Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. februára 2022, 13:24
Čas čítania 1:36
Kamila Šebestová

Peter Pellegrini: Hlas podporí prítomnosť vojakov NATO na Slovensku. Slovensko má povinnosť ochraňovať schengenskú hranicu

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT UKRAJINA UTEČENCI VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Opozičná strana Hlas nebude hlasovať proti prítomnosti vojakov NATO na Slovensku. Potvrdil to šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini v relácii Sobotné dialógy.

Vicepremiérka Veronika Remišová a bývalý premiér Peter Pellegrini dnes diskutovali v relácii RTVS Sobotné dialógy. Hlavnou témou bola aktuálna situácia na Ukrajine. 

Veronika Remišová v relácii upokojovala verejnosť so slovami, že neočakáva vojnu na Slovensku.

Zdôraznila, že spolupráca medzi jednotlivými krajinami NATO je potrebná a spoločnými silami sa pripravia na eskalovanie situácie. Obranu Slovenska by malo posilniť 1 200 zahraničných vojakov i systém Patriot

Jednotky budú prichádzať na Slovensko v nasledujúcich týždňoch,“ povedala. Dodala, že ruský prezident Vladimir Putin bol pripravený na „šialený čin agresie“ veľmi dlho. 

Inváziu odsúdil aj šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini, ktorý upozornil na situáciu na slovenských hraniciach s Ukrajinou. Podľa neho je koordinácia utečencov z Ukrajiny dezorganizovaná a na hraniciach stoja taxikári, ktorí na nešťastnej situácii Ukrajincov zarábajú. Preto prosí vládu, aby priebeh na hraniciach lepšie kontrolovala. 

„Nestačí mudrovať z Bratislavy,“ povedala mu na tento argument vicepremiérka.

Opozičná strana podporí prítomnosť jednotiek NATO

V rámci diskusie sa politici bavili aj o prítomnosti jednotiek NATO na Slovensku. Peter Pellegrini potvrdil, že Hlas-SD tento krok vlády podporí. 

„Slovensko má povinnosť ochraňovať schengenskú hranicu,“ povedal Peter Pellegrini.

„Sme súčasťou Severoatlantickej aliancie. Dnes, keď konflikt je a rakety dopadli dvesto kilometrov od našej hranice, je povinnosťou ochrániť východnú časť Severoatlantickej aliancie,“ vysvetlil. Tento krok bude podľa neho garantovať, že hranica bude nepriestrelná. 

„Môže sa stať, že by raketa omylom prekročila slovenskú hranicu,“ dodal na záver Peter Pellegrini.

Šéf ďalšej opozičnej strany SMER-SD mal na prítomnosť jednotiek NATO veľmi odlišnú reakciu. Povedal, že slovenská vláda chce privítať nemecký wehrmacht, čo je označenie nemeckej armády počas 2. svetovej vojny. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

„Neviem, na čo sú dobré tieto vyjadrenia. Konečne v tomto vidí bežný človek rozdiel medzi Hlasom a Smerom,“ reagoval na Ficovo vyjadrenie Peter Pellegrini. Odsúdila ho aj Veronika Remišová. 

„To, ako Robert Fico rozoštváva spoločnosť, je odsúdeniahodné,“ povedala.

Podpora zákona o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine

Parlament včera schválil zákon o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Na základe tohto kroku bude môcť Národný bezpečnostný úrad  blokovať weby, ktoré šíria nebezpečný obsah vrátane dezinformácií a hoaxov. Opozičné strany Smer a Hlas sa hlasovania zdržali. 

„To ustanovenie bolo nešťastné. Nemohli sme ho podporiť, lebo to bolo spravené jednou vetou za tri hodiny,“ vysvetlil postoj strany Peter Pellegrini. Vláda sa s dezinformáciami podľa neho musí vyrovnať komplexne. 

Na otázku, prečo bolo ustanovenie o kybernetickej bezpečnosti spojené s ostatnými opatreniami súvisiacimi s vojnou, odpovedala Veronika Remišová:

„Zákon sme spojili do jedného balíka, pretože si tieto opatrenia vyžadovala situácia.“

Domov
Zdieľať
Diskusia