Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 11:45
Čas čítania 0:45
Jakub Paulík

Mapa vojny na Ukrajine: takto postupujú ruskí vojaci

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Na nášho východného suseda útočia zo severu aj z juhu.

Ruské vojská sa naďalej snažia obsadiť hlavné mesto Ukrajiny Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov. Ukrajinskí vojaci sa podľa vojenského akademika Jacka Waitlinga namiesto vojenských formácií transformujú do obranných pozícií. Operácie budú vykonávať spoločne s dobrovoľníckymi silami.

Smerom ku Kyjevu v súčasnosti smeruje dlhý, 64-kilometrový konvoj, ktorý je podľa generála Pavla Macka z veľkej časti logistický. Okrem tejto podpory obsahuje aj stovky tankov, obrnených vozidiel a transportérov. Macko tvrdí, že Rusi majú veľmi zlý systém logistiky. 

„Outsourcovali ju, teda sčasti odovzdali aj do tých najnižších jednotiek, do práporových skupín. Aj preto Rusi museli spomaliť a nedosiahli svoje ciele hneď na začiatku,“ povedal pre Refresher.

Invázia na Ukrajinu (28. február 2022).
Invázia na Ukrajinu (28. február 2022). Zdroj: Refresher

V Charkove dnes v ranných hodinách došlo k veľkej explózii, ktorú spôsobil bombový zásah mierený na vládnu budovu. Ruské vojská sa pokúšajú útočiť aj na južné časti Ukrajiny, na ktoré sa dostali z anektovaného Krymu. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka sa obyvatelia Mariupola na juhu Ukrajiny po útokoch ruských vojsk ocitli bez elektriny. Mesto je neustále ostreľované. Ruskí vojaci postúpili aj k predmestiam mesta Cherson. Vojenský akademik Jack Watling tvrdí, že v súčasnosti sa na Ukrajine nachádza 75 % ruských vojsk, ktoré boli predtým pripravené na inváziu.

Od invázie na Slovensko k 1. marcu vstúpilo cez 54-tisíc ľudí. Na mape sú uvedené údaje k. 28 februáru.
Od invázie na Slovensko k 1. marcu vstúpilo cez 54-tisíc ľudí. Na mape sú uvedené údaje k. 28 februáru. Zdroj: Refresher
Domov
Zdieľať
Diskusia