozastavuje spracovávanie žiadostí štátnych príslušníkov Ruskej federácie a Bieloruska“. (TASR)

15:43 – Európska únia údajne vyšetruje, či sa kryptomeny používajú na obchádzanie sankcií voči Rusku. 

15:41 – Ukrajinská pohraničná stráž zatkla viac ako 60 ukrajinských mužov, ktorí sa usilovali nezákonne prekročiť hranice s Moldavskom.


Na Ukrajine v súčasnosti platí stanné právo, na základe ktorého majú muži vo veku 18 až 60 rokov zakázané opustiť krajinu, pripomína agentúra DPA. Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že títo muži sa usilovali opustiť územie krajiny cez rieku Dnester. Po zadržaní ich okamžite odovzdali vojenským úradom. (TASR)

15:31 – Zástupca starostu ukrajinského mesta Mariupol uviedol, že obytné štvrte mesta sú neustále bombardované ruským vojskom. Situácia je podľa neho taká zlá, že Mariupol stojí na pokraji humanitárnej katastrofy, pretože Rusko mesto ostreľuje posledných 15 hodín bez akejkoľvek prestávky.

15:28 – Video z rozhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre britskú televíziu Channel 4 News zachytáva moment, keď sa Zelenskyj dozvedel o ruskom bombardovaní pamätníka holokaustu Babyn Jar. „Toto je Rusko, gratulujem,“ zareagoval.

15:24 – Web Hlavné správy zablokoval Národný bezpečnostný úrad na základe nového zákona, ktorý postihuje škodlivú aktivitu v súvislosti s dezinformáciami a hybridnými hrozbami.

„NBÚ rozhodol v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti na základe dodaných a vyhodnotených podkladov od bezpečnostných zložiek štátu,“ uviedol hovorca Peter Habara. (Denník N)

15:13 – Poľský premiér Mateusz Morawiecki navrhol, aby Európska únia po vojne pomohla Ukrajine finančným príspevkom 100 miliárd eur na opätovné vybudovanie celej krajiny.

15:07 – Ombudsmanka Mária Patakyová zverejnila pre ľudí utekajúcich pre vojnový konflikt z Ukrajiny informácie o svojej pôsobnosti i o možnostiach, ako môže pomôcť pri ochrane základných ľudských práv a slobôd zo strany orgánov verejnej správy.

Podstránka je zatiaľ v slovenskom jazyku, pracuje sa aj na jej ukrajinskej mutácii. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

14:57 – Ukrajinské ministerstvo obrany pozýva matky zajatých ruských vojakov, aby si na Ukrajinu prišli prevziať svojich potomkov.

14:55 – Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie v stredu oznámila, že od začiatku ruskej invázie zahynulo v krajine 2 000 civilistov. Informovala o tom agentúra AP s tým, že túto bilanciu nie je možné nezávisle overiť.


„Ukrajina a ukrajinský ľud sa už viac ako 160 hodín bránia zákernému a cynickému útoku Ruska a Bieloruska. Každou hodinou strácame životy ďalších našich detí, žien a vojakov. Počas siedmich dní vojny Rusko zničilo stovky objektov dopravnej infraštruktúry, obytných budov, nemocníc a materských škôl,“ napísal ukrajinský úrad na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook. (TASR)

14:46 – V Kyjeve sa v posledných minútach rozozvučali sirény signalizujúce vzdušný útok.

14:45 – Vo štvrtok príde na Slovensko predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol premiér Eduard Heger s tým, že hovoriť budú najmä o situácii na Ukrajine.

Heger poznamenal, že je v intenzívnom kontakte s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom. Ukrajinci sú podľa jeho slov vďační za slovenskú pomoc a podporu.

„Treba si uvedomiť, že Ukrajina sa dnes bráni, bráni si vlastné územie a slobodu, ktorá bola veľmi silno narušená Ruskou federáciou a, žiaľ, zasahuje nevinných civilných občanov,“ povedal Heger. Zároveň poďakoval všetkým občanom Slovenska, ktorí na hraniciach pomáhajú pri transporte ukrajinských matiek a žien. (TASR)

Eduard Heger
Premiér SR Eduard Heger na samite EÚ v Bruseli vo štvrtok 16. decembra 2021. Zdroj: TASR/AP

14:38 – Britský premiér Boris Johnson označil v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca po tom, čo ruské vojská začali na Ukrajine ostreľovať obytné budovy. 


