Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2022, 20:19
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Čečensko sa zapojilo do útoku na Ukrajine. Vodca jednotiek má povesť násilníka, homofóba a poloteroristu

Čečensko sa zapojilo do útoku na Ukrajine. Vodca jednotiek má povesť násilníka, homofóba a poloteroristu
Zdroj: TASR/AP
NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Čečenská armáda nemá problém so znásilňovaním žien či s únosmi.

Líder Čečenska, autonómnej republiky Ruskej federácie, Ramzan Kadyrov dnes potvrdil, že na Ukrajinu vyšle čečenské vojská. Ich úlohou má byť podpora ruskej ofenzívy. Čečenský líder zároveň Ukrajincov vyzval na zvrhnutie vlastnej vlády.

Čečenské médiá ešte v piatok informovali, že Kadyrov zhromaždil v centre hlavného mesta Groznyj približne 12-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí sa potom venovali „previerke pripravenosti“. Jeho vojaci dnes už podľa Telegraphu stihli obsadiť aj jednu z ukrajinských vojenských základní.

Ramzan Kadyrov | Vladimír Putin
Ramzan Kadyrov. Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)

V dnes zverejnenom videu sa na televízii RT Ramzan Kadyrov chválil, že pri vojenských operáciách na Ukrajine zatiaľ nezomrel ani jeden Čečen. Spomenul aj, že obsadzovanie ukrajinských miest ruskými vojskami trvá dlhšie, lebo armáda sa chce vyhnúť stratám na životoch. „Prezident Putin sa vydal správnym smerom a my budeme jeho rozkazy plniť za akýchkoľvek podmienok.“

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Al Džazíra pripomína, že Ramzan Kadyrov sám seba označuje za „Putinovho pešiaka“ a čečenská armáda sa v spolupráci s Kremľom už zapojila aj do vojenských operácií v Sýrii a Gruzínsku.

Podľa čečenskej spravodajskej stránky Chechnya Today Ramzan Kadyrov už včera potvrdil, že čečenskí vojaci sú odhodlaní zúčastniť sa „na akejkoľvek špeciálnej operácii“. Kadyrov zároveň verejne vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby sa Putinovi ospravedlnil.

Reputácia Ramzana Kadyrova je poznačená opakovanými obvineniami z porušovania ľudských práv. BBC uvádza, že podľa viacerých ľudskoprávnych organizácií je Kadyrov priamo zapletený do zneužívania žien, unášania politických protivníkov, ako aj do mučenia a prenasledovania homosexuálov.

Domov
Zdieľať
Diskusia