„To, čo sme už videli od režimu Vladimira Putina, akou muníciou páli na nevinných civilistov – už toto podľa mňa spĺňa definíciu vojnového zločinu,“ povedal Johnson na pôde parlamentu.


Britský premiér zároveň vyzval členské krajiny Organizácie Spojených národov, aby jednomyseľne odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. (TASR)

14:24 – Takto vyzerajú aktuálne útoky Ruska na Ukrajine, vysvetľuje v novej grafike britské ministerstvo obrany. Rusi útočia na Kyjev z viacerých strán, naďalej sa snažia prevziať kontrolu nad Charkovom a na juhu spustili mohutnú ofenzívu, ktorej cieľom je obsadiť mestá Mariupol a Cherson. 

ukrajina, rusko
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

14:20 – Až 85 percent Ukrajincov podporuje vstup svojej krajiny do Európskej únie, uvádza nový prieskum. Členstvo v NATO by podporilo 76 percent opýtaných Ukrajincov.

14:16 – Rusko nedokáže kontrolovať mesto Cherson, uviedol americký generál vo výslužbe Mark Hertling vo vysielaní CNN.

Na mape vysvetľuje, že oblasť na juhu Ukrajiny s mestami ako Odesa, Cherson či Mariupol je taká rozľahlá, že ani ak by do nej Rusko vyslalo všetky svoje jednotky vyčlenené na inváziu, nemohli by hovoriť o tom, že región kontrolujú.

14:05 – Polícia natočila videoseriál, v ktorom spovedá utečencov utekajúcich z Ukrajiny. 

„Neustále sa šíria dezinformácie o tom, ako sa nám tu promenádujú utečenci Neukrajinci, ktorí nemajú nič spoločné s vojnou na Ukrajine. Povieme vám šokujúcu informáciu. Na Ukrajine žili, pracovali a študovali aj černosi a Arabi. Nikomu to nehovorte,“ uvádza polícia v opise videa.

13:57 – Minister obrany Jaroslav Naď vo svojom statuse informoval, že web Hlavné správy momentálne nefunguje. K príspevku napísal iba „Surprise, surprise“, ale neposkytol bližšie informácie, na základe čoho web prestal fungovať a či ide o trvalý stav. 

Naď už v uplynulých týždňoch viackrát upozorňoval, že dezinformačný web Hlavné správy údajne financuje Ruská federácia, avšak verejnosti neukázal konkrétne dôkazy.

13:53 – Takto vyzerá mesto Boroďanka neďaleko Kyjeva po ruskom bombardovaní, píše na Twitteri analytik Michael Horowitz.

13:37 – Ukrajinské ozbrojené sily zdieľajú fotografie opustených ruských tankov a techniky. „Nechávajú nám tu zbrane a vybavenie ,najsilnejšej armády sveta‘,“ smejú sa Ukrajinci v statuse na Twitteri.

13:29 – Dvaja dánski novinári, ktorí počas víkendu na Ukrajine, kde od minulého štvrtka prebieha ruská vojenská invázia, utrpeli strelné poranenia, opustili krajinu a sú na ceste do vlasti. V stredu o tom informoval ich zamestnávateľ dánsky denník Ekstra Bladet, ako aj organizácia Reportéri bez hraníc. (TASR)

13:20 – Slovenská europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová odmieta akýkoľvek náznak spolupráce s europoslancom Milanom Uhríkom a jeho neparlamentnou stranou Republika. V prípade takýchto náznakov avizuje odchod zo Smeru-SD.

Zároveň podporila Ukrajinu a nesúhlasí s tým, že ide o konflikt USA a Ruskej federácie. Jej stranícky šéf Robert Fico opakovane hovorí, že Ukrajina sa stala obeťou mocenského konfliktu medzi USA a Ruskom. (TASR)

13:11 – Webová stránka ruského propagandistického webu Sputnik je podľa všetkého zasiahnutá útokom hackerov. Vladimir Putin oznámil zásnuby s Alexandrom Lukašenkom, znie nadpis jedného z mnohých článkov.

V skutočnosti ide o satirický web sputnik.com parodujúci skutočnú webovú stránku, pričom oficiálny web ruského portálu nájdeš na adrese sputniknews.com.

Sputnik, rusko
Zdroj: Sputnik/reprofoto

13:05 – Z Ukrajiny utieklo pred ruskou inváziou už takmer 836 000 ľudí, oznámil v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.


Celkovo sa cez ukrajinské hranice do susedných krajín dostalo 835 928 ľudí, čo je veľký nárast oproti utorku, keď šéf UNHCR Filippo Grandi informoval o 677 000 utečencoch. Viac ako polovica z nich prišla do Poľska. (TASR)

12:56 – Ukrajinská armáda sa dnes na siedmy deň vojny prvýkrát vydala do ofenzívy, oznámil poradca šéfa prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovič. Podľa Arestoviča to nebude posledný útok Ukrajincov.

12:53 – Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu má obavy, že vojnový konflikt sa prvýkrát odohráva v krajine s rozsiahlym atómovým programom. Boje pri jadrových elektrárňach na Ukrajine ho mimoriadne znepokojujú. 

12:49 – Starosta mesta Konotop na severovýchode Ukrajiny v prejave na námestí hovorí miestnym obyvateľom, že Rusi mesto obkľúčili.

Ultimátum podľa neho znie jasne: buď sa vzdáte, alebo Rusi mesto zbombardujú a zničia. „Ja som za to, aby sme s nimi bojovali!“ kričí na námestí starosta, s ktorým okamžite súhlasia desiatky zhromaždených obyvateľov.

12:46 – Ukrajinská armáda tvrdí, že nad Kyjevom prebehol súboj dvoch ukrajinských stíhačiek Mig-29 s dvomi ruskými lietadlami. Obidve ruské lietadlá údajne zostrelili, ale Ukrajina v boji stratila jednu stíhačku.

12:42 – Ukrajinská delegácia potvrdila, že sa dnes večer zúčastní na mierových rokovaniach s Ruskom na bieloruských hraniciach.

12:40 – Rozhodnutia o uznaní dokladov o vzdelaní z tretích štátov sa pre zdravotnícke povolania vydávajú urýchlene. V súvislosti s ukrajinskými lekármi, ktorí žijú na Slovensku, no zatiaľ nemajú uznané vzdelanie, to pre TASR uviedli z ministerstva školstva.


Uznávanie zdravotníckych odborných kvalifikácií, ktoré človek získal na území nečlenských štátov, prebieha v dvojstupňovom procese. V prvom stupni žiadateľ požiada rezort školstva o uznanie dokladu o vzdelaní. Po jeho uznaní je následne povinný vykonať doplňujúcu skúšku. (TASR)

12:31 – V stredu pokračovali pokusy ruských vojsk o prevzatie stratenej operačnej a taktickej iniciatívy v agresii proti Ukrajine.

Pokusy o aktivizovanie postupu vojsk na kyjevskom, charkovskom, sumskom, mykolajivskom a záporožskom smere boli ukrajinskými vojakmi odrazené a protivník utrpel rozsiahle straty na vojenskej technike a živej sile. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.


Ruské sily stále nedokázali zaistiť oblastné centrum Cherson a ani úplne obkľúčiť prístav Mariupol.

Ozbrojené sily Ukrajiny na línii dotyku separatistických oblastí a oblastí pod správou Ukrajiny pomaly realizujú zaistený odchod do výhodnejších obranných postavení, respektíve využívajú ústupový manéver na skrátenie logistických línií a sústredenie síl na vykonanie rozhodných protiútokov. Takýmto spôsobom bolo nedávno opätovne dobyté mesto Volnovacha. (TASR)

Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej 10 civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.
Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej 10 civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Zdroj: TASR/AP

12:27 – Utečenci utekajúci z Ukrajiny pred ruskou inváziou, ktorí sa chcú dostať do Spojeného kráľovstva, sa môžu na britské územie bezplatne prepraviť vlakmi Eurostar do Londýna z Bruselu, Paríža, Lille alebo Amsterdamu. (TASR)

12:23 – Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásil, že ruská delegácia dnes večer dorazí na bieloruské hranice, kde bude pripravená rokovať s Ukrajincami o prímerí. Ukrajina predtým uviedla, že sa na rokovaniach nezúčastní, ak Rusko neprestane bombardovať ukrajinské mestá a civilné ciele.

12:15 – Apel polície, aby ľudia nepanikárili a nezačali si húfne vybavovať pasy, nezabral. Pred klientskym centrom v Bratislave sa dnes ráno vytvoril stometrový rad ľudí, z ktorých mnohí si prišli vybaviť práve nový cestovný pas. (TVnoviny)

12:10 – Z prieskumu „Ako sa máte Slovensko?“ vyplýva, že väčšina Slovákov podporuje vyslanie humanitárnej pomoci aj prijatie utečencov.

Najviac podporovanou reakciou Slovenska na útok vojsk Ruskej federácie na Ukrajinu je vyslanie humanitárnej pomoci, ktorú podporuje 77,8 percenta respondentov. Prijatie utečencov z oblasti vojnového konfliktu podporuje 74,6 percenta účastníkov prieskumu.

12:08 – Video, ktoré podľa všetkého pochádza z mesta Cherson na juhu Ukrajiny, zachytáva muža mávajúceho ukrajinskou vlajkou pred ruskými tankami. Rusko dnes ráno oznámilo, že nad mestom Cherson prevzalo kontrolu.

11:59 – Diplomati Európskej únie sa dohodli na nových sankciách voči bieloruskému režimu, ktorý Rusku pomohol podniknúť inváziu na Ukrajinu, potvrdilo v stredu francúzske predsedníctvo v Rade EÚ. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.


Nové opatrenia sa podľa diplomatov dotknú Bielorusov, ktorí pomáhajú ruským útokom na Ukrajine, avšak aj niektorých ekonomických sektorov, najmä dreva, ocele a draslíka, uviedlo francúzske predsedníctvo vo vyhlásení. (TASR)

11:54 – Ukrajinské ministerstvo obrany oficiálne potvrdilo príchod novej dodávky tureckých dronov Bayraktar TB2. „Bayraktar je ako syseľ. Nevidíte ho, ale je tam,“ uvádza v statuse.

11:41 – Prenikol k Putinovi zradca, ktorý donáša USA? Podľa experta je to možné, lebo Američania dnes vedia aj to, kedy má záchvat hnevu.

Vrásky na čele vytvára spravodajským službám fakt, že Putin sa naozaj správa rozdielne od svojich zvyčajných vzorcov správania z minulosti. „Spojené štáty majú spoľahlivé dôkazy o tom, že Putin je frustrovaný a ľuďom vo svojom úzkom okruhu adresuje nezvyčajné výbuchy hnevu,“ konštatuje televízia.

Putina podľa spravodajských zdrojov hnevá súčasný postup ruskej armády na Ukrajine, ale aj zjednotené svetové odsúdenie jeho krokov. Zdroje z prostredia západných diplomatov pre NBC News povedali, že Putin od svojich najbližších spolupracovníkov nepočuje skutočnú pravdu o tom, čo sa v Rusku, na Ukrajine a vo svete naozaj deje.

Biden, Putin
Zdroj: TASR/AP

11:38 – Slovenskú ambasádu v ukrajinskej metropole Kyjev evakuovali, diplomatický konvoj už smeruje na Slovensko. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok pred stredajším rokovaním vlády. Informoval aj o zrušení bezvízového styku pre držiteľov diplomatických pasov Ruskej federácie.


Korčok spresnil, že rozhodnutie o evakuácii zastupiteľského úradu v Kyjeve prišlo po zhodnotení situácie so slovenskými bezpečnostnými zložkami, čakalo sa len na vhodnú bezpečnostnú situáciu. (TASR)

11:22 – Spokojnosť s reakciou Slovenska na ruskú inváziu na Ukrajinu vyjadrilo viac ako 78 percent opýtaných v novom prieskume „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý prebehol medzi 25. februárom a 1. marcom.

Až 78,2 percenta schvaľuje oficiálnu reakciu Slovenska, v ktorej vláda spoločne s prezidentkou odsúdili ruský útok na Ukrajinu. Plnú podporu slovenskej reakcii vyjadrilo 42 percent opýtaných, 22,4 percenta opýtaných ju schvaľuje s menšími výhradami, 13,8 percenta s väčšími výhradami a 21,8 percenta respondentov ju neschvaľuje vôbec.

11:20 – Aktuálne straty ruskej armády podľa ukrajinského ministerstva obrany. Tieto informácie nie je možné nezávisle overiť.

11:19 – Bombardovanie ukrajinských miest ruským letectvom sa pravdepodobne ešte zvýši, čím bude Putinova invázia na Ukrajinu ešte brutálnejšia. V rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News to v stredu uviedol britský minister obrany Ben Wallace.


„Vidíme zmenu v ruskej taktike. Rusi si uvedomili, že boj s Ukrajincami ich bude stáť veľmi veľa. Rusi už utrpeli výrazné straty, ktoré sú omnoho väčšie, než pôvodne plánovali. Preto si myslím, že (Rusi) menia taktiku a bombardujú v noci. Nesnažia sa prenikať do miest, ale namiesto toho zrejme používajú kazetovú muníciu... Myslím si, že budeme svedkami brutality, ktorá bude ešte intenzívnejšia,“ povedal Wallace.

11:16 – Európska komisia v stredu navrhla aktivovať smernicu EÚ o dočasnej ochrane pre migrantov z Ukrajiny. 


Podľa návrhu bude osobám, ktoré utekajú pred vojnou, najmenej na rok poskytnutá dočasná ochrana v krajinách EÚ, čo znamená, že dostanú povolenie na pobyt a budú mať prístup k vzdelaniu, na trh práce a k poskytovaniu lekárskej starostlivosti. (TASR)

ukrajina, rusko
Zdroj: TASR/AP

11:10 – Zábery reportéra Christophera Millera, ktorý sa bol včera pozrieť na železničnej stanici v Kyjeve, odkiaľ ľudia opäť húfne utekali pred blížiacou sa ruskou armádou.

11:06 – Alexej Navaľnyj vyzval Rusov, ale aj ľudí po celom svete, aby bojovali za mier. „Putin nie je Rusko,“ odkázal verejnosti na svojom profile na Twitteri v rozsiahlej, dvanásťdielnej sérii správ o tom, ako treba vyjsť do ulíc a bojovať proti ruskej invázii.

11:03 – Na Ukrajinu smerujú ďalšie dodávky protilietadlových a protitankových rakiet, ako aj zásielka tureckých dronov, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Vojenskú techniku sľúbilo Ukrajine medzičasom aj Španielsko. (TASR)

10:59 – Ukrajinská pravda informuje, že Rusko údajne presunulo bývalého zvrhnutého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča do Minska. Zdroje z ukrajinských spravodajských služieb podľa denníka tvrdia, že Rusko chce Janukovyča opätovne vyhlásiť za ukrajinského prezidenta a nahradiť ním Zelenského po prevzatí kontroly nad Kyjevom.

10:55 – Kremeľ v stredu oznámil, že ruská delegácia je pripravená pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom by sa mali podľa očakávaní začať v stredu večer. Informovala o tom agentúra AFP. (TASR)

10:48 – Rusko podcenilo ochotu Ukrajiny brániť sa a schopnosti ich ozbrojených síl koordinovane vzdorovať ruským silám.

Zároveň podcenilo schopnosť Západu zjednotiť sa a prijať účinné opatrenia na podporu Ukrajiny v boji proti nim. Uviedol to pre TASR bývalý náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky a bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel. (TASR)

10:42 – Stovky civilistov na čele so starostom mesta Enerhodar vyšli na príjazdové cesty do mesta, aby pripravili barikády pre ruské jednotky, ktoré sa vraj v najbližších hodinách chystajú vstúpiť do mesta a obsadiť ho.

Mesto Enerhodar leží na juhu Ukrajiny v Záporožskej oblasti a nachádza sa v ňom Záporožská jadrová elektráreň, ktorá je najväčšou atómovou elektrárňou v celej Európe. Obyvatelia mesta aj zamestnanci elektrárne sú pripravení zablokovať postupujúcich Rusov za každú cenu.

Starosta Dmytro Orlov podľa Ukrajinskej pravdy zvolal obyvateľov, aby prišli mesto brániť. S ruskými vojakmi prebehla úvodná konverzácia, po ktorej podľa starostu odišli za svojimi veliteľmi s odkazom, že Enerhodar sa bude brániť.

10:30 – Takto sa civilisti podľa videa zdieľaného ukrajinskou armádou snažia zastaviť postup ruskej armády v meste Starobiľsk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. 

10:23 – Rusko chce podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vymazať Ukrajincov, ich krajinu a jej dejiny. Povedal to v novom videopríhovore.


Zelenskyj reagoval na ruské raketové útoky, ktoré v utorok zasiahli televíznu vežu v hlavnom meste Kyjev. Tá sa nachádza v blízkosti rokliny Babyn Jar, kde nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili za dva dni vyše 30 000 ľudí, prevažne židov.


Útok na miesto, kde sa nachádza pamätník venovaný tejto masakre, je podľa Zelenského dôkazom, že mnohým ľuďom v Rusku je Kyjev úplne cudzí. (TASR)

10:09 – Toto je náš vojenský folklór. Námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničia Emine Džaparovová zdieľa pieseň oslavujúcu turecké drony Bayraktar TB2, ktoré ukrajinská armáda používa na ničenie ruských jednotiek na svojom území.

10:06 – Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že celý svet dnes obdivuje Ukrajincov, pretože sa stali symbolom neporaziteľnosti. 

10:03 – Podľa starostu mesta Mykolajiv na juhu Ukrajiny pristáli neďaleko miestneho letiska viaceré vrtuľníky s ruskými jednotkami, ktoré sa chystajú vstúpiť do mesta a prevziať nad ním kontrolu.

9:52 – Na hlavnej železničnej stanici v Bratislave vytvoria zázemie pre utečencov z Ukrajiny, aby mali okrem potrebných informácií k dispozícii aj dôstojný priestor s čakárňou a hygienickými zariadeniami.

Na sociálnej sieti to uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zároveň informoval, že pracovníci mesta i dobrovoľníci na hlavnej stanici a v jej okolí už pomáhajú. (TASR)

9:45 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v poslednom období nevydala žiadne rozhodnutie o povolení služby v ukrajinskej armáde.

Žiadosti o povolenie o službu v cudzích ozbrojených silách nezaznamenali ani na okresných úradoch, kde sa podľa zákona podávajú, doplnil tlačový odbor ministerstva vnútra.


Podľa prezidentskej kancelárie sa slovenskí občania zaujímajú o službu v ozbrojených silách Ukrajiny sporadicky, prevažne v rovine získavania informácií.


„Administratívny proces takejto žiadosti je viacstupňový, mimoriadne náročný a dlhý. Naša legislatíva je postavená tak, aby od služby v cudzej armáde alebo cudzineckých légiách odradzovala, a neumožňuje vydať v krátkom čase takéto povolenie. Na to, aby to bolo možné, by vláda a parlament museli zmeniť legislatívu,“ uviedol hovorca prezidentky. (TASR)

Zuzana Čaputová
Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová

9:37 – Rusi podľa novín Ukrajinská pravda zbombardovali mesto Irpiň ležiace pri Kyjeve. 

9:35 – Prevádzkovatelia ubytovania vo Vysokých Tatrách už poskytli dočasný azyl pre prvých utečencov z Ukrajiny.

Pre TASR to potvrdila riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková s tým, že v súčasnosti majú na tento účel k dispozícii približne 100 lôžok.

rusko, ukrajina
Zdroj: Twitter/Servicessu

9:29 – V meste Ľvov na západe Ukrajiny, pár desiatok kilometrov od poľských hraníc, zazneli sirény varujúce pred leteckým útokom. 

9:27 – Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyhlásil, že Rusko sa všetkými možnými spôsobmi snaží udržať bojovú efektivitu svojich jednotiek, ale stav ruskej armády na Ukrajine sa čím ďalej, tým viac zhoršuje.

9:22 – Ruský prezident Vladimir Putin na základe dekrétu, ktorý podpísal, zakázal obyvateľom Ruska opustiť krajinu s finančnou hotovosťou v cudzej mene, ktorá by prekročila v prepočte 10 000 dolárov (približne 9 000 eur). V stredu o tom informovala agentúra DPA.


Tento krok má za cieľ zabrániť odlivu finančného kapitálu po tom, čo boli na Rusko uvalené tvrdé sankcie za inváziu na Ukrajinu. Dekrét začal platiť v stredu. (TASR)

9:20 – V ukrajinskom meste Charkov v utorok zahynul 22-ročný indický študent medicíny Naveen S Gyanagoudar, ktorý vyšiel z bunkra, pretože si potreboval kúpiť jedlo. 

Krátko pred smrťou poprosil kamaráta, aby mu poslal peniaze, pretože plánuje z bunkra zájsť do blízkeho supermarketu, avšak cesta za potravinami ho po ruskom bombardovaní mesta stála život. (BBC)

9:15 – Polícia vybavila od utorka od 6.00 h do stredy do 6.00 h na vstupe z Ukrajiny 12 690 osôb, z toho od polnoci do 6.00 h to bolo 4 664 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.


„Aktuálne sú čakacie doby na najzaťaženejších hraničných priechodoch od 10 do 35 hodín. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu 66 945,“ uviedla Bárdyová.

9:01 – Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajine boli doručené nové turecké drony Bayraktar TB2. Ukrajina si pred začiatkom invázie objednala desiatky týchto dronov, ale termín doručenia nebol známy. Ministerstvo obrany nešpecifikovalo, koľko nových dronov začala armáda používať, ale uviedlo, že už slúžia na útoky na ruské jednotky.

8:56 – Ruské ozbrojené sily prevzali plnú kontrolu nad mestom Cherson ležiacim na juhu Ukrajiny.

Oznámil to v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Civilná infraštruktúra a mestská doprava v Chersone fungujú podľa Konašenkova v bežnom režime. Mesto takisto podľa Ruska nepociťuje nedostatok potravín a základného tovaru. (TASR)

8:54 – Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air sídliaca v Maďarsku ponúka pre utečencov z Ukrajiny 100 000 bezplatných miest na svojich linkách na krátke vzdialenosti.

Táto ponuka bude platiť počas marca a bude sa týkať letov zo Slovenska, z Poľska, Maďarska a Rumunska. Aerolínie Wizz Air to oznámili v utorok večer na sociálnej sieti Twitter. (TASR)

8:52 – Ukrajina oznámila, že darcovia, ktorí krajine posielajú dary v kryptomenách, budú odmenení. Ak chceš odmenu dostať aj ty, čas na odoslanie finančného príspevku máš do zajtra 3. marca. Odmena zatiaľ nie je známa, avšak špekuluje sa o špeciálnom NFT.

8:48 – Aktualizácia vojenskej situácie na Ukrajine od britského ministerstva obrany 

Rusi podľa všetkého obsadili centrum mesta Cherson, ale v regióne za posledných 24 hodín nedobyli výrazné územia.

Rusko naďalej bombardovalo aj rezidenčné štvrte v mestách Charkov, Kyjev, Mariupol a Černihiv. Od začiatku invázie už muselo z Ukrajiny utiecť viac ako 660 000 osôb.

rusko
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

8:44 – Ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Charkov si za uplynulý deň vyžiadalo 21 mŕtvych a 112 zranených, oznámil v stredu na Facebooku šéf charkovskej regionálnej správy Oleh Sinehubov.

TASR o tom informovala na základe správy denníka The Guardian. Ukrajinské obranné pozície boli v noci na stredu neustále pod nepriateľskou paľbou, uviedol Sinehubov s tým, že ruská armáda útočila na severovýchodné a severné časti mesta. Zároveň potvrdil, že došlo k útoku na miestnu vojenskú nemocnicu. (TASR)

8:35 – Rusko verzus NATO. Kto má väčšiu armádu? Pozreli sme sa na počet vojakov, vojenskej techniky aj rozsah jadrového arzenálu, ktorým sa teraz Putin vyhráža.

rusko, nato
Zdroj: Statista/SIPRI/Global Firepower

8:24 – Fotografie zničenej ruskej vojenskej techniky z mesta Buča blízko Kyjeva

8:18 – Ukrajinský parlament zverejnil video z Charkova, ktoré ukazuje deštrukciu budov aj ulíc po rannom bombardovaní ruskej armády.

8:12 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že sa im v posledných hodinách ruské jednotky na viacerých miestach podarilo zatlačiť naspäť k hraniciam Ruskej federácie. Tieto informácie nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

8:07 – Prezident Putin si myslel, že vrazí na Ukrajinu a svet mu ustúpi. Namiesto toho narazil na vlnu sily, ktorú si nevedel predstaviť, vyhlásil vo svojom prejave americký prezident Joe Biden.

8:05 – Ukrajinské úrady zverejnili video z Charkova, ktoré zachytáva následky ruského útoku na charkovskú národnú univerzitu. Jej budova leží oproti regionálnemu sídlu ministerstva vnútra. Rusko údajne chcelo trafiť budovu ukrajinskej bezpečnostnej služby.

8:00 – Ruská banka Sberbank oznámila, že odchádza z Európy. Nemá dostatok likvidity na zotrvanie na európskom trhu, ale klientom peniaze vyplatí. (BBC)

7:52 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba napísal, že Putin je vo vojne s deťmi. K príspevku priložil fotografie malých detí z Moskvy, ktorých podľa neho ruská polícia zatkla na protivojnovom proteste a v policajnej cele nechala stráviť celú noc.

 

7:33 – Ruský útok na mesto Žytomyr pri Kyjeve podľa ukrajinských úradov zničil 10 budov vrátane nemocnice, zabil 2 ľudí a 16 osôb zranil. Tieto čísla nie je možné bezprostredne nezávislé overiť.

7:30 – Spojené štáty požiadali Organizáciu Spojených národov so sídlom v New Yorku, aby prepustila jedného svojho zamestnanca, ktorý je podľa Washingtonu agentom ruských tajných služieb.

Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na americkú misiu pri OSN.
Spojené štáty iniciovali proces, v rámci ktorého požadujú odchod operatívca ruských tajných služieb pracujúceho v OSN, ktorý zneužil právo na pobyt v USA, uviedol hovorca americkej misie pri OSN. (TASR)

7:10 – Ruské jednotky podľa námestníčky amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanovej dosiahli bod vyčerpania.

„Chcela by som povedať, že verím, že prezident Putin a ruské jednotky dosiahli bod vyčerpania. Myslím si, že mnohí ruskí vojaci sa možno pýtajú, čo tam robia a aký to má zmysel a účel,“ uviedla.

7:01 – Správanie Vladimira Putina sa podľa amerických tajných služieb odchýlilo od zaužívaného vzorca správania, ktorým bol známy desiatky rokov.

„Všetko, čo majú USA k dispozícii, je len v ríši domnienok, pretože sa zdá, že Putinove (najnovšie) rozhodnutia a vyhlásenia nedávajú zmysel,“ uviedol pre CNN jeden zdroj oboznámený so súvisiacimi správami amerických tajných služieb.

Ruský líder sa podľa neho odchýlil od špecifického modelu správania, ktorý sa u neho prejavoval celé desaťročia.

6:58 – Americké tajné služby začali v posledných dňoch prioritne skúmať duševné rozpoloženie šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho možnú súvislosť s eskalujúcou vojnou na Ukrajine.

Informovala o tom v utorok televízia CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s celou záležitosťou.


Správa prichádza v čase, keď niektorí pozorovatelia, ktorí dlhodobo sledujú kroky ruského prezidenta, vyjadrujú presvedčenie, že jeho kroky z posledného obdobia sú čoraz nepredvídateľnejšie a iracionálnejšie. (TASR)

6:56 – Takto po útoku Rusov vyzerá obytná štvrť v meste Boroďanka v Kyjevskej oblasti pri hlavnom meste, uviedol reportér Christopher Miller z Buzzfeed News.

6:54 – Starosta juhoukrajinského mesta Cherson Ihor Kolychajev uviedol, že príslušníci ruských inváznych vojsk dobyli v noci nadnes miestnu železničnú stanicu a prístav.

Podľa jeho slov sa ruská okupácia mesta už začala, informovala v stredu stanica BBC. Situácia v Chersone zostáva podľa BBC nejasná. Podľa správ miestnych médií sa už ruskí vojaci pohybujú po uliciach tohto takmer 300-tisícového mesta. (TASR)

6:52 – V Kyjeve už pred pár minútami opäť hučali sirény signalizujúce letecký útok.

6:49 – Investigatívny reportér Alec Luhn zverejnil video, podľa ktorého Rusi dnes ráno v Charkove zbombardovali sklad munície. Takto vyzeral následok útoku.

6:47 – Afričania utekajúci z Ukrajiny pred ruskou inváziou musia mať rovnaké príležitosti vrátiť sa domov ako ktokoľvek iný, vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

6:45 – Poľská katolícka charitatívna organizácia Caritas Poland v utorok oznámila, že prijme 2 000 detí z ukrajinských sirotincov.

Prvá skupina pozostávajúca z 300 detí príde do Poľska v stredu, informovala agentúra AFP. (TASR)

6:30 – Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé najväčšie mesto Charkov v noci zaútočili ruskí výsadkári. V meste podľa nich po výsadku Rusov vypukli ťažké boje.


„Príslušníci ruských výsadkových jednotiek pristáli v Charkove... a napadli miestnu nemocnicu. Pokračujú boje medzi útočníkmi a Ukrajincami,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii Telegram.

6:25 – Americká spoločnosť Apple v utorok oznámila, že úplne pozastavuje predaj svojich produktov v Rusku v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. 


K podobnému kroku z rovnakých dôvodov pristúpila aj veľká nadnárodná spoločnosť Exxonmobil. V utorok uviedla, že postupne ukončí svoje aktivity pri ťažbe ropy pri Sachaline a že už v Rusku nebude investovať nijaké ďalšie prostriedky. (TASR)

rusko
Zdroj: TASR/AP

6:20 – Americkí vojaci budú s plným nasadením brániť každý kúsok územia členských krajín NATO pred prípadným ruským útokom.

Na samotnej Ukrajine však proti ruským inváznym silám bojovať nebudú. V prejave o stave Únie to v utorok vyhlásil americký prezident Joe Biden, informovala televízia CNN. (TASR)

Domov
Zdieľať
Diskusia